A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
dinsdag 1 februari 2011

Bagarstugan

Prachtig weer vanmorgen, rond nul en nogal zonnig. Alles zag er zo vriendelijk uit. Eerst met de hond uit, fototoestel vergeten, jammer want 's middags werd het bewolkt. Daarna samen een bakkie koffie in onze "serre".

Toen ik 's middags weer met de hond uit ging was het dus bewolkt en al tegen half vijf. Dus aardig schemerig. Maar de watertoren is wit en heeft licht bovenin, dus de foto lukt nog zonder flitser te gebruiken. De watertoren steekt een eind boven de hoge bomen uit en is daardoor in de wijde omgeving een mooi oriëntatiepunt.

Toen ik verder liep achter de toren langs, kwam ik bij de Hembygdsgård, hier rechts op de foto. Bij de Hembygdsgård hoort ook een bagarstugan, dit is een kleine bakkerij in een stuga, meestal om tunnbröd te bakken. Tunnbröd betekent letterlijk "dun brood" (voor de lezers die dit nog niet weten). Het lijkt eigenlijk een heel klein beetje op een burrito. Je kunt het ook oprollen en er dan lekkere dingen opdoen, zoals ik laatst gerookte zalm met Philadelphia kaas erin oprolde. Als je ze dan in stukjes van 2 of 3 cm snijdt, heb je een lekkere gezonde snack. Je kunt het ook bij de soep eten. Of gewoon natuurlijk. Maar goed, ik dwaal helemaal af. In een bagarstugan staat meestal een heel grote oven met zo'n open halve maan opening. Je ziet ze ook wel bij pizzeria's. In deze bagarstugan brandde licht. Je ziet hem midden op de foto. Ervoor stond een spark en in het licht zag ik binnen een vrouw druk bezig met meel en van alles. Ze had een witte koksmuts op, zo'n hangende en een groot wit schort. Even dacht ik aan te kloppen en een praatje te maken (en misschien een foto te maken als dat mocht), maar ik had ook de hond bij me en verwierp het idee. Achteraf wel een beetje spijt. Links op de foto staat een groen huis waar oude mensen in wonen. De foto heb ik op de terugweg gemaakt vanaf de Tornvägen, dus niet bij de gebouwen zelf. Als je goed kijkt zie je de vrouw in het huisje, moet je hem wel eerst vergroten door erop te klikken.

5 opmerkingen:

 1. Leuk hoor om tunbröd te bakken, heb je dat al eens gedaan? Anders moet je in het voorjaar maar eens hier heen komen dan bakken we eens een paar liter in ons bakhuisje hier in Hälla.
  Ik heb een heerlijk recept voor mjuk tunbröd, dan vind ik zelf lekkerder als het hårde tunbröd.
  Kwestie van bakken in de oven, dat bepaald of het zacht of hard wordt... hoe meer vocht er in het brood blijft, des te zachter het wordt!
  dus kort bakken :-))))

  Hoe gaat het met jouw, beetje beter nu?

  Liefs S10

  oh wanneer gaan jullie naar nl weer?
  was dat in april?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zocht naar een filmpje maar kan het niet vinden. Deze lijkt er op. http://www.youtube.com/watch?v=VlXYVXpFUhE&feature=related
  Mag jij ook gebruik maken van die bagarstube? Ik zag in een film dat vrouwen uit een dorp het konden reserveren om het brood te bakken.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hmmm... om erg nieuwsgierig van te worden. Het lijkt wel een sprookje... het bakkersvrouwtje in het bos...
  Ben je weer opgeknapt?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @S10, Ja, ik vind het zachte tunnbröd ook lekkerder!!!
  @Willy, Leuk om even zo'n filmpje te zien, had ik nog niet aan gedacht.
  @allemaal, ja ik voel me wel weer beter, maar niet echt fit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo ginder!
  Ik heb jullie website per toeval gevonden en gretig bekeken en gelezen.
  Wat een mooie omgeving is het daar, zowel zomers als winters.
  Proficiat en doe zo voort!
  Groetjes
  Geert
  Belgie

  BeantwoordenVerwijderen