A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
maandag 14 februari 2011

Cornelis II


Soms komen er (vaak per email) erg leuke reacties op deze blog. Vandaag was dat zeker het geval! Op het bericht van gisteren reageerde Bea, die al sinds het begin van het bestaan van deze blog in 2008 hem ook volgt. Ze schreef: "Hallo Gonny en Peter, Ik heb met belangstelling je stukje gelezen over Cornelis Vreeswijk, erg leuk. Ik wist niet dat er zoveel naar hem vernoemd is. We zijn vanmiddag even naar het strand gefietst om deze foto voor je weblog te maken. Hier in IJmuiden heeft men een paar jaar geleden dit beeld van hem geplaatst. Groetjes, Bea"
Ja Bea, en ik heb eens even gezocht op het net en het was in 2003 dat men dit bronzen beeld daar plaatste. Het was een hele happening, met erna een avondvullend programma met, uiteraard, liedjes van Cornelis. Leuk dat Bea de foto stuurde, want de foto's die ik ervan op het internet zag, waren allemaal auteursrechtelijk beschermd. Heel erg bedankt Bea!
Ik vond ook nog deze informatie: ...Het borstbeeld van Cornelis is geplaatst op een stuk natuursteen uit Zweden. De steen komt uit een groeve in Lidingö, de vroegere woonplaats van Cornelis. Ida en Tonny, de zusjes van Cornelis, hebben samen deze steen uitgezocht. Transporteur Frans Maas heeft het transport naar IJmuiden gesponsord. Het was eerst de bedoeling om de steen te bewerken, maar de steen bleek te hard zodat dit niet mogelijk was. Hard als graniet zoals Cornelis in het Zweedse lied “Polaren Pär är kärlekskrank” zong, “Hårdere än granit, jag svär”. Er zijn gaten in de steen geboord en het beeld is bevestigd door middel van stalen pennen. Er is ook een plaquette op de sokkel bevestigd.
En dan als toegift nog maar een van zijn mooie liedjes, in het Nederlands gezongen deze keer.
Nagekomen:

Hier twee foto's van het Cornelis Vreeswijk museum in Stockholm. Willy stuurde ze me vanmorgen en schreef dat ik ze mocht gebruiken, want ze is er zelf geweest en heeft ze dus zelf gemaakt. Enorm bedankt Willy! Heel leuk.5 opmerkingen:

 1. Hallo Gonny
  Het bostbeeld staat mooi op je weblog!
  Wat bereft de sokkel, die is grotendeels onder het zand verdwenen, en de plaquette is bekrast en beschadigd.
  Helaas kunnen sommige mensen niet met hun handen van dit soort mooie dingen afblijven.
  groet, Bea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Bea
  Ja, ik heb ook gezien dat er zelfs een tijdje een container over het borstbeeld is gezet tegen het vandalisme. Belachelijk dat zoiets nodig is............

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het beeld ziet er zo goed uit. Leuk verhaal erbij.
  Ik zag nog dat zijn zoon ook zingt. Is hij ook zo bekend in Zweden.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Willy,
  ten eerste bedankt voor de foto's, leuk! Zijn zoon zingt en is natuurlijk wel bekend omdat hij de zoon is van....... Maar hij doet er niet zoveel aan en zal zijn vader niet evenaren.
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb even op Youtube geluisterd naar hem en vind de stemmen toch wel iets overeenkomen.
  Wij hebben het museum niet bezocht, maar zijn er alleen langs gekomen en dat was al leuk om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen