Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!





dinsdag 21 februari 2012

Semlor

Semlor
Toen Peter en ik vandaag langs Hembygdsgården reden, zagen we dat het er enorm druk was, terwijl het dat eigenlijk alleen op hoogtijdagen is. Wat zou er te doen zijn? Zijn we iets vergeten? We kwamen er al snel achter. 'Oh ja, natuurlijk, het is vandaag Fettisdagen!'
Vandaag was het in Zweden dus Fettisdagen (ontstaan uit Fett-tisdagen, letterlijk vertaald de vette dinsdag), dit is de laatste dag voor het begin van de christelijke vasten. Dit is de aanleiding geweest voor de traditie om op deze dag fastlags- of fettisdagsbullar, met slagroom en amandelspijs gevulde bollen of semlor (meervoud van semla) te eten. Omdat deze bollen gemaakt zijn van wit meel wordt deze dag ook wel eens witte dinsdag genoemd. Vroeger was het gebruikelijk om alleen op deze dag (tijdens de vastentijd) deze broodjes te eten. Tegenwoordig zie je ze vaak vlak na Kerstmis al in de winkels liggen. Daarom nog maar een keer aandacht voor het recept van SEMLOR  dat ik in 2010 plaatste op Kokkerellen.