A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
dinsdag 14 februari 2012

Vårvinter

Zomaar een plaatje, gisteren onderweg uit de auto genomen.
Een zomerhuis en sneeuwscootersporen. Klikklik, groot is hij heel mooi!
Hier in het noorden leven we zij aan zij met de natuur. Elke dag geniet ik daar enorm van. De Zweden hebben hier acht seizoenen. Vertaald heten ze dan ongeveer zo:  winter, lente-winter (vårvinter), lente, lente-zomer, zomer, herfst-zomer, herfst en herfst-winter. De winter is best lang en koud, met veel sneeuw. In december is het waar wij wonen slechts vijf uur per dag licht. En je denkt: duisternis! Maar dat is een misverstand. Het donker is licht! Want als het niet sneeuwt en het vriest is het zo enorm helder, dan zien we alle sterren, de maan en de aurora borealis (noorderlicht) die de sneeuw zo sterk beschijnen dat het 's avonds bijna licht is. Dit is een bijzondere ervaring. Met geen pen te beschrijven zo mooi! In de winter doen de mensen rustig aan. Alles gaat langzaam. Halve snelheid. De kleuren veranderen in wit en zilver.  Het witte tapijt buiten lijkt soms bezaaid met diamanten. In de zomer hebben we de middernachtzon die nooit ondergaat. Dan hoeven we niet zo veel te slapen. Er wordt genoten van het licht, 24 uur licht per dag. We verzamelen vitamine D  en we doden muggen! Het valt wel op dat de Zweden buitenmensen zijn. In de zomer, maar ook in de winter! Ze zijn gek op picknicken. Al is het gewoon dicht bij huis, bijvoorbeeld aan de oever van een meer. We hebben nu zacht weer en gisteren was er bijvoorbeeld heel veel zon. Het  is nu al negen uur licht per dag, zo snel lengen de dagen! Je kunt het nu dus eigenlijk al wel lente-winter noemen. Dan picknickt men gewoon op het meer of in het bos. Je gaat daar heen met of zonder je spark of op de sneeuwscooter. Eten en (warm) drinken bij je of soep. Eventueel een vuurtje maken en worstjes of vis grillen. Gewoon buiten zijn! Geweldig!


Mijn volgende berichtje of berichtjes zullen weer eens even gaan over koetjes en kalfjes, over ons. Vrijdag is mijn moeder jarig. Wie mij kent, persoonlijk of wie al langer deze blog volgt, weet dat dat een moeilijke dag voor me zal zijn.

8 opmerkingen:

 1. Wat laat je mij telkens meegenieten van de prachtige winter in Zweden. Dank je wel daarvoor! Picknicken is ook 1 van onze grootste hobby's als we in Zweden zijn. We hebben ook helemaal een echte Zweedse picknickmand gekocht. Vuurtjes in het bos maken hebben we nog niet gedaan, veel te bang dat we de boel in lichterlaaie zetten. Sterkte vrijdag. We denken aan jullie. Liefs Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat wonen jullie schitterend daar, wat heb ik zitten genieten, en heb Angus even geroepen voor het Noorderlicht . helaas was het hier te bewolkt in Zweden om het te zien.

  Happy Valentine

  Groetjes Joke uit Zweden

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie foto! Wat lijkt het me leuk om nu al te picknicken! Nog even en de winter is weeral voorbij. Dan kunnen we weeral van andere dingen genieten. Toch blij voor jullie dat jullie deze winter het noorderlicht hebben mogen aanschouwen. Fijne dag nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ha gonny,
  ik volg je blog nu al best een tijdje, heb ook al je oude blogs gelezen, ik geniet er van, zoals jij omschrijft hoe je de natuur beleeft, prachtig, probeer me het een beetje voor te stellen.
  Je asperge zalmtaart laatst uitgeprobeerd, zalig, voor hherhaling vatbaar en binnenkort wil ik de vissoep proberen en je saffraancake.
  Ook je vrehalen over koetjes en kalfjes intresseren hoor.
  Enne wat is een spark?
  Sterkte vrijdag
  groet mien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Mien,
  Hallo Mien, bedankt voor je leuke reactie, in een oud bericht van mij kun je zien wat een spark is:
  http://lappland-aventyret.blogspot.com/2010/01/spark-en-loppis.html
  Groetjes van Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Gon,
  Wanneer komt je boek uit?
  Zonde om metdie mooie verhalen niets te doen!
  Fijne Valentijnsdag nog!
  Gudy.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 8 seizoenen. Das veel en leuk. Sterkte vrijdag.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hej Gonny, Hier nog steeds niet veel sneeuw en nu weer richting de dooi. :-(
  Verder alles goed hier, heb nu werk in het bejaardentehuis om de hoek. super dus. Natje xxx

  BeantwoordenVerwijderen