A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
vrijdag 3 februari 2012

Kiruna & Abisko, trekpleister naar het noorderlicht


Afgelopen week las ik dat toeristen vanuit de hele wereld naar het noorden van Zweden worden gelokt om een glimp van het noorderlicht op te vangen. Het toeristenseizoen voor het noorderlicht, dat is begonnen in december 2011, is het beste tot nu toe met meer dan het dubbele aantal gasten in vergelijking met vorige jaren. Ook in de eerste drie maanden van dit jaar zijn er twee maal zoveel boekingen als normaal. Het noorderlicht is big business aan het worden en toeristen uit de hele wereld gaan naar Zweeds Lapland om het noorden te ervaren en de magische gloed van het noorderlicht. De eigenaren van Ripan in Kiruna hebben veel geïnvesteerd in het ‘Aurora toerisme’ en ondanks de duisternis van de winter, met bijv. een temperatuur van 22 graden onder nul en een wind uit het noorden, is er een goede sfeer onder de toeristen die uit veel verschillende delen van de wereld komen. Er is met name een grote belangstelling onder de Japanners en de Engelsen.
Het noorderlicht gaat in cyclussen en we hebben inmiddels allemaal wel begrepen dat de zon de komende twee jaar zeer actief zal zijn (en pas al was) en dus zullen er meer auroras kunnen worden gezien. Camp Ripan biedt gasten verschillende aurora activiteiten aan, bijvoorbeeld een speciaal gebouwde ‘noorderlicht kamer’ met grote panoramische ramen. Van Camp Ripan wordt ook vervoer aangeboden naar Abisko, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Kiruna. In Abisko kan men in de duisternis en stilte naar de top van de berg Nuolja met een stoeltjeslift naar het 
'Aurora Sky Station'
, hopelijk met een dansende Aurora Borealis aan de hemel!


Het station op de berg is in 2007 in gebruik genomen als noorderlichtstation en is sindsdien langzaam maar zeker gegroeid. Maar het afgelopen jaar heeft het een explosieve groei doorgemaakt. Een verklaring hiervoor zal zijn dat de media veel aandacht heeft besteed aan het fascinerende lichtspektakel. Sinds vorig jaar bericht de media over een top van een elfjarige cyclus van de zon en dus van het noorderlicht. Dit jaar, maar vooral volgend jaar, zou de top van deze cyclus bereikt zijn. Er zijn veel bedrijven die hun pijlen richten op het natuurfenomeen.


Abisko ligt op de breedtegraad 68.2 noord, dat wil zeggen 250 km ten noorden van de poolcirkel en heeft de meest wolkeloze hemel van Zweden. ‘Aurora Sky Station’ heeft een uitgebreide tentoonstelling over Aurora Borealis, gemaakt door IRF, Swedish Institute of Space Physics in Kiruna. Hier bij de tentoonstelling leert men meer over het fenomeen alvorens naar buiten te gaan om op het grote terras naar de nachtelijke hemel te staren. Er wordt zelfs een fantastisch diner geserveerd op het ‘Aurora Sky Station’ voordat het tijd is om weer terug te gaan. En dan hebben we ook nog het Icehotel in Jukkasjärvi dat noorderlichttrips organiseert en werkt samen met Spaceport Sweden om noorderlichtvluchten aan te bieden. Maar zonder een gids is het noorderlicht natuurlijk ook prima te zien! Inmiddels heb ik dat immers zelf mogen ervaren! 

7 opmerkingen:

 1. Je moet er wel wat voor over hebben om het noorderlicht dan te kunnen aanschouwen in Abisko. Bij -22 in een stoeltjeslift! Maar jij zegt altijd dat je je daar goed op kunt kleden. Zo ziet degene in die gele jas er wel uit, goed en warm aangekleed. Het lijkt me wel een prachtig avontuur.
  Liefs van Ineke en ik spreek je gauw.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jee, wat een iteressante info! Ik heb een paar keer vanuit Abisko delen van de Kungsleden gelopen. We begonnen altijd met een dagtochtje Nuolja op om te wennen. Nooit geweten dat het 's winters ook zo populair is voor Noorderlicht viewers. Toch maar eens gaan denken aan een bezoek in de winter :-)
  Groet
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Marijke,
  Nou daar zal je geen spijt van krijgen als je in de winter komt. Goede kleding is wel belangrijk natuurlijk. Ik wil juist graag in de zomer eens die kant op, Jokkmokk, Kiruna, Abisko en zo :-), dan is het ook gemakkelijker met de hond.
  Groetjes en geniet van de winter in Holland!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben in de zomer van 1990 in Kiruna geweest. We hebben toen in Jukkasyärvi op een kampeerterrein gestaan. Was erg leuk, behalve de miljoenen muggen. We wilden nog een keer in de winter om in het ijshotel te slapen, maar daar zal nu wel niks meer van komen. Leo heeft het zo al koud genoeg....
  Ik heb trouwens je verhaal van de reus Vist in Jonköping op school verteld en de lerares wist het niet eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Gonny,

  Hoe lang is het eigenlijk licht op jullie breedte?

  Hier is het vannacht volgens mij ijzig koud geweest. Tussen de 15 en 20 graden onder nul ofzo. He tis denk ik wel een droge kou, het is denk ik gevoelsmatiger niet kouder dan toen de temperatuur hoger was en zo waaide.

  Zie jij nog veel vogeltjes?

  Ik had wel graag een keer naar het noorden gegaan in de winter, maar in de zomer doe ik zoiets toch eerder. En zelfs toen we naar Noorwegen gingen hebben we niet voor het hoge noorden gekozen, omdat het zuidelijker ook al mooi was. Het is wel handiger als je van tevoren weet dat het noorderlicht er is, ipv dat je daarheen gaat en het dan niet ziet. Maar dit jaar kon je gewoon bij jullie logeren ;-) of zelfs dichterbij om het te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @baasbraal,
  Tja Janneke, het is een sage, dus iets dat wordt doorverteld. Eeuwen lang. Niemand heeft het aan jouw juf verteld :-).

  @Vogel
  Het is hier nu licht van ongeveer een uur of acht, of al iets eerder eigenlijk, tot een uur of half vijf / vijf uur. De dagen lengen met 5 minuten per dag nu. Het gaat enorm snel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wel ontzettend toeristisch. Zou het in de zomer ook toeristisch zijn?

  BeantwoordenVerwijderen