A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
maandag 27 februari 2012

Weekend: Gäddede en buiten zijn

Rushy heeft wel zin in die koekjes!

Wat een geweldig weer was het dit weekend. Dit is echt vårvinter (lente-winter). En dat blijft de hele week zo. Komende week gaat het zelfs iedere dag dooien overdag. Dat betekent dat het dan wel minder prettig wordt op de weg waarschijnlijk, maar toch in ieder geval hier op het erf. Omdat de houthokken enigszins bergopwaarts staan en onder de sneeuwlaag, die nu prima te belopen is, nog een oude ijslaag ligt, hebben we het stookhok beneden vanmorgen vol met hout gedaan. Er ligt nu zeker wel voor twee weken. Het was zulk lekker weer, de zon scheen ook heerlijk op het bankje voor de gäststuga. Dus na gedane arbeid is het zoet rusten! Wat zat dat fantastisch. Nou ja, behalve het bankje zelf dan :-) Het bankje kregen we ooit. Toen we pas in Zweden waren en hier nog niet veel meubels hadden, kregen we er twee van iemand voor in de tuin. Hij had er nog meer. Het waren banken uit een verenigingsgebouw, die veel langer waren geweest. Hij had ze in kortere stukken gezaagd. Deze zit nog aardig, maar de andere kiept als je niet uitkijkt, want de man heeft niet zo goed opgelet waar de poten zaten t.o.v. de zitting. Die is dus eigenlijk gevaarlijk. Deze bank wordt hier vervangen komend voorjaar, want Peter heeft een veel lekkerder bankje in Zweeds rood geschilderd deze winter, dus die komt er dan te staan.


Sta ik er zelf ook nog eens op :-)
Als je eenmaal heerlijk op het bankje zit zie je dit...
...en de achterkant van het huis.
De vos is ook weer langs geweest.

Gisteren was het ook prachtig weer en we hadden onszelf een mooi uitstapje beloofd. De goede wegen, het mooie weer en de fijne temperatuur overdag waren mede bepalend. We wilden graag ook 's winters eens naar Gäddede. We zijn er ’s zomers al vaak geweest, meestal wanneer we de Vildmarksvägen ‘deden’. Gäddede ligt tegen de Noorse grens. Daarom verbaasde het ons dat er, naarmate we de Noorse grens naderden, minder sneeuw lag dan bij ons. De bomen waren er ook al helemaal groen, dus geen sneeuw meer op de takken. Wellicht door de wind. In Gäddede was het nogal levendig, veel meer dan ’s zomers. We hebben er lekker geluncht en de auto even volgetankt. Ik ben helaas vergeten er foto’s te maken, in tegenstelling tot afgelopen zomer.  Na de lunch terug over een gedeeltelijk andere weg. Wat heb ik weer genoten. Dat is niet uit te leggen! Echt ontroerd ben ik dan gewoon. ‘Tot tranen bewogen’ lijkt lichtelijk overdreven te klinken, maar toch benaderd dat zinnetje het aardig.  

Onderweg naar Gäddede 


 


 
Grote ijspieken.

Als ik de verhalen op Zweedse blogpraat lees, denk ik inmiddels dat er onder jullie juist velen zullen zijn die het begrijpen. Want, al had ik geschreven dat de verhalen ook over andere onderwerpen mochten gaan, de verhalen gaan tot nu toe allemaal over Zweden. Allen als een blok gevallen voor Zweden! Maandagavond weer een heel mooi voorbeeld. Het verhaal van Marijke op Zweedse blogpraat, met mooie foto’s. Mis het niet!


14 opmerkingen:

 1. Je had al gesproken van je uitstapje! En dan denk je; zouden ze er fotos van hebben gemaakt? En dan is het spannend afwachten. En dan prijken ze plots op de blog! Wat een verrassing en nu kunnen we weeral meegenieten. Haha die Rushy is ook weer van de partij en denkt ook te kunnen genieten van het goede leven.
  Het is eigenlijk niet voor te stellen dat jullie zo buiten kunnen zitten genieten met meters sneeuw rondom je heen. Hier zou je dat niet hoeven proberen. Maar dat had je al uitgelegd dat het daar "andere" koude is! Zo en dan ga ik nu nog even genieten van jullie foto's en dat maakt de dag weeral goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. morgen gon,
  wat een pracht, zo mooi, dat tot tranen toe ken ik wel, letterlijk adembenemend af en toe.
  prachtig hoe je geniet.
  Maar die dikke laag sneeuw op het dak van je huis, is dat niet te zwaar?
  groet
  mien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het was heerlijk om even bij je op het bankje in het vårvinterzonnetje te zitten. Prachtige foto's ook van jullie trip. Leuk dat je het gastenblog toch aanhoudt. Ik lees graag over Zweden.
  Fijne week, kram

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ja , wrijf het er maar in...ik moet een keer naar het hoge noorden in de var-vinter (ik kan het rondje op de a niet zo gauw vinden). Wat schitterend! Zal ik in Stockholm de trein nemen? ;-)
  Fijne week
  MarijkeO

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat een prachtige foto's, ik krijg er meteen heimwee van ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige foto´s. Leuk om even mee te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hej Gon, wat een mooie foto's. Heerlijk in het zonnetje a.d. koffie. Heb ik hier ook paar keer gedaan, in de sneeuw in de zon, zalig! Ron en ik kijken ernaar uit om het volgende winter zelf mee te maken én de winters daarna...
  Hebben nu nog niet echt een idee hoe dat exact voelt, ong. 5 mnd. lang sneeuw. Eerst nog even verder revalideren. Spreken elkaar weer! Liefs Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha, ik kan het niet laten om een tweede keer te komen kijken naar de fotos; de "onderweg naar Gaddede" foto is mijn favoriet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Geert
  Ja, in de zon is het nu zo snel lekker. Het was ook op Blogpraat te lezen bij Marlies en Arnoud: 'We leerden er dat -27°C niet koud was in een dun jasje als de zon maar scheen.'
  Inmiddels is het al zo'n 10 uur licht per dag en heeft de zon al heel veel kracht!

  @Mien
  De huizen zijn wel gebouwd op een vracht sneeuw. De spanten zitten ook veel dichter bij elkaar. Sommige mensen halen wel sneeuw van hun huis, vooral bij oude huizen. Toch zal ik best blij zijn als die vracht er (hopelijk deze week) afglijdt. Al is dat wel ontsierend.

  @Willy
  Ja, het is heel leuk die verhalen op blogpraat. Maar het zijn de lezers die het maken, niet ik. Moeten jullie wel blijven schrijven natuurlijk!

  @Marijke
  Ja Marijke, nu Stockholm en na de zomervakantie dan misschien een keer naar het noorden laat in de winter :-)

  @Ilse
  Ik heb gelijk even een kijkje bij je genomen Ilse. Ik kan me voorstellen dat je heimwee hebt bij het zien van de foto's als je net terug bent in België vanuit Zweden!

  @Eijra
  Hej! Heb je nu sneeuw nubje bij je broer bent? Of ligt daar niets? Veel plezier nog daar!

  @Irma
  Ik weet zeker dat jullie er net zo van zullen genieten. Wat zullen jullie uitkijken naar jullie toekomst in Zweden. Nog eventjes maar en inderdaad nu eerst nog even revalideren. Dan heb je hier dubbel plezier, als 'het pootje' het weer goed doet!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie foto's weer en weer een leuk verhaal van Marijke.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat woon je daar schitterend

  Nee zoveel sneeuw hebben wij niet meer, maar vannacht is er wel weer 20cm gevallen.

  Ook wij zitten nu in een hoekje op het balkon te genieten van . met een bakje senseo in ons hand, en te kijken naar de vogels, herten, de eerste eekhoorn, vossen, en af en toe een eland,

  Ja het is genieten, want mensen vragen wel eens verveeld die sneeuw niet!

  Nee het blijft mooi
  Fijne dag groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie foto's. Inderdaad vreemd dat er richting Noorwegen steeds minder sneeuw lag. Als ik dan de prachtige sneeuwdeken zie op jullie huis met een voorzichtig zonnetje erbij dan geniet ik op afstand met je mee. Wij zitten nu in Oostenrijk. Even op adem komen na een paar heftige weken waarin ik ook eigenlijk niet tot nauwelijks geblogd heb. Nu dus heel veel achterstallig leeswerk te doen. Maar dat is geen straf. Geniet nog lekker van de prachtige dagen en tot blogs!! Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. mooi om te zien de foto's. Is daar lekker toeven op dat bankje :)
  Kan me voorstellen dat het iets bijzonders moet zijn om met die sneeuw en winterse sfeer rond te rijden. Jullie waren gewoon half geisoleerd in de sneeuw ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nee, ik heb geen sneeuw, maar Hollandse druilerigheid. Maar mijn Zweedse broer is onderweg hier heen, dus dat wordt LOL.

  BeantwoordenVerwijderen