A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
dinsdag 21 februari 2012

Semlor

Semlor
Toen Peter en ik vandaag langs Hembygdsgården reden, zagen we dat het er enorm druk was, terwijl het dat eigenlijk alleen op hoogtijdagen is. Wat zou er te doen zijn? Zijn we iets vergeten? We kwamen er al snel achter. 'Oh ja, natuurlijk, het is vandaag Fettisdagen!'
Vandaag was het in Zweden dus Fettisdagen (ontstaan uit Fett-tisdagen, letterlijk vertaald de vette dinsdag), dit is de laatste dag voor het begin van de christelijke vasten. Dit is de aanleiding geweest voor de traditie om op deze dag fastlags- of fettisdagsbullar, met slagroom en amandelspijs gevulde bollen of semlor (meervoud van semla) te eten. Omdat deze bollen gemaakt zijn van wit meel wordt deze dag ook wel eens witte dinsdag genoemd. Vroeger was het gebruikelijk om alleen op deze dag (tijdens de vastentijd) deze broodjes te eten. Tegenwoordig zie je ze vaak vlak na Kerstmis al in de winkels liggen. Daarom nog maar een keer aandacht voor het recept van SEMLOR  dat ik in 2010 plaatste op Kokkerellen.

3 opmerkingen:

 1. Wat waren ze lekker hé! en nu vasten 40dagen!!!!

  ( nee hoor)

  Ja het is wel jammer dat een traditie zo vroeg begint nu, 9 jaar geleden keken we uit naar de vette dinsdag zodat we er een konden halen, nu word dat niet meer in eren gehouden, maar helaas dat is met veel dingen hier in Zweden, vele tradities verdwijnen

  Groetjes Joke en een fijne dag het sneeuwt hier weer, gisteren +6 nu -6

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vette dinsdag of lekkere zondag! Wat maakt het uit? Zit hier te watertanden van al dat lekkers dat op het beeldscherm verschijnt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Doe mij ook maar één, ook al is het al woensdag, ze smaken vast nog wel! Ik ga dat recept eens uitproberen eerdaags, als ik een keer bezoek krijg.
  Knuf van Ineke

  BeantwoordenVerwijderen