A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
vrijdag 24 februari 2012

Halo's, wat een prachtig verschijnsel


Toen ik laatst de filmpjes van Jerry Prosbjer met het Noorderlicht op deze blog plaatste, was er een e-mailwisseling met deze Jerry, die fotograaf is, aan vooraf gegaan. Hij maakte mij ook attent op zijn site met foto's en schreef dat ik zowel de filmpjes als de foto's altijd mag gebruiken als ik maar even zijn naam er bij zal zetten. Nou, dat doe ik natuurlijk graag. Vrij snel viel bovenstaande foto me op en ik vind hem zo geweldig mooi. Zelf heb ik dit verschijnsel nog nooit gezien. Ja, wel een gewone simpele halo om de zon of maan. Zo'n wazig rondje :-)

Nu ik het noorderlicht met eigen ogen heb gezien, heb ik een nieuwe wens, de wens dus om zo'n halo te zien; de zon met bijzonnen, ook wel sun dogs genaamd. Ik ben geïnteresseerd hoe dit verschijnsel kan ontstaan. Ik vond een site waar dit allemaal zeer uitgebreid uitgelegd wordt. Het ontstaat in ieder geval door het breken van zonlicht in ijskristallen. Je kunt dit verschijnsel ook in Nederland zien. Ik vermoed wel dat het hier wat vaker voor kan komen, omdat zich hier nu eenmaal veel vaker ijskristallen in de lucht bevinden. Als het ook jou interesseert, kun je er hier alles over lezen. De moeite waard!
Een heel mooi weekend gewenst!

5 opmerkingen:

 1. Net voor het slapen gaan nog even naar de blog gekeken en toen zag ik het licht! Mooi al die halo's. Het is inderdaad een vreemd verschijnsel. En wat kan de natuur toch trakteren op zoveel moois.
  Hoop dat jullie ooit zo een halo mogen aanschouwen. Eerlijk gezegd denk ik dat je meer kans hebt om dit te zien dan het noorderlicht, maar je moet gewoon op het juiste moment op de juiste plaats zijn, dit in tegenstelling tot het noorderlicht wat zover van ons verwijdert zijn oorsprong heeft.
  Ooit heb ik in Noorwegen ergens ter hoogte van Sulitjelma de zon en de maan tegelijkertijd gezien. Dat was ook zo speciaal. Echte kippevel momenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat tracteer je ons toch weer op iets moois. Nee nog nooit gezien. Echt bijzonder. Ook een mooi weekend en liefs van Ineke.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat schitterend, helaas was het hier bewolkt.

  We wonen hier nu 9 jaar we hebben het 2 maal mogen zien, en het was schitterend

  Dank je Jerry dat Gon dit mocht laten zien op haar site

  Fijn weekeinden groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. regelmatig zie ik halo's, en regelmatig betekent 3 tot 4x per jaar. Je moet er op verdacht zijn. Zo mooi als op de foto's van Jerry is heeeeel zeldzaam. Ik heb meer dan 40 jaar geleden drie boeken gekregen van Dr Minnaert Natuurkunde van 't vrije veld. Die boeken staan vol met dit soort interessante verschijnsels met de uitleg. Heel boeiend. gr Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Marijke
  Wat leuk die boekjes van Dr. Minnaert. Ik ben gelijk gaan snuffelen op het net en vond ze alle drie digitaal op de site van DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren). Voor wie het leuk vindt plak ik hier de link naar deel I. Dit omdat hierin o.a. de halo besproken wordt.
  Bedankt voor je info betr. de boekjes Marijke!
  En dan hier de link: http://www.dbnl.org/tekst/minn004natu01_01/minn004
  natu01_01_0011.php

  BeantwoordenVerwijderen