A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
maandag 11 juli 2011

Recept, foto's en nog eens de waarschuwing

Ten eerste werd het weer eens hoog tijd voor een nieuw recept op Kokkerellen en dat is geworden een Zomeraardbeientaart. Veel plezier alvast met het keukenplezier!


Vanavond maakte ik weer wat foto's om middernacht van het meer hier tegenover. Het verveelt mij nooit, misschien een ander wel. Daarom staat het een ieder vrij wel of niet te kijken op Zoomingon.

In de maand januari 2011 plaatste ik een bericht over Sorkfeber. Een ernstige ziekte die je kunt oplopen in delen van Zweden veroorzaakt door een virus die verspreid wordt door "Sorkar", in dit gebied "Skogssorkar" oftewel bosmuizen. Hier kun je het bericht nog eens rustig lezen. Het is n.l. van het grootste belang dat je er rekening mee houdt wanneer je naar Zweden op vakantie gaat, vooral als je zelf een huis hier hebt met een houthok waar muizen zich ophouden. Het virus verspreidt zich door de lucht en komt van de uitwerpselen van deze muizen, dus keuteltjes en urine. Waarom begin ik er weer over? Omdat ik afgelopen week een reactie kreeg op dit bericht uit januari van een vrouw "Caroll" die zojuist te horen had gekregen dat de ziekte die ze had Sorkfeber is. Ze is daarna gaan surfen op het net en kwam mijn bericht tegen. Dit is wat ze in haar reactie schreef:
Nou wil toch wel even reageren op je artikel...ik ben namelijk ook besmet met sork en het heeft mij enorm veel pijn opgeleverd......hele gekke hoofdpijn op 1 plaats, verschrikkelijke rugpijnen...nieren...en vreselijke spierpijnen zo erg dak ik niet meer omhoog kon.,,,,.7 dagen had ik 40 graden koorts en plassen was er niet meer bij.,,,..ze hebben in het ziekenhuis liters vocht naar binnen gepomp door infuus zodat alles maar weer op gang kwam maar dat kostte een week en ik was zo volgelopen met vocht omdat ik niet plaste dat ik erg benauwd was. De diagnose is nu een week vastgesteld via stockholm. Het is zeker sorkfeber en de melding is gemaakt want dat zijn ze verplicht. Op dit moment ben ik 3 weken verder en mijn nieren werken wel maar hebben schade. Ook mijn lever is nog niet wat het moet zijn zeer gestresst...
Volgende week moet ik weer terug naar uppsala voor nieuwe controle dus hoop dat het dan beter gaat....groetjes Caroll

Dus kijk alsjeblieft uit!!! En Caroll, jij heel veel beterschap!!! 

Een mooie week gewenst...........

4 opmerkingen:

 1. Hej Gonny, wat een vreselijke gevolgen. Ik heb het berichtje toen ook gelezen op je blog. Tijdens onze vakantie heb ik er verder niet meer aan gedacht, maar wij gaan ook niet met hout aan de gang. Goed dat je er nog weer eens op wijst.
  Beterschap voor Caroll!
  En nu naar Kokkerellen voor de aardbeientaart, jammie!
  Fijne week, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hej Gon. Wat een nare ziekte dus, wist niet dat je daar zo ziek van kon worden. Ik heb geen houtvoorraad, alleen pellets. Maar wil in de toekomst wel kachel aanschaffen. Hopelijk is Caroll snel weer beter zonder schade. Natje xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die middernacht fotos vervelen niet, integendeel.
  Wel niet vergeten te gaan slapen natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hej Gon, ik had het er vandaag nog over met de buurman. Hij heeft ook alle verschijnselen en is dan nu eindelijk naar het ziekenhuis gegaan. Bloed afgenomen etc. We wachten in spanning af.
  Prachtig je foto's en heerlijk die aardbeientaart! Kram, Ria

  BeantwoordenVerwijderen