A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
dinsdag 11 januari 2011

Sorkfeber

Schattig hoor deze Zweedse muis (Skogssorkar). Maar lees even dit verhaal. Als je in Zweden woont is het best belangrijk. Een bepaalde muis hier, de "sork" verspreidt n.l. een gevaarlijk virus door zijn uitwerpselen. Ik ben hier achter gekomen omdat Åke het afgelopen najaar had. Hij was hier in Hoting toen en hij was echt doodziek. Er is toen een bloedtest gedaan en daaruit bleek dat hij "Sorkfeber" had. De infectie wordt dus verspreid door muizen (Clethrionomys glareolus, o.a.) en de symptomen zijn hoge koorts, spierpijn, buikpijn en verminderde urineproductie als gevolg van verminderde nierfunctie. Het is een zware aanslag op de nieren en de lever. No cure bestaat, maar de ziekte geneest meestal vanzelf binnen een paar weken. Kan wel blijvende schade aanrichten. De ziekte komt in Zweden het meeste voor boven Dalälven. Maar Åke liep het op in Åkersberga. Regio Stockholm dus. Hij had daar kort ervoor (er is natuurlijk een incubatietijd, maar die is kort) het houthok opgeruimd. Zo'n houthok is, vooral 's winters, natuurlijk een ideale plaats voor muizen. Als je nu zo'n houthok maar flink gaat vegen komen de keuteltjes in beweging. Het virus wordt verspreidt door de lucht. Åke had een stofzuiger gebruikt en de lucht die daar uitgeblazen werd bevatte het virus. Het is dus ten zeerste aanbevolen om een stofkapje te gebruiken. Dat schijnt afdoende te zijn had de arts gezegd. En nooit met een stofzuiger! Dus mensen, kijk uit als je je houthok, of een andere ruimte waar zich muizen op kunnen houden, schoonmaakt.

8 opmerkingen:

 1. Nou, dat is zeker belangrijk nieuws! Al zou er geen haar op mijn hoofd zijn die er aan zou denken om een houthok te gaan stofzuigen! Wij hadden muisjes in onze voorraad en op zolder vorige winter. Toen hebben we eeerst onze pakken (erwten en bonen) uit de voorraad gehaald en vervolgens een kat voor een nacht in de voorraad gelaten. Daarna hebben we ze net meer teruggehad, ook niet deze winter.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @baasbraal
  Nee, ik zou het ook nooit met een stofzuiger doen, maar het ligt er misschien aan waar het hok is. Bij ons staan ze buiten verder weg van het huis en er ligt inderdaad altijd veel troep als er een leeg is. Ook keuteltjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hee Gon, het is niet alleen de uitwerpselen, maar ook de urine wat ik had begrepen.
  Door het vegen vliegt de rotzooi rond, het vocht verdampt maar de schadelijke zooi blijft liggen. Die wordt door het vegen "airborne" en komt zo de luchtwegen in. Heel toevallig is mijn vriendin Sabine vorige week ook slachtoffer geworden van deze ziekte. Ze is echt heel ellendig geweest. Ze had er ook enorme hoofdpijn, migraine áchtige aanvallen bij.
  Veel drinken en weinig of bijna niet plassen is een heel bekend symptoon. Nu gaat het gelukkig wat beter met haar.

  Een andere iets is dat je erg moet oppassen met bijv hondenvoer, of eten voor jezelf. Als daar de muizen aan hebben gezeten en er over zouden hebben kunnen plassen, gooi het weg, neem geen risico! Jezelf, maar ook je hond kan er erg ziek van worden.

  Lieve groeten S10 xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik neem het ter harte, binnenkort vertrekken we voor een paar weken om ons gehuurd huis voor de eerste keer schoon te gaan maken en daar staat inderdaad ook een schuur/houthok bij dat nodig moet worden uitgemest. Ik stop gelijk een paar stofkapjes in de bagage.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oeff, wat een verhaal en hij ziet er zo lief uit. Maar wel een verhaal om ter harte te nemen. Is dit een speciale Zweedse muis of hebben we die in Nederland ook. Hij lijkt op een gewone veldmuis. Daar heb ik er 's winters beregen van in het kippenhok. Heel schattig, lekker droog en eten en drinken bij de hand wat wil je nog meer. Maar wanneer ik het kippenhok schoonmaak en alle houtsnippers er uithaal doe ik dat zonder mondkapje. Ga ik nu even anders over denken. Maar anderzijds zijn onze muizen wel heel onschuldig en krijgen we er niets van. Fijne avond nog en
  Lieve groet, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Marja
  Deze muis komt in heel Europa wel voor, maar het Puumalavirus wordt in Noord-west Europa verspreid, met name in Scandinavië. Je kunt er van alles over vinden op Wikipedia (uiteraard :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Klinkt behoorlijk heftig. Echt oppassen voor jullie, dus goed dat je dit doorgeeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. nou wil toch wel even reageren op je artikel...ik ben namelijk ook besmet met sork en het heeft mijn enorm veel pijn opgeleverd...hele gekke hoofdpijn op 1 plaats verschrikkelijke rugpijnen...nieren...en vreselijke spierpijnen zo erg dak ik niet meer omhoog kon..7 dagen had ik 40 graden koorts en plassen was er niet meer bij...ze hebben in het ziekenhuis liters vocht naar binnen gepomp door infuus zodat alles maar weer op gang kwam maar dat kostte een week en ik was zo volgelopen met vocht omdat ik niet plaste dat ik erg benauwd was. De diagnose is nu een week vastgesteld via stockholm. Het is zeker sorkfeber en de melding is gemaakt want dat zijn ze verplicht. Op dit moment ben ik 3 weken verder en mijn nieren werken wel maar hebben schade. Ook mijn lever is nog niet wat het moet zijn zeer gestresst...
  Volgende week moet ik weer terug naar uppsala voor nieuwe controle dus hoop dat het dan beter gaat....groetjes caroll

  BeantwoordenVerwijderen