Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!





dinsdag 5 juli 2011

Knott, oftewel knutten

Nagekomen op onderstaand bericht dat onder de foto begint:
Omdat ik in de statistieken kan zien dat dit bericht heel vaak gelezen wordt en dat er dus op Google heel vaak naar info over knutten wordt gezocht, wil ik even het volgende zeggen. Heb je allergische reacties op een knuttenbeet, ga je op vakantie naar een gebied met veel knutten, of heb je welke reden dan ook om te willen weten wat je vooraf kunt doen om allergische reacties te voorkomen of waar je achteraf mee kunt smeren als je eenmaal een beet hebt, lees dan DIT (klik) bericht dat ik in 2015 schreef.

Lekker bekkie hè?!!!
Er kwamen nogal wat vragen n.a.v. mijn verhaal over het pak dat ik voor mijn verjaardag heb gekregen. Het pak dat is om in de (groenten-) tuin te werken en daarbij zo min mogelijk last te hebben van knutten. "Wat zijn knutten?" was de vraag. Wel ikzelf kende ze in Nederland al omdat ik altijd nabij water woonde. Op de Westeinderplassen komen ze in een korte periode voor (vooral dus in waterrijke gebieden met veel riet). Daar zijn ze in mei/juni en worden 's middags pas vervelend vanaf een uur of vier. Ze bijten nauwelijks, maar gaan overal in zitten, oren, neus, haar, om gek van te worden. Het enige dat rest is naar binnen gaan. Ze zijn veel kleiner dan de knutten hier in Zweden (Jämtland). Over het algemeen is dit de info over knutten:
Knutten (Culicoides impunctatus) zijn kleine vliegjes van een tot vier millimeter lang. Eigenlijk zijn het muggen. De volwassen vrouwtjes zuigen bloed van onder andere schapen en geiten, maar ook van de mens, om eieren te kunnen leggen. Er bestaan honderden verschillende soorten knutten. In Europa komen zo'n 700 soorten voor. Een aantal soorten verspreidt ziekten, zoals blauwtong. In augustus 2006 openbaarde deze ziekte, die normaal in warme streken voorkomt, zich bij Nederlandse schapen. Knutten steken niet zoals de gewone muggen, maar ze bijten. Je houdt er zelfs een klein littekentje aan over. Na zo'n beet zwelt je huid ter plaatse sterk op en mag je ook nog eens genieten van een branderig en jeukend gevoel. Ben je er dan ook nog allergisch voor, dan mag je je nog enkele dagen verheugen in grote rode plekken die jeuken en branden. Plekken van wel 10 tot 20 cm. in doorsnede. En als je heel allergisch op zo'n beet reageert dan gaat zo'n rode plek over in een met vocht gevulde blaas. Ikzelf ben er echt een paar dagen niet lekker van. Niet ziek, maar gewoon echt niet zo lekker.
Als het bij schapen blauwtong kan veroorzaken, zullen het wellicht toch lichte griepverschijnselen zijn. Het gaat vanzelf wel weer weg, evenals het nare gevoel, net of er een heel strakke band om je enkel zit. Want dat is meestal waar ze bijten, in de enkels. Alhoewel ze in hele zwermen om je heen kunnen zijn soms. Dit jaar is het me één keer overkomen, een beet in mijn enkel, net als vorig jaar. Altijd voorzichtig zijn, smeren met Mygga, of, als het zwermen zijn, zo'n pak aan. Zwermen komen voor als je bijv. in de tuin gaat werken waar ze in het gras, de bloemen, de groenten zitten. Dus als je ze stoort. Het ligt ook aan het weer. Bij zonnig weer met een lekker windje heb je geen last. Wel bij zeer rustig weer, dus geen wind, beetje vochtig.
De voortplanting van deze kleine ettertjes...
De paring vindt zowel in zwermen als daarbuiten plaats. Na de bevruchting en een bloedmaaltijd worden de eitjes afgezet in kleine en grotere wateren, stromend of stilstaand, in holtes in bomen, in potten waarin water staat of in modder. Tja, hier is zoveel water, meren overal om je heen. De vrouwtjes laten de eitjes in het water vallen of zetten ze af op planten of drijvende algen. Na 3 tot 11 dagen komen de larven uit het ei en leven vervolgens 7 maanden als larve en overwinteren ook als zodanig. Helaas kunnen ze als larve overwinteren, ook bij de strenge vorst hier. Als pop hangen ze 2 tot 5 dagen aan het wateroppervlak en hebben net als de steekmuggen dan luchtademhaling. Na het uitvliegen begint de cyclus weer van voren af aan.

Ziet er zo toch niet zo heel vervelend uit
Mijn volgende bericht zal waarschijnlijk wel smakelijker en gezelliger zijn. Ik hoop met foto van Gon in muskietenpak, ha, ha. Over de loppis van gisteren en andere zaken. Nou oké, hier dan nog een foto van de roze aardbeibloemen :-) Peter wilde zo graag 2 grote aardbeiplanten om op te hangen aan de schommel. Ik zag en kocht ze op de Hoting Marknad het weekend voor midsommar, toen ik daar met Carla was. Ze hangen al bijna op de grond. Zal nog wel een foto maken van een afstand, dus schommelstandaard met de 2 potten.


8 opmerkingen:

Anna Marie zei

Hoi Gonny, 2 jaar geleden kwamen bij onze oudste zoon Niels, na het zwemmen opeens rare rode bulten over zijn hele lichaam. Eerst dachten we aan de waterpokken, toen ze heel dik en rood werden dachten we inderdaad aan knutten of horzel steken, want zijn vader is ook allergisch, maar opeens begonnen ze te ontsteken. De artsen in het ziekenhuis in Motola stonden voor een raadsel. Zo erg hadden ze het klaarblijkelijk nog nooit gezien. De ene arts na de andere kwam kijken. Nu zijn we 2 jaar verder en heeft Niels over zijn hele lichaam, maar vooral op zijn rug, rare littekens. Uiteraard zullen die wel vervagen, maar het blijft een rot gezicht. Nu ik jouw verhaal lees denk ik dat het wel eens knutten kunnen zijn geweest. Ik zal dan ook over 3 weken dat Mygga kopen voor de kinderen. dank voor deze uitleg en geniet van het lekkere weer! Groeten Anna Marie.

Willy zei

Zo te lezen is je pak geen overbodige luxe. Zelf heb ik niet zo snel last van zoiets, maar mijn man wel, die is er ook heel gevoelig voor.
Fijne week, groetjes

HenricaMaria zei

Ewww, vergroot zijn ze nog enger Gon. Goed verhaal wel. Mijn vriendjes zijn het ook niet Mijn eerste kennismaking ermee, was toen ik jaren geleden met mijn blote pootjes hier in Zweden, in een veldje met aardbeienplanten stapte. Ben dagen opgezwollen en ziek geweest. Ik reageer ook allergisch. Veel later bij een vriendin in Ankeveen... moest ik naar de apotheek om anti allergeen medicijnen. Hier heb ik er niet zo heel veel last van, maar ga wel met mijn lange tuinhandschoenen, kaplaarzen aan, broek erin de tuin in. Ben echt een stuk voorzichtiger geworden. Overigens zijn al die smeersels tegen die beesten ook niet erg gezond, heb ik begrepen. Maar je moet wat.
Ik smeer me nu in met teatreeolie en dat lijkt te helpen. Je ruikt wel als een mottenbal ;-)

Anoniem zei

Hoi luitjes. Ook ik heb last van knutten zoals jullie ze noemen. Wij hebben ze echter gewoon in onze kleine achtertuin in het oosten des lands. Bij mij steken ze met name ook aan de enkels, welke na 1 dag rood worden en opzwellen. Dit gaat met hevige jeuk gepaart. Na 3 dagen zakt alles af en ben ik weer even knut vrij. Afgelopen zomer heeft er 1 zelfs in mijn buik gebeten. (rond de navel) Voor ik door had dat het wederom om een knutbeet ging was ik al 2 dagen onderweg met jeuk en een rode bult.
Anti allergie tabletten helpen mij niet maar waar kun je dat Mygga kopen??

Anoniem zei

Hoi allemaal, ik en mijn moeder hebben dezelfe allergische reactie.
eerst wisten we niet wat voor beestje het was dat bij ons zulke bulten veroorzakten en waar we zo'n heftige reactie op hadden.
Vanmorgen ving ik er bij toeval een, hij zag eruit als op de afbeelding maar kan het zijn dat je ze niet hoort? en dan bedoel hoort vliegen/zoemen?

en hoe komen ze hier in NL terecht? ik woon in het zuiden van het land ikw eet niet of het hier warmer is dan in de rest van het land maar ik en mijn moeder hebben echt last van deze beestjes

Bets zei

Hallo Gonny
Wat kunnen die beestjes akelige gevolgen hebben. Ikhoop ze niet tegen te komen.
Je tulpen staan er prachtig bij, geniet ervan.
groeten Best

Anoniem zei

Vandaag langs de waterkant aan het werk geweest... nu mijn armen en hoofd vol met bultjes en een partij jeuk. Hoe gaat dit over

Gonny zei



Aan de jeuk is niets te doen. Insmeren met hetzelfde spul als voor muggenbeten. Beter is het leed preventief te verzachten door, als je vaak aan de waterkant werkt, of muggen en knutten in je omgeving hebt, hooikoortstabletten te gaan slikken. Deze zijn bijv. bij Kruidvat (eigen merk) voor niet te veel te koop. Je mag ze drie maanden achtereen slikken, maar zo lang duur het muggen-/knuttenseizoen niet. Het scheelt je bergen jeuk en je zult ook geen allergische reacties krijgen door de knutten.