A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
dinsdag 10 april 2012

Voorjaar en de kraanvogels


De eerste tekenen van de kraanvogels in het voorjaar geven mij een blij lentegevoel. Ieder jaar komen ze terug uit Afrika en maken de lange tocht naar het noorden, naar Zweden bijvoorbeeld. Voor je de vogels ziet hoor je ze al, het geluid klinkt een beetje als kruukruu. Je ziet de eerste vogels op flinke hoogte, in groepen, soms boven elkaar, naar elkaar roepend. Ik moet me soms bedwingen om niet - à la Nils Holgersson - naar ze te roepen 'hier ben ik, neem me mee!' Vanaf volgende maand zal ik ze wel weer genoeg zien en horen.

Ik las dat er nog nooit zoveel kraanvogels zijn waargenomen op het meer Hornborgasjön, waar ze eerst verzamelen om zich later verder over het noordelijker deel van Zweden te verspreiden. Hornborgasjön ligt tussen de twee grote meren in Zweden. Er werden deze week 26.550 vogels geteld, wat een nieuw record betekent. Het oude record stond op 18.500 en dateert uit 2009. De telling vindt altijd in de avonduren plaats wanneer de kraanvogels op het meer neerstrijken om te gaan slapen.
De eerste kraanvogels waren vroeg dit jaar. De eerste twee kraanvogels werden op 2 maart geteld. De telling gaat normaal door tot ongeveer 25-26 april. De kraanvogels zijn hier live te volgen via een webcam (bij daglicht dan hé :-). Als je onder één van de camerabeelden op 'störst bild' klikt, krijg je het bijna 'beeldvullend' te zien. Elk jaar komen er rond deze tijd zo'n 150.000 bezoekers naar het meer om de kraanvogels te kunnen zien. Ik vind het altijd zo bijzonder deze vogels in Zweden te zien. Ik vind ze er n.l. tamelijk exotisch uitzien!

7 opmerkingen:

 1. Mooie vogels zijn het!
  Ze lopen hier ook veel en verblijven veel aan de Låge, de rivier die door ons dal stroomt.
  Je ziet ze ook vaak in het weiland!

  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige vogels. Ja, vogels brengen in het algemeen het voorjaarsgevoel. Ik geniet ook zo van hun zang (of andere geluiden:-) Kraanvogels ken ik jammer genoeg alleen van de dierentuin.
  Liefs,
  Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad mooie beesten en we hebben ze wel een keer in het echt gezien in Mittådalen en in de dierentuin Järvzoo in Järvsö.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja! De kraanvogels. Ben heeft een webcam bij het Tåkern op zijn facebook staan. Daar zitten ieder jaar ook verschrikkelijk veel van die grote vogels. Prachtig om te zien. Nog steeds gaan we langzaam rijden als we ze spotten in een weiland. Hele mooie vogels en waanzinnig groot! Groeten Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonny,

  Ja wat een leuk geluid maken die toch he ? Word er altijd ook blij van.Fijn als ze weer terug komen,ja dat geeft echt een lentegevoel,

  Groetjes,

  Marlies

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ken je dit clipje uit Winged Migration? Prachtige vogels, prachtige muziek.

  http://www.youtube.com/watch?v=8bGSI3nN8k4

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Huldra,
  Nee, dit clipje kende ik niet. Mooi! Ja, precies andersom hé?! Van Zweden naar het zuiden. De muziek is inderdaad prachtig. Het doet me een beetje denken aan de stem van Lisa Gerrard (van Dead can dance).

  BeantwoordenVerwijderen