A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
donderdag 26 april 2012

Bijzondere anjer en permafrostIk las over Russische biologen die 30.000 jaar oude planten in bloei hebben weten te krijgen. De planten zijn goed bewaard gebleven door de Siberische permafrost, die er voor zorgt dat de ondergrond nooit helemaal ontdooit. Het gaat in dit geval om planten van de soort Silene Stenophylla, die deel uitmaakt van de anjerfamilie.


Volgens de biologen toont het succes van hun onderzoek aan hoe belangrijk de permafrostbodem is als bewaarplaats van planten die al eeuwen van de aardbodem verdwenen leken te zijn.
Het plantmateriaal is gevonden in ondergrondse holen die eekhoorns ongeveer 31.000 jaar geleden hebben gegraven voor de opslag van voedsel. Ze liggen ongeveer 38 meter onder het aardoppervlak.

Geweldig vind ik dit. Het idee! Ik zie die eekhoorns voor me, stel je voor, 31.000 jaar geleden! Onwijs interessant. Wat een bijzondere plant staat er op die foto!

klikklik voor vergroting

Op het internet zijn zat afbeeldingen te vinden van de permafrost gebieden. Hierboven zie je er een. Het valt me op dat in Noorwegen zelfs permafrost voorkomt tot bijna in het zuiden. Ook is te zien dat wij daar in Zweden dus helemaal niet zo ver vanaf wonen. Het verbaast me niets. Je hoeft maar naar het noorden te rijden en je komt in een gebied met veel moerassen. Die zijn weer ontstaan door de smeltende sneeuw, die door de eeuwig bevroren bodem maar moeilijk weg kan. Omdat de lucht erg droog is zal een groot deel in de loop van het zomerseizoen wel verdampen, maar er blijft zat water over om het moerassen te laten zijn. De kraanvogels doen daar hun voordeel mee. Ze zijn juist te vinden in deze moerassen. Als je door die moerasachtige gebieden rijdt, zie je niet eens zozeer het moeras. Het lijkt gewoon een soort gras en mos, maar opmerkelijk zijn de dennenboompjes die er in staan. Zo armzalig als die er uitzien. Klein, iel, gelig, zwarte bast. Het water is er bruin. Insecten hebben het er ook naar hun zin.


Dit (bovenstaande foto) kun je je dus voorstellen bij permafrost. Een heel dunne laag 'humus' met daaronder ijs, het grijze op de foto.
De ontdekking van de Russische biologen die de Silene Stenophylla in bloei kregen,  doet wetenschappers ook hopen dat ze organismen zouden kunnen vinden in het ijs van Mars.

5 opmerkingen:

 1. Spannend materie. Het is een wat ielig bloempje, maar als je bedenkt dat het uit een verre geschiedenis komt. Ongelofelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi Gonny,

  "Wie wat bewaart die heeft wat", dacht het eekhoorntje in wijze vooruitzicht.
  "Daar is een hoop te halen, ontdooien die koelkast" dacht de mens met zijn korte termijn blik.

  Van eekhoorntje via plantje tot kraanvogels waar duizenden mensen op afkomen. Alles is met elkaar verbonden.

  Amen, Arnoud die gisteren nog een documentaire over de bodemschatten onder de noordpool heeft gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ongelooflijk fantastisch verhaal. Zo zie je maar dat elke actie, hoe klein ook, een reactie kent.
  En dat op één of andere manier alles verbonden is met elkaar. Hadden die eekhoorns 30.000 jaar geleden niet... ... dan hadden wij nu niet...
  En inderdaad, op andere planeten in ons zonnestelsel en op exoplaneten buiten ons zonnestelsel moet er ook leven zijn. Hoe minuscuul "onbeduidend" het ook lijkt. Wat een ontdekking is dat plantje! Heel interessant en mooi geblogd met leuk fotomateriaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog meer dooi en daar gaan je kraanvogels door al het vrijkomende gas.

  BeantwoordenVerwijderen