Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

vrijdag 13 april 2012

De groenteman


Het leuke van reizen is dat je vaak onverwacht verrassende ontmoetingen kunt hebben. Toen we onderweg waren van Zweden naar Nederland, sliepen we de eerste nacht in een hotel in het zuiden van Zweden. Omdat we blij waren in het hotel te zijn en geen zin meer hadden om de stad in te gaan om te eten, besloten we dat in het hotel te doen. Tijdens het eten van een overheerlijke goulashsoep, kwam er een man aan het tafeltje achter mij zitten. Hij wenste ons 'eet smakelijk', op z'n Nederlands dus. Had ons horen praten natuurlijk. We wensten hem hetzelfde toe. Peter zat met zijn gezicht naar hem toe en op enig moment, aan het einde van de maaltijd, zeiden ze weer iets tegen elkaar. Toen de lekkere sorbet was gebracht, besloot ik me maar eens om te draaien, praat wel veel prettiger als je iemand aan kunt kijken. En zo kwam het dat we met z'n drieën bleven zitten tot een uur of half twaalf. Af en toe bestelden we nog maar iets te drinken. Kan zomaar gebeuren dat het dan klikt. Hij vertelde dat hij veel reist, ca. drie dagen per week. Leeftijd ruw geschat ergens tussen de dertig en de veertig. Vrouw, kinderen, boerderijtje, Zeeland. Hij is gek op reizen. Hij heeft een eigen bedrijf in groenten. Diepvriesgroenten.
In het zuiden van Zweden is wel veel akkerbouw, maar dit neemt niet weg dat in Zweden enorm veel diepvriesgroenten worden gegeten. In het noorden is dit vaak ook aan te bevelen, omdat de groenten, na een vaak lange reis uit Zuid-Europa, er niet al te vers uitzien. Hierover schreef Anna Marie ook al eens in dit logje.


Ik weet geen naam van de groenteman. Ik blijf hem dus maar groenteman noemen. De groenteman koopt groenten in, voornamelijk in Spanje. Daar wordt het na de oogst direct gewassen en ingevroren. Daarna wordt het in containers verscheept naar o.a. Zweden. Verser kan het niet volgens zijn zeggen. De groenten in de winkels in Zweden die uit Spanje komen, zijn vaak al twee weken oud zei hij en ik geloof hem dus. Altijd zullen we nu aan deze man denken als we bijv. een zak diepvriesspinazie kopen of wat voor groente dan ook. Hij levert alle diepvriesgroenten voor het eigen merk van de ICA en van de Coöp in Zweden.
Hij kwam op ons over als een bijzonder aardige, oprechte, sympathieke man met een Nederlandse handelsgeest.