A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
zondag 27 november 2011

Bygdens framtid

Toen wij hier bijna een week geleden aankwamen, lag er een grote enveloppe in de brievenbus gericht aan ons beiden. Er zat geen postzegel op, dus iemand had hem in de bus gedaan. Het was een enquête van "Bygdens Framtid", letterlijk vertaald "De streek's toekomst" of vrij vertaald zoiets als "De toekomst van de streek". Of we het ingevulde formulier weer wilden inleveren op het kantoor hier in het dorp of mee wilden nemen op zondag 27 november. We werden n.l. uitgenodigd om op die dag naar Hotell Raivi Hoting te komen voor een "jultallrik" (kerstmaaltijd; letterlijk kerstbord) en een gezellig samenzijn. Het was bedoeld voor mensen uit het buitenland die in Hoting zijn komen wonen. Men wil graag weten waarom we hier zijn komen wonen, wat onze verwachtingen zijn, wat er verbeterd zou kunnen worden in Strömsunds Kommun (waar Hoting ook onder valt) en wat we bijv. missen uit ons vaderland. Dit zijn zo maar een paar punten. We hebben het formulier ingevuld en zijn vanmiddag dus naar het hotel gegaan. Bij de deur werden we verwelkomd door twee dames. Eén daarvan kende ik al, Eva heeft een bloemenzaak in Hoting. Ze woont hier ook nog niet zo lang en komt uit Göteborg. Tenslotte waren we, buiten deze twee dames, met vier Duitse en vier Nederlandse mensen. Ik moet zeggen dat het heel druk in mijn hoofd was...de twee Zweedse dames die bijzonder duidelijk spraken en die ik door het duidelijke spreken goed kon verstaan. De Duitse mensen die Duits spraken. Het andere Nederlandse echtpaar en dan ook nog de gewoonte om Engels te spreken als je er in het Zweeds weer niet uitkomt. Georgette (de andere Nederlandse vrouw) had daar ook nogal last van. Niet zozeer om te luisteren, maar om te spreken. Dan weer Zweeds proberen, dan weer Duits naar de Duitsers, dan weer...ga zo maar door. Nederlands, Duits, Zweeds, Engels, alles doorelkaar, ha, ha, het leek Babylon wel. Maar goed we kregen eerst glögg (te vergelijken met glühwein). Daarna kwam de jultallrik dat erg lekker was. Speciaal, echt Zweeds.


Natuurlijk julmust erbij en koffie na. Ik heb erg genoten van de kennismakingen en de gesprekken. Wat als eerste en voornaamste naar voren kwam is het volgende. Van de 8 buitenlandse personen, die hier allemaal al langer dan een jaar wonen, spreekt er maar één Zweeds. Zij is drie jaar lang, vijf dagen in de week naar school gegaan in Strömsund. Zij moest voor haar werk de taal snel leren. Zweeds is geen eenvoudige taal. De grammatica is moeilijk. Kan je wel nagaan als je drie jaar lang vijf dagen in de week Zweedse les hebt. Voor degenen die het dichtst bij Strömsund wonen (Peter & ik) is dat dagelijks 50 km heen en 50 km terug. Voor degenen die verder wonen is dat dan 2x daags 80 of 100 km. Zelf had ik al eens aan Inez van Strömsunds Kommun gevraagd of we niet in Dorotea naar school kunnen. Dat is maar 20 km. Nooit meer iets van gehoord. Meer waren op dat idee gekomen, maar hadden te horen gekregen dat dat niet mogelijk is, omdat het een andere gemeente is. Zal dus wel om het kostenplaatje gaan. We stelden dus unaniem voor vandaag om te vragen of het niet mogelijk is om voor de 7 personen die graag naar school willen een klas te maken in Hoting. Want we willen allemaal best heel graag! Nou, aan die vraag gaat nu gewerkt worden en het is ook de bedoeling dat we nog eens vaker bij elkaar komen. Bygdens Framtid dus en de anderen.


We moesten er om 13.00 uur zijn en toen we naar huis reden was het al donker. Vandaag is het de 1e advent. Heel belangrijk in Zweden, een teken dat kerst er aan komt. Het leek wel een sprookje in het dorp. Peter en ik wisten niet wat we zagen. Op het pleintje vuurkorven en langs alle wegen/straten marschaller. Marschaller zijn overal te koop en worden vooral in deze tijd (maar ook het hele jaar door) veel gebrand. Wij hebben ze ook altijd in de kast liggen en branden ze ook wel natuurlijk :-) Ook met Kerstmis bij de voordeur. Het zijn dus grote platte kaarsen in een blik en die zijn wind-, regen- en sneeuwbestendig. Ik was helemaal ontroerd door die sfeer in het dorp. Wat een ontzettend fijne middag!
9 opmerkingen:

 1. Ik ben via via om jullie weblog terecht gekomen en vind jullie verhalen zo leuk. Zit helemaal te genieten hier in Nederland.

  Wat prachtig al die kaarsen langs de weg.

  Groeten van Isabelle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi initiatief van die 'bygdens framtid' Gon! Service eigenlijk! Ik hoop voor jullie dat het gaat lukken met les in Hoting. Liefs van Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat super dat jullie zo'n prachtige dag hebben gehad en inderdaad, hopelijk wordt er een klas opgestart in Hoting. Kun je met gelijkgestemden de taal nog beter leren. Geniet van deze sprookjesachtige tijd. Groeten Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hoop voor jullie dat de klas in Hoting komt.
  Leuk dat er zo'n middag werd georganiseerd en goed verzorgd zo te zien. Mooie terugweg hadden jullie. Wat is je header ook sprookjesachtig mooi.
  Fijne week, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou, dat zou geweldig zijn, les in Hoting! alleen: de Zweden kennende, zal het nog wel even duren voor heet echt georganiseerd is, maar als het eenmaal werkt, werkt het ook goed en snel. Prachtig al die kaarsen. Wij hebben hier alleen maar trappetjes met electrische kaarsen. Ik wil er net een logje over gaan schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed initiatief. Ziet er allemaal sfeervol uit. Leuke blog trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Erg mooi al die kaarsen, daar hou ik wel van. Ze geven enorme sfeer in deze tijd van het jaar met van die donkere dagen. Vandaag maar eens naar Intratuin geweest om de nodige dingen te kopen, voor de vogels/tuin/sfeer in huis.
  Alles is al in kertstfeer, erg vroeg. Ookal koop ik zelf dan meestal niet de echte kerstspullen, maar meer natuurlijke materialen, bollen, dingen voor de vogels etc.

  Het zou super zijn als de docent naar jullie toe zou kunnen komen. Eerst dacht ik; goh wat gek dat al die nederlanders geen zweeds spreken, hoe kan dat nou, maar ik dacht er niet aan dat de afstand naar de les zo groot was. Dat is wel lastig dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @vogel. Nou ja, we spreken wel wat Zweeds, want iedereen probeert thuis wel iets met een schriftelijke cursus of een computercursus. En je steekt natuurlijk in de loop der tijd ook veel op. Maar vloeiend is het nog niet, daarvoor moet er nog wel wat gebeuren!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hej Gon, Eindelijk even tijd om je log
  te lezen. Wat een heerlijk sfeervolle tijd is dit toch. Ik heb er ook net een logje aan gewijd. Hebben jullie ook van die leuek smeedijzeren prikkers voor de marschaller?
  Ja dat zweeds leren wil wat. Ik heb constant kortslutning i huvuden (kortsluiting in het hoofd) door het gemix van allerlei talen.Ik rijd er elke dag 40 km voor, dat is goed te doen.( Maar of ik dat nog jaren wil?) Maar 100 km wordt wel heel ergt veel. Hopelijk gaat het lukken met lessen in Hoting.Jammer dat dat kommunaal geregeld wordt en niet landelijk. Het geld komt uit dezelfde pot uiteindelijk. Zoals Baasbraal al zegt: De bureaucratie werkt wel al is het langzaam, maar iets creatiever zou dan ook wel prettig zijn

  BeantwoordenVerwijderen