Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!





donderdag 1 december 2011

Saffraan


Het kwakkelt nog steeds met het weer. Overdag net boven en 's nachts net onder nul. Soms neerslag in de vorm van sneeuw of regen. De ijsbaan (lees oprit) smelt, bevriest, smelt, bevriest. Ik moet constant met spikes onder lopen. Met de wegen zijn ze ook veel bezig. Schrapen, grit strooien. Vanmorgen leek het een dag te worden dat het donker zou blijven. Het zou vast niet licht worden vandaag, om 09.00 uur was het nog donker, om 09.30 uur nog. Een mooie dag om eens iets te gaan bakken. Het zou dan een cake met saffraan worden. In Zweden wordt veel meer met saffraan gebakken dan in Nederland. Vooral met Kerstmis. Ze zijn er aardig jubelend over en zelf hadden we het nog nooit geproefd. Geen saffraan in huis. Ik kende de kringeltjes wel van vroeger. Ik zag ze ooit bij mijn moeder in de kast misschien of in een supermarkt in Nederland. In dit geval moest het gemalen saffraan zijn. Zoeken en zoeken bij de ICA supermarkt gisteren. Niet te vinden. Nou ja, hoe kan dat nu als er zoveel mee gebakken wordt? Niet in het kruidenschap. Dan maar vragen of ze saffraan verkopen. "Ja hoor, dat kunt u bij de kassa kopen." Bij de kassa werd uitgelegd dat het daar ligt omdat het zo duur is en gemakkelijk gestolen wordt. Het zijn dan ook heel kleine zakjes. Achttien kronen (ca. 2 euro) voor 0,5 gram. Ja, dat is niet goedkoop. "Beter duur als niet te koop", zou mijn moeder gezegd hebben. "Hoeveel wilt u?" Nou ja, ik wilde er maar één natuurlijk. Eerst maar eens proberen. En nu is hij klaar de saffranskaka. Recept op Kokkerellen. Een leuke gelegenheid ook om te presenteren morgen, want dan komen Chris en Georgette, die we zondag ontmoet hebben (zie het vorige bericht). Overigens werd het toch nog licht vandaag en scheen de zon zelfs nog rond de middag. Hij komt nu net niet meer over de berg heen. Je ziet dus wel dat de zon schijnt, maar hij schijnt niet meer op het huis. In de 2e helft van januari komt hij weer over de berg heen en dan zal hij het eerst in de keuken schijnen. Bijzonder is dat dan.
p.s. Hier is nog meer te lezen over saffraan.
 

3 opmerkingen:

Natjeelco zei

Ik ga Paul en Hanny verrassen met Safraan bakelse :-) Ze komen over 16 dagen dus helemaal super. Veel plezier vandaag met het bezoek. Mijn kachel doet het gelukkig weer! Het is zelfs 25 graden nu in de woonkamer pffff. Dus nu nog goed afstellen. Natje xxx

Geert zei

Klint lekker die saffranskaka! Geniet er maar dubbel en dik van!

Willy zei

Dan hebben jullie nu intussen al met de visite geproefd van de cake met saffraan. Ik wist wel dat het ook gebruikt wordt in de Lussekatter.
Kram