Sneeuwbollen, snowglobes, schneekugeln… Iedereen kent ze wel: even schudden en de sneeuw dwarrelt langzaam neer op een keur aan voorwerpen die in een glazen bol staan. Leuk zijn ze en lekker kitsch. Ik weet nog goed dat ik het zo ontzettend leuk vond als kind. Iedere dag werd de kerst sneeuwbol wel een of meerdere keren door mij geschud. Inmiddels is de sneeuwbol ook een heel populair collectors item. Waar zijn ze eigenlijk het eerst vandaan gekomen?
Enkele van de eerste sneeuwbollen kwamen uit Frankrijk tijdens de vroege 19de eeuw, waarschijnlijk als een alternatief voor glazen presse-papiers. Vanaf 1879 werden door verschillende bedrijven in Europa sneeuwbollen gemaakt met succesvolle verkoop. Een van de eerste voorbeelden van een sneeuwbol met een beroemde bezienswaardigheid er in, kwam op de markt in 1889. Deze bevatte een model van de nieuw gebouwde Eiffeltoren en werd geproduceerd in de tijd van de Wereldtentoonstelling in Parijs. In de vroege jaren '20 vonden de sneeuwbollen hun weg naar Amerika en ze werden al snel populair bij verzamelaars. Atlas Crystal Works, met fabrieken in Amerika en Duitsland, produceerde de meerderheid van de sneeuwbollen. Na ongeveer 1940 werden de sneeuwbollen in Amerika ook veel gebruikt voor reclamedoeleinden. Ook werden er tijdens de jaren 1940-1950 religieuze sneeuwbollen gemaakt voor katholieken. Vanaf ongeveer 1950 werden de sneeuwbollen jammer genoeg vaak gemaakt van plastic i.p.v. glas. De sneeuw werd vaak gemaakt van rijst, onoplosbare zeepvlokken of plastic. Sneeuwbollen werden ook populair in de souvenir industrie. In bijna elke souvenirwinkel was wel een sneeuwbol van een bepaalde toeristische attractie te vinden. Er zijn zelfs sneeuwbollen, waarmee de koper zelf een plaatje in de bol kan doen. Ontworpen met een holle sleuf aan de onderkant, zodat een foto omhoog geschoven kan worden. Er zijn ook sneeuwbollen met een speeldoosje in de voet.
Tegenwoordig worden er nog glazen sneeuwbollen gemaakt in o.a. Wenen. Deze zijn zo populair dat de fabriek de vraag vaak niet aankan. De fabriek produceert er ca. 200.000 per jaar. Waar zij de sneeuwvlokken van maken is geheim. Bij deze fabriek in Wenen is ook een museum.
Hieronder een filmpje (60 sec.) van een Coca-Cola commercial uit 2010. Hierin speelt de sneeuwbol een belangrijke rol!
Hieronder een filmpje (60 sec.) van een Coca-Cola commercial uit 2010. Hierin speelt de sneeuwbol een belangrijke rol!
Gelukkig worden we hier niet door elkaar geschud voor wat sneeuw. Het komt evengoed wel naar beneden! De laatste keer was het poolsneeuw, ik schreef er al eens eerder over. Het is dan alsof je door een landschap met ontelbare diamanten loopt. Ook weer iets dat alleen te begrijpen is als je het met je eigen ogen ziet en... geniet! GEWELDIG MOOI!
p.s. Natuurlijk is deel 6 van het kerstverhaal ook geplaatst.
2 opmerkingen:
Ja! Sneeuwbollen. Sophie heeft er een aantal,maar meestal laat 1 van haar broertjes dan weer een bal vallen en dan is het weer huilen geblazen. (Terecht) Nu had ze ze verstopt tussen de kerst kaarten. Bedankt voor je kaart. Is die van ons aangekomen?? Zo benieuwd. Maar goed, de sneeuwbol. Ik wilde 's avonds de kaarten weer rechtop zetten en tak! Bal kapot. Had Sophie ze precies tussen de kaarten gezet, konden haar broertjes ze niet kapot laten vallen. Goede reden om dit weekeinde nog naar een Kerst show te gaan. Groeten Anna Marie.
Oh ja, ik vond ze als kind ook zo leuk en nu nog!
Ik heb er zelfs meerdere. 'k Spreek je gauw Gon.
Tot dan!
liefs
Ineke
Een reactie posten