A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
donderdag 23 april 2015

Yeah!... en een rondje door het bos
Ja hoor, alle sneeuw was al bijna weg en juist op het laatst komt daar eindelijk de rode dop! Jammer dat het weer nu juist komende week niet zo wordt dat je je was buiten gaat hangen. Maar ja, niet klagen na twee zonovergoten maanden! Heus wel eens een bewolkte dag of eens sneeuw of regen, maar over het algemeen heel veel zonuren. 
Maar goed, eerdaags hangt de was weer lekker buiten, er gaat wat de was betreft voor mij niets boven buiten drogen. Zo heerlijk om je neus in schone was te stoppen die van buiten komt, vooral het beddengoed.


Rushy lekker op het nieuwe bospad (in aanleg :-)

Wat ook zo leuk is, is om zelf een stuk bos te hebben. Het bestaat voornamelijk uit dennen en sparren. Ook wel een enkele verdwaalde wilg, maar dat mag geen naam hebben. We hebben ook veel berken, maar meer bij het huis en niet in dit bos.
Aan het begin van de winter ben ik begonnen er een pad doorheen te maken. Gewoon een strook uitgekozen waar je niet zoveel hoeft te slalommen om bomen. Door er drie maal daags overheen te gaan wordt het steeds meer een pad en de laatste weken, toen de sneeuw bijna weg was in het bos, ruimde ik tijdens het lopen (en wachten op een snuffelende hond) steeds takken op die in de weg lagen. Rushy en Sim vinden het pad geweldig leuk! Eerdaags ga ik er nog even met een bosmaaier doorheen om een smalle strook bosbessen te maaien. Het zijn deels bosbessen, vossenbessen en deels mos. 
Uiteraard met natuurlijke bemesting (klik) door de rendieren onlangs.Deze boom was een van de slachtoffers van de zware storm Hilde (klik)Deze twee bomen waren ook slachtoffer van Hilde.
Ze stonden helemaal uit het lood en moesten omgezaagd worden.Kijk haar lekker gaan!Bosbessen, bosbessen en nog eens bosbessen.


Deze bomen hebben we al in tweeën gezaagd, dan kunnen ze eerdaags op de zaagmachine voor stukken van 45 cm. We kregen ze van Clas!
Dit houthok is net leeg gekomen, dus na het kloven kan het hout daar in. We hebben vier houthokken, de andere drie liggen vol. Er ligt ook nog een berg stukken van 45 cm al klaar om te kloven. De inhoud van dit houthok is voldoende voor een hele lange winter. Zeven maanden hebben we hiermee gedaan. Meer kost het niet om in de lange koude winters hier in het noorden het hele huis, van onder tot boven, van links tot rechts, van voor naar achter op 22 graden te houden. Goedkoper kun je niet stoken. Het is dus een cv op hout.
Twee maal daags één uurtje stoken, dat is alles. Werkt met twee accumulatortanks à 500 liter. 

Peter schreef ook weer op z'n blog. Liefhebbers kunnen het HIER (klik) lezen.

Ik wens jullie alvast een heel mooi weekend
en een gezellige Koningsdag!

Gon


11 opmerkingen:

 1. Het houthok ziet er leuk uit zo :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. geniet van het mooie weer ze voorspellen hier regen en sneeuw, maar nu staat de zo hoog aan de hemel, maar alleen een wind het huis schudt ervan
  Fijn weekeinden groetjes uit Zweden

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd met het vinden van de rode dop. :-)
  En nu maar hopen dat je gauw je was buiten kunt hangen, ik heb net nr 2 buiten gehangen.
  Maar ze zeggen dat het morgen slechter word, we zullen zien.
  En dan je eigen bos! Wat een luxe en wat een heerlijkheid! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh wat veel bosbessen hebben jullie daar zeg! Heerlijk!
  En wat leuk om dat rode dopje te zien..hihi..

  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heerlijk, wandelen in je eigen bos !!!!!
  En wat veel bessen!!,maak je er ook wat lekkers van???
  Goed weekend.
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, ik voel me bijna een beetje jaloers worden op die mooie woonplek van jullie. Niet echt natuurlijk; ik gun het je van harte! Maar wat een vrijheid en dan zo in de natuur, het lijkt me geweldig!

  Fijn weekend, en ik hoop dat je was snel buiten kan drogen...

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Blij om jou weer te vinden...blogger.com heeft me blogje verwijderd..ik kon het niet vinden...wat een werk om weer iedereen te laten weten...groetjes gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk om even met je mee te wandelen over dat door je zelf aangelegde paadje. Hopelijk kan je was snel weer buiten wapperen, hier gaat dat vandaag ook even niet.
  Fijn weekend, kram!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een heerlijke foto´s. Het lijkt wel lente ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijk dat het voorjaar er nu echt aan komt. Met alle mooie blauwe en witte bosanemonen. Prachtig! Ik begrijp echt werkelijk niet wat een rode dop te maken heeft met het ophangen van de was in de buitenlucht, maar misschien heb ik langs de route wel ergens een blogpost gemist over de rode dop. Of is het een essentieel onderdeel van je waslijn die je vlak voor de sneeuw kwam wijt bent geraakt? Afijn, geen idee dus.

  Jullie een gezellige Valborgsdag volgende week!

  Kram, Anna Marie.
  P.s. De zaden gaan maandag op de post.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Gonny
  Heerlijk om zo weer door het bos te gaan. Fijn dat je de dop weer gevonden hebt.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen