A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
woensdag 29 april 2015

Van stal


Lekker aan de koffie in de eetkamer.

Heerlijk, heerlijk weer zeg! Drie hele dagen buiten geweest. Buiten koffie drinken, buiten in de tuin werken, met de honden lopen, ach, je kent dat wel. Op de foto hierboven namen we even een kopje koffie in de eetkamer met de paar typisch Zweedse dingen. De gordijntjes zijn typisch Zweeds, evenals de keukenbank die leuk is voor de sier, maar voor geen meter zit natuurlijk. De vorige eigenaar liet hem staan en dat vond ik niet erg! De lampjes die in het raam hangen zijn ook echt typisch Zweeds en de olielamp ook. Die lijkt een beetje vreemd misschien, maar er hangt een oude spiegel in typische vorm achter.
En wat hangt er nu buiten voor de ramen te wapperen? 
De laatste weken komen er veel trekvogeltjes langs. Zo hadden we een enorme hoeveelheid vinken in ene en later een enorme hoeveelheid keepen. Je moet dan denken aan hoeveelheden van zo'n veertig à vijftig vogels per soort. 
Ze zijn uitgehongerd en ik blijf wel slepen en zij blijven een aantal dagen om daarna voldaan verder te gaan om op zoek te gaan naar een plek voor deze zomer, een plek om te broeden. Er zijn er ook die blijven. 
Wat 's winters nooit gebeurt, gebeurde nu steeds. Misschien door de weerkaatsing van bomen of weet ik wat in het raam, maar ze vlogen er steeds tegenaan. Er zijn zelfs twee vinken gesneuveld en dat doet me zeer, dat is niet mijn bedoeling van het voeren natuurlijk. 
Toen er gisteren weer een tegenaan vloog die spastisch lag na te spartelen, toch weer bijkwam en wegvloog, besloten we dat er echt iets moest gebeuren. De dingen die binnen voor het raam staan schrikken schijnbaar niet af, dus dan maar iets aan de buitenkant. 
Ik heb het leuke vliegengordijn (Xenos) uit het gastenhuisje gehaald, de ladder gepakt en hem onder de dakrand tegen het huis gespijkerd. Het helpt, geen vogel meer tegen het raam gehad en het schrikt ze niet af om te eten. Als het voeren eerdaags afgelopen is, hang ik het wel weer terug, dat is ruim op tijd voor het doel waarvoor het gordijn ooit gekocht is.


Croissantje (met aanhanger) vorig jaar ergens onderweg.

Verder is Croissantje weer van stal. Heerlijk, wat zal ik weer lekker tuffen dit seizoen. Al even mee gereden om te testen of ik het wiel er goed opgezet heb. Bouten nog even nagelopen en klaar is kees. 

En dan de rode dop, ja, die haalde ik er maar eens af eergisteren. Meende nu lekker de was buiten te hangen. Ja, dat had je gedacht! De hele pijp zat stijf met ijs! Dat had ik dus niet gedacht en het viel me tegen. Wat nu? Peter had een goed idee. 
'Sla er een stuk betonijzer in,' zei hij, 'het is zo zonnig, dat ijzer wordt warm en dan, wie weet...' 
Zo gezegd, zo gedaan en een paar uur later was het ijs verdwenen. Weer een uur later wapperden alle gewassen hondendekentjes (fleece) heerlijk in zon en wind. Ze slapen nu als rozen op die dekentjes in hun mand(en), ze zijn ook steeds rozig van het lange buiten zijn. 

Mocht je nog niet gelezen hebben over de give away (klik), om mee te dingen naar die mooie Zweedse kalender voor 2016, kun je insturen tot zondag 13.00 uur. Het is de moeite waard, vooral als je liefhebber van Zweden bent!

Gon

8 opmerkingen:

 1. Bijzonder van die vogels. Pasgeleden zag ik een kaart met welke reizen die beestjes maken....wow! Hier ook weer zwaluwen. Zo leuk. Gelukkig niet tegen het raam.
  Goede oplossing heb je hiervoor. Fijn dat het werkt!
  Vind je huis ook zo leuk en inderdaad typisch Zweeds. Je ziet vaak dat witte strakke sobere als typisch Zweeds maar dit is minstens zo Zweeds :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een gezellige kamer! Ik houd wel van dat sfeertje...
  Nou, wij hadden hier vanavond ook een vogel tegen het raam! Ik schrok me een hoedje en ik vind het zo zielig...
  Leuke auto heb je! Maar je rijdt daar alleen in het voorjaar en zomer mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een knus Zweeds hoekje, dat lijkt me ook wel wat.
  Wat zielig voor de vogeltjes maar je hebt een goede oplossing gevonden.
  Veel rijplezier gewenst!!!!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Veel plezier met Croissantje en ja het schiet nu op met het weer, hoewel vannacht weer nachtvorst

  heb al veel uitstapjes gepland met Swiffie

  Ja ook hier zijn de vogels op doortocht, ze zijn nu onderweg naar jou, ze hebben ons restaurant leeg gegeten, dus haal maar vast voer!

  Knus je hoekje echt Zweeds

  groetjes van de buurvrouw .............

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijke foto die eerste! Wat een mooi stukje van je huis. En wat lief dat je zo aan de vogeltjes denkt. Goede oplossing. Ik ben nog steeds van plan je een foto te sturen maar door alle toestanden hier komt het er niet zo van. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Gonny
  Fijn dat het goed ging met het vogeltje. Je houd ze zo vast om ze te blijven voeren.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Had al eerder wat foto's gezien van jullie thuis binnen. Volgens mij hebben jullie het echt bere-gezellig daar!
  En wat super dat jullie zulke vogelzwermen hebben! Ben haast jaloers door al die mooie dieren die jullie daar in grote hoeveelheden zien!

  Het was even werk maar je hebt nu dus toch de was buiten gehad, heerlijk hè?
  Veel plezier met croissantje hoor.

  Fijn weekend nog samen.

  Liefs,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai!
  Die Zweedse kamer ziet er zo gezellig uit bij jullie! Even dat gordijn ervoor is niet erg. Zo sneu als er een vogeltje tegen het raam aanbotst. 1 keer heb ik het hier thuis gehad, ik kon wel janken.

  Toppie van je, dat je het wiel er goed op hebt gezet! You go girl!
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen