A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
zaterdag 4 april 2015

Dubbel


Antieke Amerikaanse paaskaart anno 1909

Het is vandaag twee jaar geleden dat wij net in Nederland waren aangekomen voor een maandje daar. In het bijzonder om mijn moeder vaak te zien, te knuffelen en haar garderobe aan te vullen. We gingen altijd in het voor- en in het najaar minimaal een maand. Ze woonde al sinds 2007 in een tehuis voor demente bejaarden. In januari 2010 gingen wij in Zweden wonen. Herkennen deed ze ons niet meer, maar ze voelde volgens mij nog wel de band. 
We zouden na aankomst in NL nog even een dagje bijkomen van 2100 km achter de kiezen, boodschappen doen en dan de volgende dag naar Aalsmeer. Niet te weten dat we na het opstaan hals over kop naar Aalsmeer moesten, twee uur rijden vanuit Friesland in het gunstigste geval. Het was mijn broer die belde dat het ineens helemaal niet goed ging met mijn moeder en dat we beter gelijk konden komen. Als de wiedeweerga een paar boterhammen gesmeerd, anders zou het niet goed gaan, hond een plas en gaan! Het was na ongeveer een uur rijden en ter hoogte van Lelystad dat mijn broer weer belde en ik wist het al voor ik opnam. Mijn moeder was overleden.
Het heeft zo moeten zijn dat wij in Nederland waren. Maar wat heb ik het er moeilijk mee gehad dat ik 2100 km bij haar vandaan woonde en dat ik nu slechts een uurtje bij haar vandaan was en niet bij haar mocht zijn toen ze overleed. Haar niet vast kon houden. Juist omdat ik zó dichtbij was, alsof ze op me gewacht had, maar het niet kon redden. En nog steeds vind ik het wel moeilijk.
Want je kunt nooit weten wat er nog in iemand met Alzheimer omgaat, je kunt niet zeggen dat er niets meer was. Het is een duister gebied waar men nog lang niet alles over weet. 
Twee jaar geleden viel Pasen heel anders, maar nu staat Pasen voor de deur. Het is er een heel mooie gedachte bij, het verhaal van Pasen. Daarom ook heb ik uit mijn verzameling antieke kaarten waar ik onlangs over vertelde juist deze gekozen. Voor mijn moeder, omdat zij hem mooi gevonden zou hebben en om Pasen. 

Lieve mam, ik denk aan je! Veel liefs! 


Ik wens iedereen fijne paasdagen.

Gon

11 opmerkingen:

 1. Ik kan me voorstellen dat dat heel heftig voor je was. Dubbel ook, je bent er bijna maar net niet helemaal.
  Ik wens je deze dagen sterkte maar ook blijdschap over alles wat je moeder voor je betekende, fijne Paasdagen. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Begrijpelijk dat je gedachten weer terug gaan... Toch was je moeder niet alleen in de laatste ogenblikken, probeer dat voor ogen te houden. Soms waken mensen uren en gaan even naar het toilet en dan is het opeens gebeurd... in een paar minuten tijd!
  Maar ik snap dat het moeilijk voor je is.
  Wat een prachtig paastafereel op de foto; misschien kijkt je moeder wel uit die hemel van goud naar je, en ziet ze haar geweldig lieve dochter!
  Goede Paasdagen, groetjes van Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een lief oud kaartje laat je weer zien.
  Snap dat je in gedachten weer naar 2 jaar terug gaat.
  Hoe vaak ik het verhaal van het overlijden van mijn vader wel niet vertel dat wil je niet weten. Gisteren nog. Mis hem nog iedere dag. Al was mijn vader gezond en er van de een op de andere dag niet meer. Het verlies is er niet minder om.
  Fijne paasdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat brengt heel wat teweeg aan herinneringen zo'n dag. Wat zal dat moeilijk zijn geweest...zo dichtbij was je maar toch te ver weg..
  Sterkte hoor vandaag!

  Prachtige Paaskaart heb je voor haar uitgekozen om hier neer te zetten.

  Goede Paasdagen gewenst voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn vader overleed 8 jaar geleden op 2e Paasdag, en ook al is Pasen elk jaar op andere data, 2e Paasdag is sindsdien anders. Sterkte en koester de mooie momenten.
  Fijne Paasdagen,
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat kan ik mij nog herinneren Gonny. Het ontroert me weer.
  Sterkte en Glad Påsk!.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hou de gedachte vast en fijne Paasdagen voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze kaart heb ik ooit eens van de Uk naar mijn ouders gestuurd, ze was toen erg boos! en ik vond hem juist zo mooi.

  Ja ik herinner me dit verhaal, jullie waren de dag daarvoor bij ons geweest op de koffie

  Ik heb jullie adres in de GPS staan, dus nu wachten op mooi weer, en dan ben ik onder weg,, zet de koffie maar vast klaar! (lol)

  is het bij jullie ook zo koud, hier sneeuwt het weer terug naar winter

  Fijne paasdagen liefs Joke en Angus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties


  1. Hej Joke, In tegenstelling tot de verwachtingen is het hier de hele dag al stralend zonnig en + 7 graden. Heb al heerlijke wandelingen met de honden gemaakt. De vogels zingen dat het een lieve lust is, ja, daar word je vrolijk van. Stugan is nog in winterslaap :-).
   Jullie ook fijne paasdagen van Peter en mij, Gon

   Verwijderen
 9. Hej Gonny,

  Ook al ben ik gelukkig nog in bezit van beide ouders, ik kan me heel goed indenken dat je er veel aan denkt en zulke momenten ieder jaar zwaar zijn. Tegelijkertijd is het ook mooi omdat je je ook mooie momenten herinnert. Op zulke dagen zal ze vast bij jullie zijn al merk je daar niets van.

  Kram, Els

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Alweer 2 jaar geleden...
  Wat gaat de tijd toch snel...
  Liefsss

  BeantwoordenVerwijderen