Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

zaterdag 4 april 2015

Dubbel


Antieke Amerikaanse paaskaart anno 1909

Het is vandaag twee jaar geleden dat wij net in Nederland waren aangekomen voor een maandje daar. In het bijzonder om mijn moeder vaak te zien, te knuffelen en haar garderobe aan te vullen. We gingen altijd in het voor- en in het najaar minimaal een maand. Ze woonde al sinds 2007 in een tehuis voor demente bejaarden. In januari 2010 gingen wij in Zweden wonen. Herkennen deed ze ons niet meer, maar ze voelde volgens mij nog wel de band. 
We zouden na aankomst in NL nog even een dagje bijkomen van 2100 km achter de kiezen, boodschappen doen en dan de volgende dag naar Aalsmeer. Niet te weten dat we na het opstaan hals over kop naar Aalsmeer moesten, twee uur rijden vanuit Friesland in het gunstigste geval. Het was mijn broer die belde dat het ineens helemaal niet goed ging met mijn moeder en dat we beter gelijk konden komen. Als de wiedeweerga een paar boterhammen gesmeerd, anders zou het niet goed gaan, hond een plas en gaan! Het was na ongeveer een uur rijden en ter hoogte van Lelystad dat mijn broer weer belde en ik wist het al voor ik opnam. Mijn moeder was overleden.
Het heeft zo moeten zijn dat wij in Nederland waren. Maar wat heb ik het er moeilijk mee gehad dat ik 2100 km bij haar vandaan woonde en dat ik nu slechts een uurtje bij haar vandaan was en niet bij haar mocht zijn toen ze overleed. Haar niet vast kon houden. Juist omdat ik zó dichtbij was, alsof ze op me gewacht had, maar het niet kon redden. En nog steeds vind ik het wel moeilijk.
Want je kunt nooit weten wat er nog in iemand met Alzheimer omgaat, je kunt niet zeggen dat er niets meer was. Het is een duister gebied waar men nog lang niet alles over weet. 
Twee jaar geleden viel Pasen heel anders, maar nu staat Pasen voor de deur. Het is er een heel mooie gedachte bij, het verhaal van Pasen. Daarom ook heb ik uit mijn verzameling antieke kaarten waar ik onlangs over vertelde juist deze gekozen. Voor mijn moeder, omdat zij hem mooi gevonden zou hebben en om Pasen. 

Lieve mam, ik denk aan je! Veel liefs! 


Ik wens iedereen fijne paasdagen.

Gon