Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

maandag 6 april 2015

Pluisje, Kuifje en de noordse goudvinken


Mag ik jullie even voorstellen... dit is Pluisje!
Ik weet het, slechte foto's, ik ga er een betere lens bij kopen. Al een tijd van plan en als ik dit dan zie bedenk ik mij dat ik het nu dan ook eens moet doen. Ik kreeg Pluisje dus niet scherper en/of beter op de foto vanuit huis. De eerste foto is van februari en de tweede van een week of twee geleden.Ziet er zo zielig uit, toch?! Toch komt hij vrolijk over!

Wij hebben een groot zwak voor 'onze' Pluis. 
We hebben Kuifje en Pluisje, beiden zo gedoopt door Peter en dat is dus aldoor zo gebleven. 'Is Pluisje al geweest?' is een dagelijks wederkerende vraag.
Pluisje en Kuifje zijn Vlaamse gaaien. De hele winter hadden we hier acht Vlaamse gaaien die dagelijks kwamen eten en in februari hadden we er gedurende een paar dagen rond de vijftien. Het eten leek niet aan te slepen. Maar nu er in de bossen al veel sneeuw weg is en ze daar kennelijk eten vinden is eigenlijk alleen Pluisje overgebleven de laatste weken. 
Hij is een beetje zielig, mager en veel van zijn pluizige 'onderveren' komen er hier en daar uit. Geen idee hoe het kan. Zou hij 'kruinen' hebben :-) ?
In elk geval komt hij dagelijks op een vaste plek in de berk bij het vogelvoederhuis zitten zo van: 'Hé, zie je me wel, strooi je nog wat?' waarop of Peter of ik hem op zijn wenken bedienen.

Er is weer heel wat voer doorheen gegaan deze winter en nu de winter op zijn eind is geraakt lijken ze nog wel veel meer te eten. Zitten door hun reserves heen. Tja, je zult maar zaadeter zijn en er ligt zoveel sneeuw! En zo lang! Extreem koud was het helemaal niet lang, dat was voor de dieren een geluk.
Alleen aan zonnepitten is er al 90 kilo doorheen gegaan en we zijn er nog niet klaar mee hoor.


Noordse goudvinken in berk.

De laatste weken gaat het extra hard door een zwerm noordse goudvinken die hier is neergestreken om niet meer weg te gaan. Zeker 30 à 40 stuks. Ik moet halverwege de dag het voer aanvullen. 


Noordse goudvink (man). Foto internet.

Prachtige vogels zijn het, niet voor niets worden ze sinds jaar en dag afgebeeld op kerstkaarten. Tussen m'n verzameling antieke Amerikaanse kaarten zitten er ook veel. Hieronder heb ik een Zweedse kerstkaart geplaatst met deze mooie goudvinken.


Foto internet.

Vandaag was het, in tegenstelling tot de voorspelling een stralend zonnige dag. Wat heb ik genoten tijdens lange wandelingen met de honden. De zon, de vogels! Wat een koor van vogelzang. Daar word je vrolijk van!

Afgelopen week las ik in de online 'Vroege Vogels nieuwsbrief' waar ik op geabonneerd ben, dat de goudvink in het Engels 'bull finch' wordt genoemd vanwege zijn brede stierennek. Je kunt het HIER (klik) zien.
HIER (klik) nog een voorbeeld van een deel van een nieuwsbrief per e-mail.

Lijkt het je ook leuk om drie keer per week de nieuwsbrief in je mailbox te ontvangen, dan kun je dat HIER (klik) eenvoudig aanvragen. Veel wetenswaardigheden en prachtige foto's!

Ik wens je een fijne tweede paasdag!

Gon