A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
donderdag 9 april 2015

Theezakjes, muggen en knutten...
't Is alweer even geleden dat ik een filmpje voorbij zag komen over wat je allemaal met gebruikte theezakjes kunt doen. In elk geval eerst laten drogen, een aantal, en die bewaren in een trommeltje of iets dergelijks. Je kunt ze gebruiken als geurvreters voor je schoenen. 's Avonds in elke schoen een gedroogd theezakje en je schoenen zouden de volgende ochtend weer fris ruiken. Gelukkig hebben Peter en ik ze daar niet voor nodig. Het zou ook ontvetten. Iets wat erg vet is? Doe het in een bak water met een paar van die theezakjes en na een paar uur... weg vet. Nog niet geprobeerd. Je vloer schijnt er ook van te gaan glimmen. 
Maar er was wel iets wat me aansprak en wat ik beslist zal proberen. 
Want razen nu de stormen langs ons huis en dooit de sneeuw lekker weg, voor je het weet is het juni en dan zijn ze er weer en zou je je gebruikte theezakjes goed kunnen gebruiken als post-muggenbeet-middel. Thee bevat tannines die heel goed helpen tegen de zwelling. Dus zakje weer nat maken met koud water, even een beetje uitknijpen en op de muggenbeet houden. 
Ik heb trouwens ook gehoord over goede ervaringen met tea tree olie waardoor pijn, jeuk en zwelling zouden verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Dus mochten jullie van plan zijn komende zomer naar Zweden te gaan, spaar alvast theezakjes! Je weet maar niet. Je kunt in NL alvast proberen of het echt helpt, daar zijn toch ook wel muggen, zij het in mindere mate. In elk geval is het een natuurlijk middel.


Simuliidea, oftewel knott op z'n Zweeds en knut op z'n Nederlands. Brrrrrrrrrrr.

Helaas zijn hier ook knutten, ik schreef er bijna vier jaar geleden al over. Dat kun je HIER (klik) nog lezen, veel info ook. Ik schreef vaker over deze kleine ettertjes trouwens, als je het woord knott of knutten invoert in het zoekvakje linksboven, dan komen er wel wat berichten voorbij.

Het komt ook omdat ik erg allergisch reageer op de beet van een knut. 
De afgelopen twee zomers heb ik hiervoor tijdens de periode van de knutten preventief Loratadine 10 mg geslikt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit zijn in feite gewoon tabletten die men neemt tegen hooikoorts. Je kunt gewoon goedkope nemen van een eigen merk. Het gaat er maar om dat er Loratadine in zit. In Zweden kun je het kopen bij elke 'apotek'. Vragen naar Clarityn. 
Het helpt me perfect! Wat ben ik blij dat iemand mij deze tip gaf. 
Geen grieperig gevoel meer, geen gigantisch opgezette enkels (daar prikken ze meestal omdat ik een lange broek draag in het knuttenseizoen). Enorm opgezette enkels dus waar de huid zo strak om zit dat het heel onaangenaam voelt. Zelfs blazen en ontstekingen. 
Een ander heeft alleen een beetje jeuk van zo'n ieniemienie prikje, maar als je er allergisch op reageert, nou dan... 
Loratadine 10 mg mag je drie maanden lang onafgebroken slikken. Zo lang duurt het seizoen van de ettertjes bij lange na niet, dus heb ik het er zeker voor over! Misschien hebben anderen hier ook iets aan. Wanneer je ze slikt heb je trouwens ook veel minder last van de muggenbeten. Heel eventjes een beetje jeuk en dan is het alweer over. Anders had ik altijd wel een week last van een muggenbult.
Het zijn overigens de knutten die blauwtong veroorzaken bij schapen. Niet zo verwonderlijk dus dat sommigen onder ons, zoals ik, zich een beetje ziek en grieperig kunnen voelen en zo allergisch reageren op de beet van zo'n enorm klein steekbeest.

Het vervolg op het verhaal 'Kok Nol en Moppie Tol' staat inmiddels op Peter zijn blog en kun je HIER (klik) lezen. Het staat onder het eerste deel in dezelfde blogpost, dus even scrollen naar daar waar je gebleven was.

Ik wens jullie een fijn weekend!

Gon

7 opmerkingen:

 1. O jakkie, hebben jullie zomers zoveel muggen? Ik heb toch zo'n hekel aan die beestjes, ze moeten mij werkelijk altijd hebben!
  En knutten..., ik weet niet... volgens mij noemen ze die hier anders... Lijken ze op muggen?
  Wat een handige tips voor theezakjes, dankjewel! We drinken hier wat af, dus sparen is geen enkele moeite. Ik heb er al een stel liggen om mee te hobbyen.., ja dat kan dus ook!

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Gonny
  Maar goed bewaren die theezakjes, je weet maar nooit of je ze nog eens ergens voor nodig hebt.
  Ja van die knutten heb ik ook gehoord, maar gelukkig nog geen last van gehad, hopelijk blijft dat zo.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Knutten... nooit van gehoord.
  Muggen wél helaas..haha.. en ze moeten me altijd hebben.
  Ik zeg weleens dat ze beter naar manlief kunnen gaan maar ze luisteren niet.

  Goed weekend samen!
  Liefs, Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook zoń gewild slachtoffer van de knotten en ik reageer sterk op beten. Hier onder vrienden staat ik bekend als het beste knottafweermiddel dat er is. ´Ga naast Huldra zitten en je hebt nergens last van´. Zelf zoek ik altijd het gezelschap van rokers op. De knotten houden niet van rook, maar om nu zelf te beginnen met roken....
  Ik ga jouw tips maar eens toepassen dit jaar. Kijken of het dan beter gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat de muggen betreft ben ik blij dat we niet in de zomer, maar in mei in Zweden zijn. Wij zijn tijdens de zomer in 2007 overvallen door muggen, ze prikten zelfs door de sokken heen. Bij het tweede huisje aan de rivier hadden we helemaal geen last. Bij het derde huisje lag een antimuggenvoorraad voor ons klaar.
  Leuk al die weetjes over theezakjes.
  Fijn weekend,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hej Gonny,
  We gaan dus van koffie over naar thee deze zomer en misschien dat spul maar in gezinsverpakking aanschaffen ;)

  Kram, Els

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een vervelende steek heeft die knut. Ik kan mij voorstellen dat je dan medicijnen slikt. Want een allergische reactie, daar zit je niet op te wachten. Uit ervaring kan ik zeggen, dat is heeeel vervelend.
  En wat een goede dingen weet ik nu betreft theezakjes. Ikzelf drink Zonnatura en pyramide thee, daar zit geen tannine in...
  En vroeger kocht ik Tea Tree shampoo bij de Tuinen. Super spul voor gevoelige hoofdhuid. Helaas verkocht de Tuinen dat spul niet meer.
  Op naar de zomer, maar niet met stekende beestjes ;-)

  BeantwoordenVerwijderen