A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
dinsdag 31 januari 2012

De wintermarkt van Jokkmokk


Vandaag kijken we eens naar Jokkmokk waar jaarlijks een populaire wintermarkt wordt gehouden. De eerste bebouwing van Jokkmokk dateert uit 1602 toen het dorp als marktplaats gesticht werd door koning Karel IX van Zweden. De eerste markt voor en door de Samen kwam in 1605 en wordt nog steeds jaarlijks als Jokkmokks vintermarknad gehouden.


Deze wintermarkt, gehouden op de eerste donderdag, vrijdag en zaterdag van februari, biedt de Samen uit geheel Lapland de kans hun waren aan te bieden en zo nodig te ruilen. De markt heeft dus een lange geschiedenis met een 400 jaar oude traditie en is een waar feest, een buitengewone gebeurtenis. Al weken voordat de markt begint bruist de hele gemeenschap van activiteit. De straten worden van sneeuw ontdaan, vrachtwagens vol worden het dorp uit gereden, de planning voor de marktkraampjes begint, de mensen zijn weer vol verwachtingen. De eerste bezoekers komen al het weekend vóór de markt, warm gekleed met bonten mutsen en dikke parka's. Velen komen jaar na jaar terug.
Dit jaar wordt de markt gehouden van 2 t/m 4 februari, dus a.s. donderdag begint het spektakel. Jokkmokk is qua oppervlakte bijna de grootste gemeente van Zweden, maar er wonen slechts circa 3000 mensen. Tijdens de markt is het er een drukte van jewelste met ieder jaar ongeveer 40.000 bezoekers! Veel van de plaatselijke winkels en ondernemers (onder hen zijn Sami mensen met hun eigen rendieren) verdienen bijna een derde van hun jaarlijkse inkomen op deze markt.


De wintermarkt van Jokkmokk is dus een van de oudste markten van Zweden. Hier kun je nog veel meer lezen over de geschiedenis. De gemeente Jokkmokk hoopt door het grote aantal bezoekers ook mensen naar Jokkmokk te lokken. Men wil graag meer inwoners. Overigens proberen zeer veel gemeenten in Norrland dat. Men huurt zelfs stands op buitenlandse emigratiebeurzen. Ook op de komende emigratiebeurs in Nederland (over naar ik meen een week of twee) wordt Norrland weer goed vertegenwoordigd door verschillende gemeenten.


Er zijn natuurlijk verschillende manieren om in Jokkmokk te komen, maar deze is wel erg apart! Met Inlandsbanan. Deze trein, die er buiten deze reis van bijna een week alleen maar een zomerdienst op nahoudt, stopt ook in Hoting. We hebben hier een heel leuk stationnetje :-).


Ook is het leuk om eens een kijkje te nemen op de site van ILLUA, gevestigd in de uitgestrekte bossen in het hart van het berggebied van Jokkmokk. In enkele jaren hebben ze een vaardigheid voor het bouwen van iglo's ontwikkeld. Je kunt er overnachten in een iglo die al gebouwd is, maar je kunt er ook zelf een maken, je kunt er een sledehondentocht maken of een tocht met een sneeuwscooter.

Nou, ideeën genoeg voor een wintervakantie in Norrland en dan hebben we het alleen nog maar over Jokkmokk gehad. Wij wonen een kleine 500 km ten zuiden van Jokkmokk, Kiruna is hier 700 km vandaan en de Noordkaap maar liefst 1300 km. We wonen in Jämtland en ik merk dat men in NL dan vaak denkt dat we dan al bijna op de Noordpool wonen. Het gekke is dat ik ’s zomers, als ik al die mensen naar de Noordkaap zie gaan met hun camper of caravan, zelf ook vaak denk: “Jullie zijn er bijna”, in de wetenschap dat ze al zo’n 2100-2400 km gereden hebben als ze uit NL komen. Tegelijkertijd besef ik me dan dat het toch nog zo’n 1300 km is, oftewel een reisje van NL naar de Middellandse Zee!!!
Dit geeft weer eens aan hoe groot Zweden is.

13 opmerkingen:

 1. Goedemorgen Gon
  Wat een leuk begin van de dag om dat stukje over Jokkmokk te lezen!
  Zouden jullie ook niet graag een kijkje willen nemen op die markt?
  Lijkt me een geweldig evenement.
  Groet,
  Bea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Bea,
  Ja Bea, dat is ook een wens van ons. Eigenlijk stellen we het uit i.v.m. de hond. Maar het zal er een keer van komen!
  Groetjes,
  Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een kleurrijke plaatjes ondanks dat het winter is! Prachtig die klederdrachten van de Samen. En dan die witte rendieren, ja, ik zou er ook wel een kijkje willen nemen.
  Liefs van Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gon,
  Inderdaad diverse keren op doortocht naar de Noordkaap langs Jokkmokk gekomen.
  Leuk om te lezen en te zien hoe het er nu is.
  Ik geniet van je verhalen op je blog!
  Groeten,
  Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Riet,
  Bedankt voor je leuke reactie! Mocht je weer eens die kant op gaan, kan je gezellig een 'bakkie' komen doen. We wonen zo'n beetje op de route.
  Groetjes,
  Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 6. zou zo in de auto willen stappen.. hmmmm lekker vakantie in eigen land hihi. Natje xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jokkmokk. Van de zomer er heen en dan is er geen wintermarkt :-). Kan niet wachten om er heen te gaan. En Hoting ligt inderdaad op de route en M&M ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een belevenis moet dat zijn. Een grote wens van mij om eens een langere periode in de winter in Norrland te zijn...Ooit komt het er van. Eerst komende zomer maar weer noordwaarts (nooit naar de Noordkaap maar naar de Oostelijker gelegen Varangerfjord. Door Finland heen en door Zweden terug)
  Groetjes
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Hans,
  Ik was het al van plan t.z.t. aan je te vragen of we op jullie route liggen, of je deze weg neemt. Altijd welkom!


  @Marijke,
  Ik heb die fjord even opgezocht (kende de naam niet) en heb gezien waar het is. Lijkt me echt erg gaaf!!! Alvast een heel mooie reis!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Gonny,
  Wat kilometers betreft maakt het weinig uit om de route langs Hoting te nemen. Lijkt ons wel leuk om even langs te komen. Komp weh goed.

  @Marijke,
  Heb ook even gekeken en dat is inderdaad een mooie plek. We houden deze in gedachten voor de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Eerst dacht ik: oh je moet niet in de zomer naar Zweden, maar in de winter, toen ik bovenstaand filmpje zag, maar ja ik bedacht eigenlijk ook: dat is nog best ver bij jullie vandaan, een heel eind reizen... en helaas ik hou niet van kou, ik kan er op het moment nu ook al niet tegen in Nederland, dat is volgens mij speciaal dit jaar. Brrr. zelfs binnen heb ik het koud.

  Dat treintje is wel leuk trouwens... in Zwitserland ben ik in de zomer met de trein gaan reizen, heeft altijd sfeer.
  Ik zal echter niet zo snel het hoge noorden op zoeken vrees ik, hoe mooi het me ook lijkt.
  Tussen 26 en 30 graden in Noorwegen is het enige wat ik heb meegemaakt. Had toen wel geluk ; -)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Vogel,
  Toch valt de kou hier erg mee Vogel, het is heel anders dan in de Benelux. De lucht is veel droger en daardoor voelt het veel minder naar! Natuurlijk moet je je er wel op kleden. 'Kou bestaat niet,' zeggen de Zweden, 'verkeerde kleding wel.' En zo is het. Met de juiste kleding heb je het zelfs bij -30 niet koud!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nou ik weet het niet hoor. De Zweden kunnen wel meer zeggen ;-)
  Dan mag ik me wel aankleden als een maanmannetje ; -)
  De een kan vast beter tegen de kou dan de ander. Zelfs binnen heb ik het koud... en als ik buiten afdek krijg ik dan wel last van mijn gezicht en ogen.
  Het was de laatste dagen errrg koud. Het was dan 3/4 onder nul en vervolgens scheen het als min 10 te voelen. Ik heb dat lang niet zo mee gemaakt. Het was echt doordringend. Echt nat leek het ook niet, maar er was een vervelende wind. Vandaag sneeuwt het hier (Er is net 8 cm gevallen ofzo) en nu voelt het minder extreem, waarschijnlijk omdat de wind nu niet uit het oosten komt en minder erg is. Denk dat het daar mee temaken had, in het oosten is het nu natuurlijk steenkoud. Ik denk ook dat door de verandering van de windrichting die sneeuwval is ontstaan...
  Op sommige plekken kan het vannacht -16/-17 worden boven de sneeuw, wel erg koud voor nederlandse begrippen.

  BeantwoordenVerwijderen