A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
vrijdag 6 januari 2012

Verkeersongevallen met wilde dieren

In dit berichtje op kerstavond schreef ik o.a. over de 40-jarige man hier uit de buurt die, door een aanrijding met een eland vlak voor Kerstmis, tragisch om het leven is gekomen. Het aantal verkeersongelukken met wild is het afgelopen jaar toegenomen. Voor het hele land waren er tot en met 19 november 5815 ongelukken met elanden gerapporteerd door de politie. Het hele jaar 2010 waren dat er 5761. Hoewel het aantal ongelukken met wild is toegenomen is het aantal dodelijke slachtoffers op hetzelfde niveau van vorig jaar gebleven. Hieronder staat in de tabel het aantal ongelukken met verschillende wilde dieren.

wilde zwijnen 31438
reeën 29228
elanden 5815
rendieren 1337
damherten 604
overige dieren 541
edelherten 203
lynxen 20
adelaars 10
beren 9
wolven 8
otters 6
veelvraten 1

Nu worden als test sensoren ingezet die moeten waarschuwen als er wild in de buurt van de weg komt. Zo kunnen automobilisten vaart minderen om ongelukken te voorkomen. Op een bepaalde weg zijn over een afstand van honderden meters paaltjes gezet met sensoren die moeten detecteren of er wild in de buurt is. Bij detectie van beweging en warmte geeft het paaltje lichtsignalen af om de automobilisten te waarschuwen. Bewegende takken worden dus niet gesignaleerd. De intelligente sensoren zijn op zich al getest en het is bewezen dat ze werken. Het is alleen nog niet bekend hoe de sensoren zich aan de kant van de weg gaan houden. Ze moeten bestand zijn tegen sneeuw dat wordt opgeworpen door sneeuwschuivers, het wassen van de paaltjes en gemaaid gras. De proef duurt een jaar en zal vervolgens worden geëvalueerd. Ook reacties van automobilisten zijn dan bekend bij Trafikverket. Laten we hopen dat het een succes blijkt en dat deze sensoren in alle risicogebieden worden geplaatst, zodat er veel mensen- en dierenlevens gespaard kunnen blijven.

4 opmerkingen:

 1. Jee wat een gigantische aantallen.....Hopelijk gaat de proef met de sensoren goed uitpakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal met Esther eens en met jou natuurlijk! Je hebt er geen idee van, zulke aantallen. Ik hoop dat het jullie nooit overkomen zal. Doe alsjeblieft voorzichtig.
  Liefs,
  Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat erg! En zoveel aanrijdingen. Heb altijd een dubbel gevoel om de wildernis af te schermen met moderne technologie. Enerzijds weeral een grens gemaakt tussen mens en dier maar aan de andere kant is het hier duidelijk dat er wat moet gebeuren met zulke aantallen! Hopelijk bieden die sensoren een goede oplossing. Als die een beetje onopvallend geplaatst zijn en hun werk doen dan kan het een mooi alternatief zijn voor lelijke hekken en hopelijk kunnen op die wijze mens en dier toch samenleven. Ik denk ook dat iedereen weet wat het spijtige alternatief is als er geen oplossing komt. Hopelijk komt het niet zo ver en kan de moderne technologie deze laatste stukken wildernis van Europa een extra bescherming geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar ook in nederland gebeuren ongelukken met wild/dieren. Ik woon in een bosrijk gebied en heb reeds diverse malen reeën voor mijn auto zien oversteken en een vos.
  Een vriendin van mij heeft een paard in de auto gehad, gelukkig zelf geen letsel, dier moest afgemaakt worden en auto total loss. Altijd alert rijden en niet te hard(waar ik soms wel de neiging toe heb)
  groet
  mien

  BeantwoordenVerwijderen