A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
woensdag 4 januari 2012

Onze vaste gastenNog eens een collage, dit maal van de vaste gasten in onze tuin. Vossen, sneeuwkonijnen e.d. daar gelaten. Het gaat hier om gasten bij de voedertafel. Ik kan je vertellen dat er enorm veel voer doorheen gaat. Gelukkig kan je het voer hier in bijzonder grote verpakkingen kopen. Zonnepitten zijn bijvoorbeeld los te koop, maar ook in zakken van 5, 10, 20 en 50 kg. Pinda’s zijn te koop in netjes, maar je kunt ook een hele emmer (met deksel) kopen. Vijf kilo zit daar dan in, gedopte pinda’s met vlies. Vetbollen zijn te koop per zes, maar ook in emmers. Ik meen dat er dan ongeveer vijfendertig in zitten. Kortom, er wordt hier enorm veel bijgevoerd. De vogels, die dus zaadeters zijn, zouden anders ook niet kunnen overleven in een winter waarin doorgaans toch wel vijf à zes maanden sneeuw ligt. De insecteneters vertrekken in de herfst allemaal naar warmer oorden. Behalve de vogels komen er ook iedere dag eekhoorns op de voedertafel. Een schattig gezicht. De vogels die we hier dagelijks zien zijn: boomklever (ca. 6), ekster (2), noordse goudvink (zeer veel), matkop mees (zeer veel), kuifmees (2), koolmees (zeer veel), pimpelmees (veel), bonte specht (1), groene specht (1), Vlaamse gaai (3). De eekhoorns zien wij niet met meer dan twee tegelijk. Ze zijn er vanaf het ochtendschemer (acht uur à half negen) tot in de middag, dat ligt natuurlijk ook aan de maand. In februari hebben ze veel meer tijd (= daglicht) om te eten dan in december. Laatst was er zo’n vetbol door de wind van een tak gegleden en in de sneeuw gevallen. Het netje was nog heel. Een eekhoorn zag zijn kans en begon er, diep in de sneeuw, heerlijk van te eten. Ja, maar dat vond de ekster niet zo’n goed idee. Hij wilde die vetbol, waar ook hij normaal gesproken niet bij kan omdat hij veel te zwaar en onhandig is, ook hebben. Ze kregen ruzie. De eekhoorn pakte de vetbol (aan het netje) en racete ermee door de tuin richting garage. De ekster er achteraan. Hij pakte de vetbol af van de arme eekhoorn en had nogal moeite om op te stijgen. Het lukte hem toch en het was een erg komisch gezicht om een ekster met vetbol te zien vliegen. Maar overal zijn kapers op de kust, dus of hij hem rustig alleen heeft kunnen verorberen betwijfel ik. (De meeste foto's die ik in de collage gebruikt heb komen van het internet)5 opmerkingen:

 1. Hej Gonny, prachtige collage. Het zal een vermakelijk schouwspel zijn bij de voederplek.
  Je banner is ook prachtig. Hier nog lang geen sneeuw, heel veel regen, niks an.
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor mooie vogelfoto's moet je eens een kijkje nemen bij Joke http://johanna-zweden.blogspot.com/, haar man maakt prachtige foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat schuurtje is prachtig zeg! Zo uit een sprookje weggestapt.........
  Wij hebben helemaal geen sneeuw en alleen nachtvorst met regen overdag. Spekglad overal.. Ik verlang naar sneeuw!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi, het gesnater en getater onder de vaste stamgasten moet leuk zijn om aan te horen. Wat er verteld wordt kan je natuurlijk al raden. Het zal ook wel de ronde doen in het bos dat er zoveel lekkers te smullen valt bij jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ah de vogels. Een sneeuwkonijn lijkt me ook mooi om te zien trouwens. Heb je daar weleens foto's van gemaakt?
  Op het moment is er zo'n mooie serie op tv. Frozen Planet. Ken je die? Gaat over de noord- en zuidpool. De beelden zijn erg mooi en interessant.

  Ik heb ook maar weer eten bij gehaald, want er wordt meer gegeten dan ik had verwacht (het is niet zo koud, maar wie weet geven de anderen dan wel minder te eten). Hier kun je ook wel grote hoeveelheden kopen, maar ik kan niet altijd voorspellen hoeveel ze eten, vandaar dat ik me toch enigszins beperk.
  2,5 kg zakken vind ik dan wel genoeg, ook omdat ik meer soorten koop.

  De kuifmees vind ik zo lief guitig, wat leuk dat je die vaker ziet. Hier kwam er een keer een winter telkens dezelfde op bezoek, en in een andere winter ook een paar keer een, maar er staan hier niet zoveel naaldbomen in de buurt.

  Eekhoorntjes vind ik ook erg leuk om te zien...

  Nou zo te lezen vermaak je je prima met al die vogels als je naar buiten kijkt!

  Groetjes, Vogeltje

  BeantwoordenVerwijderen