A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
donderdag 12 januari 2012

Johan Severin Nilsson


Zweden kent vele schilders en tekenaars, waarvan in Nederland bijvoorbeeld Jenny Nyström en Carl Larsson wel bekend zijn. Weinigen zullen echter gehoord hebben van Johan Severin Nilsson (1846-1918). Informatie over Johan Severin Nilsson is dan ook uiterst schaars, ondanks het feit dat hij tot de populairste schilders van Zweden behoort. Kunstenaar en fotograaf Severin Nilsson werd geboren in het zuiden van Zweden, in Halland. Hij studeerde aan de Koninklijke Zweedse Academie voor Kunsten in Stockholm van 1865 tot 1871, en vervolgens drie jaar onder Leon Bonnat in Parijs. Severin was een actief en productief schilder en heeft een groot creatief erfgoed nagelaten. Hij was ook een van de eerste Zweedse documentaire fotografen en maakte tevens boekillustraties. Ik vind het leuk om jullie hieronder nog enkele van zijn werken te laten zien. Werken waaraan duidelijk te zien is dat hij zich liet inspireren door het landschap Halland in het Zuid Zweedse landsdeel Götaland, daar waar hij oorspronkelijk vandaan kwam.


Dit is slechts een kleine greep uit zijn werk. Hieronder nog een van de vele foto's die hij maakte.


6 opmerkingen:

 1. Dat zijn PRACHTIGE tekeningen! Het doet dromerig aan en geeft mooi weer hoe het vroeger zo moet geweest zijn in Zweden.

  Is dat niet op de laatste foto de welgekende Göta kanal schepen? Ik geloof dat die vaarden tussen oost en west Zweden! Het is hoe dan ook een mooie nostalgische foto.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi die zachte schilderijen Gonny. Ik had nog nooit iets van deze schilder gezien of gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Geert
  Nee Geert, dit is niet in het Götakanaal. Volgens de gegevens bij de foto is dit de sleepboot Hercules uit Stockholm, hij ligt aan een kleine steiger, vermoedelijk in de Stockholm archipel.
  Groetjes
  Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow, wat mooi. Kan er idd helemaal bij wegdromen. Groet uit Lanna van Anna http://hemma.punt.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie schilderijen. Weer wat geleerd over Zweden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige landschapsschilderijen. De laatste weer heel anders maar spreekt me wel erg aan. Ik kende deze schilder nog niet.
  Fijn weekend, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen