Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

woensdag 18 januari 2012

Zo blij met Joel Bernhard Nordh


Joel Bernhard Nordh (1900-1972) is in Zweden een zeer bekende ‘volksschrijver’.
Maar eerst ga ik vertellen waarom ik zo blij ben dat ik de site die aan hem gewijd is, heb gevonden. Al zo lang we hier wonen, ben ik bijzonder geïnteresseerd in de geschiedenis van dit gebied, met name in de tijd van de kolonisten. Ik was al eens aan het spitten geweest op het net, maar kwam toen niet veel verder dan wat ik beschreef in mijn berichtje Bellvik en de bosbouw. Op zich ook interessant, maar niet wat ik écht zocht. Nu heb ik dan de site gevonden over de schrijver Bernhard Nordh. Afgelopen zondag had ik het over hem met Wiveka, ik was benieuwd of ze hem kende. Ja, natuurlijk kende ze hem. Ze vertelde ook uit die tijd en begreep mijn interesse, vond het zelfs erg leuk. De kolonisten, die volgens haar vaak uit de kustplaatsen langs de Botnische Golf kwamen, hadden een bijzonder hard bestaan. Ook botste het vaak tussen hen en de Samen, wat je wel kunt nagaan natuurlijk. Toch ontstonden er ook wel liefdesrelaties tussen kolonisten en Samen. Wiveka is veel later geboren, dus redelijk ver na de moeilijke periode die ongeveer eindigde rond 1920. Haar moeder was echter ook een Samen vrouw. Maar nu even heel beknopt iets over Nordh…


In 1937 kwam de grote doorbraak met zijn tweede roman: I Marsfjällets skugga. Dit boek is in 7 talen vertaald, waaronder in het Nederlands. Er zijn meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. De Nederlandse titel is In de schaduw van het Marsgebergte. In 1936 bezocht Nordh de plaats Vilhelmina en het berggebied ten westen van Vilhelmina. Hij deed hier onderzoek naar kolonisten. Zo verzamelde hij de gegevens voor zijn romans over dit gebied. Voor de roman I Marsfjällets skugga heeft Nordh uitgebreide gesprekken gevoerd met kinderen en kleinkinderen van de hoofdpersoon van dit meeslepende boek. Er zouden nog 25 romans volgen. Een aantal romans beschrijft het leven op het platteland, terwijl een andere groep romans, in het Zweeds ‘Vildmarksromaner’, de nadruk legt op het leven van kolonisten in de ruige wildernis van noordwest Zweden. De schrijfstijl is plezierig en zeer verhalend. Nordh is een geboren verteller, die het leven op het platteland en in de wildernis met veel gevoel voor detail en realisme beschrijft. Alle facetten van het leven in die moeilijke periode, veelal tussen 1850 en 1920, komen aan de orde.


Vilhelmina ligt ongeveer een kleine zestig kilometer noordelijk van Hoting. Toen we afgelopen zomer naar  Stekenjokk gingen (en het jaar daarvoor ook), zagen we Marsliden (het Marsgebergte) in de verte liggen.
Naar aanleiding van de vondst van het bestaan van deze boeken, ben ik gaan snuffelen op bijv. Marktplaats. Ik heb twee boeken gevonden die betrekking hebben op deze omgeving, ze gekocht en inmiddels liggen ze bij een vriendin in Nederland. Ook Bol.com heeft ze soms tweedehands. Velen van jullie zal het niet zoveel zeggen, maar van enkele lezers denk ik zeker te weten dat ik ze met deze wetenschap ook een plezier doe! Ik verheug me er op ze te lezen. Voor degenen die ook geïnteresseerd zijn is hier de link naar de site. Het is ook leuk om te zien wat drie lezers er van vinden. De Nederlandse mevrouw Wil Vening (inmiddels overleden), heeft het boek over het Marsgebergte zelfs bewerkt en uitgegeven onder een iets andere naam. Nog te koop in de uitgave van de Grote Letter Bibliotheek zag ik. Mocht er iemand zijn die nog meer gegevens heeft of weet te vinden over de tijd van de kolonisten hier, dan houd ik mij aanbevolen!