Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!





maandag 20 juni 2011

Fåglar (vogels)

Afgelopen week, ca. 23.00 uur, het meer tegenover ons huis
Ik wil dit al een poosje schrijven, maar met de vrienden op bezoek lukte het niet, het kwam er niet van. Nu eventjes tijd. Ik had beloofd over vogelnestjes te schrijven. Wel, er zijn hier nogal wat vogelnesten om ons heen. En dat zijn dan nog degenen die je toevallig ontdekt, maar ik weet zeker dat er ook heel veel zijn die je niet ziet. Vooral gezien al het gezang en gepiep om ons heen. Fantastisch. Voor ons huis zijn net de koolmezen uitgevlogen, uit het groene kastje. Het andere kastje, een oneerbiedig woord voor een prachtige Zweedse vogelvilla :-), wordt druk geïnspecteerd.
Het nest van de grauwe vliegenvanger
Onder de daklijst van de carport broedt een grauwe vliegenvanger en bovenop een hoek van de hondenhokken zit op ca. 2.25m hoogte een kramsvogel met jongen. Op onderstaande foto zit de vogel nog te broeden, foto van jongen volgt eerdaags. De kramsvogel is al helemaal aan ons gewend.

De kramsvogel, niet zo scherp, maar gezoomd
van achter een raampje met mijn oude toestel.
In het "varkensstalletje" in ons bos zit een klepje en zie:



In de dennen zitten ook nog twee kramsvogelnesten en in een nest naast het huis een eksternest. Op zich ben ik met die laatste niet helemaal zo blij, ze loeren op de jonge vogeltjes. Als je hier (bijna) een heel jaar bent, dus ook in de koude winters, begrijp je waarom de Zweden om deze tijd, met midsommar, een feestje vieren! Vooral bijv. hier in het noorden van het midden. Alles bloeit en groeit, krijgt jongen. In Nederland natuurlijk ook, maar toch is dat behoorlijk anders, niet in ene zo explosief. Ik denk trouwens dat onze aardappels nu een dag of (max. 10) in de grond zitten. We hebben natuurlijk ook een dag of vijf erg heet weer gehad met zon, zon, zon en wellicht mede daardoor, komen ze nu al de grond uit! Ja en bij 24 uur daglicht gaat het natuurlijk erg hard. Ik hoop dat we in september weer zo'n mooie oogst hebben als vorig jaar. Evenals de bietjes en worteltjes. Maar misschien worden de worteltjes dit jaar wel opgegeten door de sneeuwhaas. Ik denk zelf dat de oogst beter zal zijn, omdat het land nu al beter wordt. Vorig jaar was het nog omgeploegd gras. Nu is het weer geploegd (door Clas) en gefreesd door ons. Ook kalk (ECO) toegevoegd omdat dat voor deze grond hier goed zou zijn. En we hebben alle as van afgelopen winter er allemaal (drie vuilniszakken, hoezo goede verbranding?!!!) doorheen gewerkt. Zou vooral goed zijn voor aardappels omdat er kalium in as zit. Ook heb ik in grote bakken nog twee soorten sla gezaaid, waarvan één soort snijsla is. Misschien ga ik volgend jaar wel eens tomaten of spaanse pepers in de altan proberen in grote bakken. De altan zal dan hopelijk 's nachts ook warmer blijven na mijn "behandeling". Verder hebben we het al een paar dagen heel gezellig met Carla en Kees hier. Ze hebben hier een "werkvakantie", ha, ha. Ze vinden het zo leuk om hout te zagen, dus ik denk dat ze al 2/3 van de hele lading berkenbomen voor één winter in stukken van ca. 45-50 cm lengte hebben gezaagd. 's Morgens doen ze dat en 's middags tijd voor leuke dingen. Volgende week kan Peter dan beginnen met het kloven van het hout en stapel ik alles weer netjes op een in leeg houthok. Morgen wil ik Carla en Kees meenemen naar het eiland met het grafveld van de Vikingen, maar het schijnt te gaan regenen, dus of dat wat wordt. A.s. donderdag gaan ze weer weg en over Noorwegen huiswaarts.