A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
woensdag 15 juni 2011

Hout gehaaldWat is dit nu? Dit is onze "altan" (Zweedse naam voor (overdekt) terras(je). Je komt er door onze slaapkamer. Het is leuk om er te zitten, maar die van ons is plafondloos en daardoor is het er snel frisjes en ook snel rommelig als het bijv. heeft gewaaid. Dan liggen er altijd blaadjes en dennennaalden en nu bijv. stuifmeel, want de dennen zijn op het moment heerlijk aan het stuiven. Maar goed dat Peter en ik niet allergisch zijn voor pollen. Ook gaan vogeltjes erin en vliegen dan tegen het glas aan, zo zielig. Daarom ook hebben we er ramen uitgehaald (kunnen er later zo weer in, zijn n.l. scharnierend), en dan zijn ze er snel weer uit. Maar ze komen er altijd onder het dak in, op zoek naar spinnetjes. Het zijn bijna altijd koolmezen die dat doen. Het was dus al een poosje een wens van mij om er een plafond in te maken en dat ga ik dus doen, want gisteren hebben we er hout voor gehaald in Strömsund. (Gelijk een leuk dagje van gemaakt en ook lekker Thais gegeten daar, die is toch zo goed!) Peter gaat de ramen een opfrisbeurt geven met witte verf en ook op de vloer komt iets, maar wat weten we nog niet. We hopen dat we het klaar hebben voor de winter. Er is hier n.l. ook altijd veel ander werk te doen. Geen naar werk hoor, maar dingen die allemaal moeten gebeuren. Peter maait bijv. alleen al vier tuinen hier. Die van ons, van Clas, van Åke en Wiveka en van Kerstin in Rossön. En ik kan je verzekeren dat het stuk voor stuk geen kleine tuintjes zijn zoals in Nederland. Maar goed, als de altan ooit af is, zal ik hem zeker showen, en dan zal hij zeker gezelliger zijn en prettiger om in te zitten. Dan heb je er in het voor- en najaar iets aan. Als het dan buiten net te fris is, is het in de altan gauw lekker als het zonnetje schijnt.
Carla belde ook nog eergisteren, vlak voor hun vertrek uit Nederland. Ze gaan vakantie vierend omhoog naar hier en hopen zaterdag aan te komen. Ze blijven een week. Ze was zo enthousiast en had er zoveel zin in. Nou dat hebben wij ook, en door haar enthousiasme is dat alleen nog maar meer geworden. De gäststuga is klaar voor hun ontvangst en wij ook. Morgen komen Hans en Hanneke ook weer even langs (de ouders van Tineke die hier 2 weken geleden ook waren). Gezellig! Het volgende bericht zal o.a. gaan over vogelnestjes. Tot dan!

4 opmerkingen:

 1. Hej hej Gonny, wat een verrassing die mooie kopfoto op je blog.
  De altan is een mooi verlengstuk van jullie huis waar je veel zult vertoeven in voor en najaar. Een plafond zal het ook een stuk lichter maken.
  Gezellige tijd met de gasten.
  Groetjes kram Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad leuk, die foto. Ik wil ook een mooie krans maken op de deur voor midsommar. Leg je ook bloemen op de kasten? De bloemen zullen het niet zo lang houden ben ik bang. Ben reuze benieuwd hoe jullie altan gaat worden. Je raakt hier niet uitgeklust, hebben wij ook gemerkt. Ik heb vandaag een klimrek getimmerd voor mijn peultjesplanten en ja dat gras maaien weet wat. Manlief heeft het vandaag weer gedaan.doet er 4 uur over! En onze tuin is nog betrekkelijk krap voor Zweedse begrippen...Fijne midsommar. Kram, Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In nieuwsgierigheid aan het wachten over de vogelhuis verhalen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hé Gonny,
  Eindelijk weer eens een beetje bijgelezen. De laatste keer dat ik las, zat je nog in Nederland (schaam, schaam)...... De film Som så i Himmlen, was de eerste film die ik in het zweeds kon volgen, makkelijker dan Ronja Rovarsdotter, ik heb ze allebei. Ik doe 2 1/2 uur over grasmaaien, maar dan reken ik de randjes ook mee. Die doe ik nl. niet iedere keer. Het is hier ook prachtig weer geweest weken lang, maar vandaag heeft het de hele dag geregend. Heerlijk voor de planten. Ik heb bakken gekocht (planteringslådur) en daar staan aardappels, uien, erwten, courgettes, komkommerkruid en selderieplanten in. De oorspronkelijk moestuin ligt nu te veel in de schaduw 's middags omdat de bomen erachter te hoog gegroeid zijn.... In mijn inglasad altan staan dan nog tomaten, paprika's, augurken en een peperplantje. Verder heb ik in potten en in de tuin nog dille, rozemarijn, citroenmelisse en mint staan. Worteltjes en radijs kan ik niet zetten, want dat wordt door de konijnen opgegeten. Als jullie nou wwer naar huis gaan in de herfst (?), kom dan bij ons langs!

  BeantwoordenVerwijderen