A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
woensdag 27 februari 2013

Nu vooruit, een voorproefje van het voorjaar!

Het begon ongeveer een week geleden, een voorproefje van het voorjaar. Het is echt alleen maar een voorproefje, want het duurt nog wel even eer het hier écht voorjaar is. Onze ervaring is inmiddels dat er in februari altijd even een korte, erg zachte periode is, een klein voorproefje dus. Zo heftig als deze keer hebben we het echter nog niet eerder meegemaakt. 

Lekker "Wienerbröd" bij de koffie, en lekkere dat ze hier verkopen!

Heerlijk buiten koffie drinken in de zon! En nog veel langer buiten zijn natuurlijk. Overdag zo'n vijf graden boven nul en 's nachts net onder nul. De laatste twee etmalen zelfs 24 uur lang boven nul. En dat terwijl het voor hetzelfde geld min twintig kan zijn. Maar dit had natuurlijk wel z'n prijs :-)...

Druppelende daken, waar na verloop van tijd enorme vrachten sneeuw afglijden. 
Het huis en andere gebouwen op ons erf slaakten een zucht van verlichting evenals de bomen. De sneeuwlaag slonk tot nu toe met wel dertig centimeter tot ongeveer de helft. Onder en om het vogelvoederhuis is een laag van een paar centimeter met schillen van zonnepitten en andere zaden tevoorschijn gekomen, steeds overdekt met sneeuw die nu verdwijnt. Het is gewoon een aantal vierkante meters helemaal zwart. Het grappige is, dat je daar in april totaal niets meer van terugvindt. Alles opgeruimd, geen idee wie, wat of hoe. Muizen? Inmiddels is het overal waar aldoor sneeuw is geruimd, dus op paden en wegen, een natte troep. Vanaf morgenavond weer de eerste vorst, dat zal even lastig zijn. Gelukkig komt er al snel weer sneeuw, dus niet meer glad en gaan we gewoon weer verder waar we een week geleden gebleven waren. Maar een kop koffie in de zon zal evengoed wel kunnen. 
Want wat lengen de dagen en wat heeft de zon hier al veel kracht! We hebben hier inmiddels officieel tien uur daglicht per dag en per week komen er 45 minuten bij (bron vackertväder.se op 27-02-2013). En dan te bedenken dat het over drie maanden helemaal niet meer donker wordt.

Nog even over de vrachten sneeuw die van de daken gleden. Om het huis kunnen die vrachten sneeuw blijven liggen, smelten vanzelf, hebben we geen last van. Ook niet van smeltwater, rondom het huis is het goed gedraineerd. Bovendien zijn de ingangen zo, dat het daar niet kan vallen.
Maar dan de rest... 
Een ding kan ik vertellen, die vrachten sneeuw zijn niet te tillen, lood- en loodzwaar omdat het dooit, dus sneeuw, zo zwaar als water. Je kunt niets met een sneeuwschuiver, die zou breken. En nog een bijkomstigheid is dat het zo snel mogelijk weg moet als het in de weg ligt, want anders zit het muurvast. Gisteren was het al erg laat in de avond toen er een vracht gevallen was voor de garage waar de auto in staat, waarom hebben ze het dak nooit andersom gezet? Maar goed, ik heb het zo ver weggewerkt dat de auto er in elk geval uit zou kunnen en dus de garage helemaal vrij was. Dat is zweten! Lekker douchen en naar bed met de wetenschap dat de volgende dag alles er overal af zou liggen. Vandaag dus. 
Vanmorgen even een kopje koffie samen op de rand van het bed met uitzicht op de kale daken en bergen sneeuw op de grond. En dan prikken de tranen achter mijn ogen. Ik schiet er altijd bijna vol van als ik hem dan zie komen (uit zichzelf)... 
Ik kan er niets aan doen, zo aardig!
Clas, kleine man (tomte :-), grote gele geluidsbeschermers op zijn oren (die hij jaren eerder had moeten hebben, want hij is al doof), in de cabine van zijn oude tractor met grote "happer". Ongeveer een half uur later lag alles op grote hopen in wat 's zomers het grasveld is. 

12 opmerkingen:

 1. "Jeuuuuh", zeggen ze dan hier in ch als iets ontroerend is.
  Die Clas had je zeker 's avonds al zien ploeteren.
  groet Arnoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En dan kunnen wij hier al zeuren als de wegen vol met prut (zout met sneeuw) ligt. En dat alles zo nat en vies is. Bij jullie komt het als een sneeuwberg naar beneden. Lijkt me de eerste paar keer wel schikken.
  Wat heerlijk dat jullie zo in het zonnetje hebben kunnen zitten. We hadden hier gisteren wel een zonnetje maar met die harde noordoosten wind was het afzien.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo zie je maar, een goede buur is beter dan een verre vriend.
  En ook hartstikke fijn dat jullie ook gewoon blijven genieten, ondanks de vervelende klussen van sneeuwruimen tussendoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede morgen Gonny,
  Ja ik zou ook ontroerd zijn met zo'n lieve buurman. Fijn he dat de dagen weer langer worden?
  Hier fluiten de vogels ook alweer.
  Fijne dag, groetjes Marlies.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Sandra
  Gelukkig komt het gemiddeld maar ongeveer 2x per seizoen naar beneden. Maar af en toe een vervelende klus hebben we er graag voor over om hier te wonen. Zouden niet meer anders willen!

  @Arnoud
  Nee, Clas heeft mij niet zien ploeteren, alles was donker bij hem. Clas gaat stipt om 22.00 uur naar bed en staat stipt om 06.00 uur weer op. Clas, ca. 75 jaar, altijd in de weer (voor anderen), 's zomers altijd trainen op zijn fiets en 's winters op de lange latten. Twee jaar geleden zei hij al tegen me dat je die sneeuw van de daken niet met de hand kunt wegkrijgen, en ik moet zeggen... een spierpijn dat ik nu heb! En dat van slechts een heel klein percentage!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hello Gon! What a lovely post! You have sun and melting snow! How wonderful! Here I have also melting snow but no sun! Your coffee and cake in the sun looks delicious! A wonderful place to sit with friends and talk a little ... It will take a long time until all the nature is green again but we can look forward now! Spring is here and daylight, brightness, sun, birds .... Life is wonderful! Dear Gon, I wish you a beautiful weekend! With love, Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hai Gon,

  Wat fijn dat jullie zo een goede buurman hebben! Wat lief!
  Volgende keer misschien vragen om hulp :-) Hopelijk gaat je spierpijn snel over.

  Lekker in de zon koffie drinken, dat is echt een goed gevoel!
  Dat mooie dienblad en mooie kopjes geven ook al een zomers gevoel. Ziet er heel gezellig uit, mooie kleuren!
  Typisch "Gonny-look" LOL

  xxx
  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zou het met een sneeuwfrees ok niet lukken :-) (http://boerin-in-lapland.blogspot.nl/2012/12/sneeuwfrees.html)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Hans
  Ik heb even gekeken en leuk, weer een blog erbij die ik nog niet ken. Maar NEE, een sneeuwfrees is beslist NIET geschikt voor het ruimen van die natte zware sneeuw(pap). Je moet je voorstellen dat het giga bergen sneeuwpap zijn van wel een meter hoog. Een vracht van wel drie maanden die van de daken komt zetten als het dooit. Een sneeuwfrees kun je alleen gebruiken voor pas gevallen droge sneeuw. Zelfs sneeuw die al wat plakt gaat niet gemakkelijk weg met een sneeuwfrees. Je hebt echt een tractor nodig voor zo'n klus. Wel heel leuk dat je meedenkt Hans! Thanks voor de link.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was ook meer als grap bedoeld. Ik kwam die frees tegen op de boerin blog en dacht dat je die blog wel interessant zou vinden. Rianne gebruikt ook foto's van Therese Rydström en die fotoblog is ook erg leuk. Kijk vooral eens naar de trouwreportagebij de Jokkmokk kerk:
   http://www.thereserydstrom.com/2012/12/31/brollopsfotografering-pa-nyarsafton.

   Geweldige foto's.

   Verwijderen
 10. Lekker zo in het zonnetje!
  Ik kom je volgen.
  Zweden! Het mooie Zweden!
  Wij zijn op weg er naar toe. Het heeft zijn tijd nodig, maar eens zullen ook wij daar wonen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Welkom bij de opbankindezonkoffiedrinkeinzwedenklup!

  BeantwoordenVerwijderen