A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
vrijdag 1 februari 2013

Op de pof?

Vandaag hebben Rushy en ik een heel eind gelopen, in ieder geval dit
meer over en daarna nog veel verder. Het begon heel zonnig, maar
al snel trok het dicht, sneeuw op komst!

Ik heb het al vaker aangehaald de laatste jaren. Men is hier vaak nogal laks met het sturen van nota's. Nou, dat is toch niet gek, hoor ik sommigen stiekem denken. Nou, eerlijk gezegd vind ik het helemaal niet zo prettig. Gelijk maar afrekenen vinden wij altijd. Hoe lang zou het geleden zijn dat ik hier schreef over de nieuw geplaatste toiletpot in de badkamer? In ieder geval werd hij door de loodgieter "Lars-Gunnar" geplaatst in het voorjaar van 2010. Vervolgens installeerde hij een nieuwe pomp voor het verwarmings- systeem in de zomer van 2011. Hij deed ook nog kleine klusjes tussendoor en checkt altijd ons huis diverse malen als we naar Nederland zijn.
Een rekening hebben we nog nooit gezien. Al wel zo'n tien keer om gevraagd denk ik. Vanmorgen reed hij me tegemoet toen ik de hond uitliet en hij zwaaide heel vrolijk. "Kom toch eens met je rekening Lars-Gunnar!" dacht ik toen ik vrolijk terugzwaaide.

De schoorsteenveger is niet anders. In 2010 kwam de schoorsteenveger. De factuur zou wel per post komen, nam geen contant geld aan. De zomer daarop kwam hij zelf en we vroegen of we nu direct mochten afrekenen, ook nog van vorig jaar. Hij was zo aardig en zei dat vorig jaar dan maar voor de helft van de prijs ging, want dat was al zo lang geleden. In 2012 kwam de schoorsteenveger weer en wat denk je, we wachten nog steeds op de factuur.

In november begaf ons fornuis het en in de tweede helft van dezelfde maand werd er een nieuwe bezorgd. De oude namen ze gelukkig mee. Het was allang januari toen ik dacht dat het wel vreemd was (alhoewel, het begint te wennen) dat er nog steeds geen factuur voor gekomen was. Zou ik het verkeerd begrepen hebben en in de winkel moeten komen pinnen?
Ik besloot Monika van "Elkedjan" (is vergelijkbaar met bijv. Expert) een mail te sturen met die vraag, ik had in het verleden wel eerder e-mailcontact met haar gehad. Oh ja, een factuur, nee ik had het goed begrepen hoor, de factuur zou nog wel komen.
Wel deze week lag hij dan in de bus. Ik weet niet of het nog langer geduurd zou hebben als ik niet gemaild had.

Vooral van Lars-Gunnar verbaast het me wel. Hij is boer en loodgieter.
Hij heeft (vlees-)koeien en schapen. Niet eens zo veel. Hij heeft het drukker met zijn andere beroep, vooral 's winters. De materialen (toiletpot, pomp e.d.) moet hij toch ook aanschaffen en afrekenen?
Eén reden kan ik wel bedenken; de mensen zijn hier gewoon heel tevreden met de dingen die we zo gewoon vinden. Ze hoeven helemaal geen dure auto, duur huis of kamerbrede tv. Ze hoeven helemaal niet met de laatste mode mee te doen.
Tenminste de meesten niet. HEERLIJK!
Misschien voel ik me mede daarom hier wel zo prettig. Buiten de dingen die bovenaan mijn blog staan. 
Voor de liefhebbers van veel foto's met sneeuw, plaats ik meer
foto's van de wandeling van vandaag op mijn fotoblog.
Je komt er door hier te klikken!
Er staan ook nog foto's van vorige week onder.

9 opmerkingen:

 1. Rushy is precies een echte poolhond geworden. Is hij aan het trainen om die slee te gaan trekken. Jeetje wat kan die rennen zeg.

  Tja wat die facturen en behulpzaamheid betreft: less is more... een lesje dat ze hier niet kunnen of willen verstaan en het altijd hoger groter verder en duurder moet zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi zo'n deken. Onze jongste zoon is altijd helemaal weg van een groot oppervlak sneeuw waar nog niemand of iets op gelopen heeft. En dat is hier moeilijke te vinden dan je zou denken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geloof ik graag dat het fijn is om tevreden te zijn met wat je hebt en niet steeds groter, beter en nieuwer. Hoewel, de vakantie kan niet groot genoeg zijn :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Gon
  Prachtig wat een landschap, om jaloers op te worden.
  Groeten en een goed weekend.
  Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die mentaliteit is wel een heel groot plus punt voor jullie omgeving. Genoeg is genoeg.
  Hier in ch is het precies omgekeerd. De rekening komt meestal wel snel en de eerste maning met boete nog sneller. De betalings moraal is heel slecht. Vooral bij bedrijven onderling.
  Wij hebben ons al een beetje aangepast. Welke datum er ook op de rekening staat de eerste werkdag van de maand is betaaldag. :)

  Heb weer genoten van je foto's, ga straks nog even kijken.
  groet Arnoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hej Gon,

  Had je vanochtend gemaild en wilde je blog kijken maar had hem alweer uitgeschakeld,stom he ? Ja ze hebben bij jullie niet z,on haast.Vraagt je af of ze het geld dan niet nodig hebben.Ja je mag dan zelf alles wel erg goed bijhouden anders zou ik niet meer weten of ik betaald had.Prachtige fotoos,genoten.

  Groetjes, Marlies

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Irma & Ronald04 februari, 2013

  Nou Gon, daar hebben wij hier geen last van hoor.... De faktuur ligt binnen 1 week al op de mat.
  Sotare, snickare etc.
  Liefs Ron en Ir xx

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een puurheid: de fotos van het landschap en de mentaliteit van de mensen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik herken het wel een beetje. Vanuit de randstad verhuizen naar Friesland merkte ik de mentaliteitsverandering ook. Kwam in een wildvreemde winkel een droogloopmat halen. Zij de mat afgesneden toen wilde ik pinnen. Nee dat kon niet. Neem hem maar gewoon mee en kom binnenkort maar betalen. Of je wilt een nieuw matras kopen krijg je je uitgezochte matras gewoon een paar nachtjes om proef op te slapen mee. Om zeker te zijn dat het goed slaapt.
  Heerlijk toch als de mensen zo zijn. Maar om eerlijk te zijn betaal ik toch liever mijn spullen. Mag best een weekje later maar het gevoel dat je de rekening nog moet betalen...
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen