A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
donderdag 14 februari 2013

Vier reebruine ogen

 
 
Sommigen onder jullie (die hier al lang lezen) zullen zich wellicht nog herinneren dat ik wel eens voer voor reeën legde nabij hembygdsgården en de watertoren. Ik hoorde hier wel dat mensen ze bijvoeren. Of dat nu wel of niet nodig is daar kun je van mening over verschillen. Inmiddels denk ik dat het niet nodig is. Alhoewel het wel zo is dat ik ze steeds pas in de tweede helft van de winter zie, dus wanneer ze mijns inziens al wat ingeteerd zijn op hun reserves.
Ik begin hier nu over omdat er nog een zak rendiervoer stond in de garage hier.
Tot vorige week had ik nog geen ree gezien deze winter, ik had alleen twee keer sporen in de sneeuw gezien, maar niet van veel reeën. Eén of twee misschien. Tja, wat moeten we nog met die zak rendiervoer, zomaar in het bos kiepen? Nee, idee verworpen.
Omdat hier veel vogels komen eten, heel veel vogels, maar ook grote vogels, dacht ik dat je nooit kon weten en dat misschien de Vlaamse gaaien of de eksters een paar bixkorrels (dat is het rendiervoer, een soort bix) wel konden waarderen. Probeer je het niet, dan weet je het niet, dus een handje bix neergelegd. Duidelijk nee, vogels kennen en willen geen bix :-)
Andere dieren dan vogels die hier voorbij komen kunnen de voederplaats op de grond niet zien. Het vogelhuis staat n.l. in een halve meter sneeuw, alleen om het vogelhuis zelf is het sneeuwvrij, omdat we er zelf bij moeten kunnen. Het vogelhuis staat ongeveer een meter of drie van de voordeur. Het moet dan ook zo zijn dat de reeën het handje bix hebben geroken, het kan gewoon niet anders.
 
Hé, wat zie ik nu?!
Ik liep door de keuken/eetkamer en kreeg in ene een ree in beeld. Hij stond bij het vogelhuis te eten. Ik wist niet wat ik zag! En sindsdien leg ik dus af en toe bix neer met gesneden winterwortel er bij en het is altijd weer weg.
 
Ze zien er goed uit hè Jan?!
 
Sneeuwsnoet :-)
 
Ik heb wel aan iemand gevraagd of dit nu wel verstandig is. Na de wijze raad besloten het af en toe te doen en niet aldoor, de dieren moeten zelf wel naar eten blijven zoeken in de natuur.
Gisteren waren de reeën al zo vrij geworden dat ze niet meer pas in het schemer of
's avonds kwamen kijken, maar gewoon op klaarlichte dag. Daardoor kon ik wat foto's maken vanuit huis.
 
Vanuit de woonkamer
 
Wat hebben wij ervan genoten deze dieren van zo dichtbij te kunnen zien, zonder dat ze in een dierentuin of kinderboerderij in Nederland liepen! Gewoon dieren die hier in de natuur leven. 
 

13 opmerkingen:

 1. Ooooh geweldig Gonny! Wat een schitterende foto`s heb je kunnen maken
  en dat dankzij een handjevol (rendier) bix en niet te vergeten de gesneden winterwortel!!!
  Wij zien ze soms en wat je zegt vooral in de 2e helft van de winter en als er veel sneeuw ligt.
  Hoop dat ze regelmatig even bij jullie komen, geniet ervan!

  groetjes Richt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw wat gaaf en dat gewoon in jullie tuin. Maakt mij niet uit dat je een beetje hulp hebt gehad van een beetje rendiervoer. Heb er vorig jaar eentje bij ons voor in het weiland zien lopen. Maar toen lag mijn fototoestel beneden en ik was boven en wilde blijven kijken.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja heerlijk is dat he die natuur van zo dichtbij.
  Genieten is dat.
  Wij hadden vorig jaar een moeder met haar jong in onze tuin lopen, o prachtig gewoon, elke dag kwam ze samen met haar kind mijn lupines op eten.
  Lieve groeten van een andere NL in Zweden.
  Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, dat is heerlijk van hier hè? Leuk dat het je gelukt is om foto's te maken, mij lukt dat nooit... Wij hadden een elend in de tuin, maar ik heb hem niet gezien! Als de sneeuw hoog ligt, komen alle dieren op de weg lopen, zo hebben we 's morgens en 's avonds veel reeën lopen, maar b.v. ook een paar wilde zwijnen en groot en massaal dat die beesten zijn! Een leand is echt een gelukstreffer hier, maar ik heb ze toch al een paar keer gespot. Wat ik me afvroeg, zitten jullie nog onder de rendierengrens? Die moet toch wel zo'n beetje bij julllie lopen......

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hej Gon,

  Erg leuk die reeen in je tuin.En dan ook nog fotoos kunnen maken ,echt geweldig.Dat is zo leuk.Ik zou ook voer strooien hoor!

  Fijn weekend,
  liefs Marlies

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het levert zo wel prachtige foto's op. Een mooi schouwspel om van dichtbij mee te maken. Ik zag je kussen, hij is erg mooi geworden.Gezellig hoekje ook in je huis. Fijn weekend, kram

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi gezicht. Goed idee om af en toe te voeren en niet constant. Kan me voorstellen dat ze het wel gemakkelijk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wouwww
  Wat is dat leuk!
  Echt geweldig dat je die zo in de achtertuin hebt.
  Ik kan mij wel voorstellen dat je ze wilt bijvoeren!
  Hopelijk gaan ze er niet volop op jullie eten vertrouwen, anders gaan ze helemaal niet meer zelf zoeken...
  xxx
  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Gon
  Geweldig om deze dieren zo dichtbij te krijgen. Wat een sneeuw, bij ons is de sneeuw weg.

  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi, geweldig om dat zo vanuit huis te kunnen zien. En ja, zo te zien zijn ze in goede conditie.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hello Gon! Here is the recipe for the compote. It´s not a real compote - it´s fruit in rum. I made it in a big preserving jar.
  500 gr. strawberries
  400 gr. sugar
  2 vanilla pods
  2 star anise
  2 cinnamon sticks
  2 cloves
  1 bottle of rum

  Please wash the strawberries and combine with the sugar. Let it stand over night. On the next day put it in a big preserving jar (5 litre or so), then put the spices and the rum in the jar. Let it stand on a cool dark place for 10 - 12 days. Then you can put another fruit into your jar.

  I began with the fruit in rum in may.
  These are my fruits:

  strawberries
  red currants
  black currants
  gooseberries
  blueberries
  apricots (divided)
  cherries
  plums

  And every time you add another fruit you have to give for 500gr fruits 200 gr sugar and 500 ml rum into the preserving jar.
  On the first advent your fruit in rum is ready.
  You can eat it with rice pudding, ice-cream or ....

  I wish you a lot of fun with it!
  Have a nice weekend dear Gon! With love, Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @baasbraal
  Ja Janneke, de rendiergrens loopt wel zo'n beetje hier. Van de week liepen er nog twee op de weg tussen Hoting en Dorotea. Vind ik altijd zo zielig, die paniek om een auto. In de bossen zie je ook hier nog van die kralen om de dieren in samen te drijven. Je ziet vervallen kralen, maar ook nog splinternieuwe.

  @Geli
  Thank you so much for the recipe Geli! I already sent you an answer.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. hello gonny,
  beautiful photos!!!! thanks for sharing.
  wish you a nice sunday,
  regina

  BeantwoordenVerwijderen