Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

donderdag 14 februari 2013

Vier reebruine ogen

 
 
Sommigen onder jullie (die hier al lang lezen) zullen zich wellicht nog herinneren dat ik wel eens voer voor reeën legde nabij hembygdsgården en de watertoren. Ik hoorde hier wel dat mensen ze bijvoeren. Of dat nu wel of niet nodig is daar kun je van mening over verschillen. Inmiddels denk ik dat het niet nodig is. Alhoewel het wel zo is dat ik ze steeds pas in de tweede helft van de winter zie, dus wanneer ze mijns inziens al wat ingeteerd zijn op hun reserves.
Ik begin hier nu over omdat er nog een zak rendiervoer stond in de garage hier.
Tot vorige week had ik nog geen ree gezien deze winter, ik had alleen twee keer sporen in de sneeuw gezien, maar niet van veel reeën. Eén of twee misschien. Tja, wat moeten we nog met die zak rendiervoer, zomaar in het bos kiepen? Nee, idee verworpen.
Omdat hier veel vogels komen eten, heel veel vogels, maar ook grote vogels, dacht ik dat je nooit kon weten en dat misschien de Vlaamse gaaien of de eksters een paar bixkorrels (dat is het rendiervoer, een soort bix) wel konden waarderen. Probeer je het niet, dan weet je het niet, dus een handje bix neergelegd. Duidelijk nee, vogels kennen en willen geen bix :-)
Andere dieren dan vogels die hier voorbij komen kunnen de voederplaats op de grond niet zien. Het vogelhuis staat n.l. in een halve meter sneeuw, alleen om het vogelhuis zelf is het sneeuwvrij, omdat we er zelf bij moeten kunnen. Het vogelhuis staat ongeveer een meter of drie van de voordeur. Het moet dan ook zo zijn dat de reeën het handje bix hebben geroken, het kan gewoon niet anders.
 
Hé, wat zie ik nu?!
Ik liep door de keuken/eetkamer en kreeg in ene een ree in beeld. Hij stond bij het vogelhuis te eten. Ik wist niet wat ik zag! En sindsdien leg ik dus af en toe bix neer met gesneden winterwortel er bij en het is altijd weer weg.
 
Ze zien er goed uit hè Jan?!
 
Sneeuwsnoet :-)
 
Ik heb wel aan iemand gevraagd of dit nu wel verstandig is. Na de wijze raad besloten het af en toe te doen en niet aldoor, de dieren moeten zelf wel naar eten blijven zoeken in de natuur.
Gisteren waren de reeën al zo vrij geworden dat ze niet meer pas in het schemer of
's avonds kwamen kijken, maar gewoon op klaarlichte dag. Daardoor kon ik wat foto's maken vanuit huis.
 
Vanuit de woonkamer
 
Wat hebben wij ervan genoten deze dieren van zo dichtbij te kunnen zien, zonder dat ze in een dierentuin of kinderboerderij in Nederland liepen! Gewoon dieren die hier in de natuur leven.