A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
zaterdag 2 maart 2013

Dit weekend duik ik onderDit weekend duik ik onder want er gaat hier een sneeuwstorm over ons heen.
Het tegenovergestelde van een week geleden, toen we heerlijk buiten in de zon zaten bij plus vijf, nu is het min vijf.
Gisteren voorspelden ze 10-30 cm sneeuw en inmiddels rijdt Clas druk rond met zijn tractor met sneeuwruimer. Hij is al even bezig. Rushy vond het vanmorgen wel leuk om te hollen terwijl de sneeuw tot haar flanken kwam, er was nog niet geruimd. Ik duik lekker weg met m'n haakwerkje, lekker bakkie koffie erbij. 
Het eten is al klaar, want gisteren maakte ik een heerlijke chili voor twee dagen.
Ik maakte die chili met:
Een pond gehakt, 2 uien, 4 teentjes knoflook, een courgette, een groene paprika, een spaanse peper, tomaten (of blik tomatenblokjes), blikje ananas (blokjes), klein blikje mais, groot blik bruine bonen, peper, zout, paprikapoeder, kaneel, kerrie en crème fraîche. Het vocht van de bruine bonen mag er ook in.
Je kunt er ook rijst bij geven (dat hebben wij zo gegeten). Mmmmmmmmmm.
Griesmeelpuddinkje toe met hjortronsylt van Ove er op. Griesmeelpuddinkje was nog nooit zo lekker!
Ja, je verzint hier zelf wat met de toetjes, want ze kennen hier alleen yoghurt, naturel of met allerlei chemische smaakjes en allerlei varianten fil (lijkt wel iets op yoghurt, is zelfs lekkerder). En natuurlijk risgröt (rijstepap).
Dus maak ik regelmatig zelf toetjes en heb hierbij de griesmeel herontdekt. Hier kun je zelf natuurlijke smaakjes aan toevoegen en het kost ook nog eens bijna niets.
Morgen maak ik dan maar een soepje en bak daar voor de verandering eens een Italiaans brood bij dat ik zag op de blog van MamVanZes.Kortom, ik zal me dit weekend wel vermaken wanneer de sneeuw langs de ramen jaagt!

18 opmerkingen:

 1. He bah ik moet er niet aan denken dat het hier ook weer gaat sneeuwen ik ben de winter zo beu. Ik wil zon zon en nog eens zon. Maar goed voor jullie sucses met de sneeuw en blijf maar lekker binnen met je haakwerkje en en lekker bakie koffie. Wat ben je aan het maken? Ziet er gezellig uit dt rood en wit Groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Jolanda
  Ik heb er geen last van, ben de winter nog niet echt zat. Dan zouden we hier ook niet zijn gaan wonen, want dat moet je je van te voren natuurlijk wel goed beseffen. Neemt niet weg dat ik erg geniet als nu de zon schijnt en alle vogels zingen dat het een lieve lust is. Die hebben dan ook het voorjaar in de bol en inspecteren de nestkastjes al. Ja, natuurlijk vind ik het op een gegeven moment heerlijk als het voorjaar wordt. Maar het is hier anders dan in NL. Het kan ook heerlijk zijn al ligt er nog sneeuw!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat spannend allemaal. 'Onderduiken'; het woord alleen al. Hopelijk raast die storm netjes voorbij zonder al te veel last. Aan de andere kant weet ik wel dat jullie erop voorzien zijn. Gelukkig is Rushy er ook nog. Hoe lang gaat de radiostilte duren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel gezellig zo'n sneeuwstormpje. HIer is eindelijk de lente in aantocht en kunnen we in het zonnetje koffiedrinken. Hou je haaks! Kram,

   Verwijderen
 4. Wat een sneeuw gaat daar bij jullie ramen zeg! Hier proberen de weermannen ons blij te maken door te zeggen dat maandag het voorjaar gaat beginnen. Eerst zien en dan geloven hé!
  Hier in Nederland zijn we de winter gewoon zat omdat het weer zo wisselvallig is denk ik. Dan weer sneeuw, dan weer regen, na de regen ineens weer nachtvorst, dan weer storm. Als het maandenlang gewoon "echt winterweer" zou zijn zouden we lang niet zoveel zeuren.
  We zijn nu eenmaal Nederlanders en die zeuren nou eenmaal vaak en veel.
  Wat ben je aan het haken??
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Geert
  Nee, geen radiostilte, maar gewoon lekker binnen! En daar heb ik gewoon lekker een internetverbinding, zodat ik af en toe wel gezellig met jullie kan kletsen :-).

  @Marguerite
  Ja, je hebt wel gelijk, het is het wisselvallige dat je opbreekt. Hier is het veel standvastiger, gewoon minimaal 5 maanden wit! En dat vind ik zeker net zo mooi als 's zomers alles groen :-). Het haaksel begon als probeersel. Ik had vóór het kussen van granny's zo lang niet meer gehaakt en zag deze "basic" granny "steek". Ja, toen werd het wel leuk en de granny steeds groter. Ik denk dat ik er ook een kussen van maak. Dan maar eens neuzen voor een ander project.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. OH Ok, ik dacht al dat jullie de noodgeneratoren opgestart hadden, de blikken bonen geopend, sneeuw aan het omsmelten naar drinkbaar water, en aan de noodradio aan het draaien zijn :-)

   Verwijderen
 6. Eet smakelijk van het brood.
  Lekker sneeuw!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier is het ook slecht weer. Na een wandelingetje van 5 minuten zag ik er al uit als een sneeuwman. Maar gauw weer naar binnen gegaan en bij het vuur gaan zitten (ja, ja sneeuwstorm betekent vaak stroomuitval zo ook vandaag). Inmiddels is na een uur of 6 de stroom weer terug en kan ik blogs lezen. groetjes, huldra

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hej,

  Ja als je zo goed voorbereid bent is de sneeuwstorm geen straf:)Nu maar hopen dat de wind buiten blijft met al die bonen.
  Hier ook nog geen voorjaar, grauw, nog sneeuw in bos.

  Liefs,
  M&A

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @MamVanZes
  Dank je Sandra, ik zal je laten weten hoe het smaakte :-)

  @Huldra
  Gelukkig hier geen stroomuitval. De meeste sneeuw is inmiddels wel gevallen hoop en denk ik, ik bedoel, die 10-30 cm is nu 20 en het sneeuwt beduidend minder hard (18.00 uur). Misschien is het bij jou al wel droog aan de andere kant van de bergen...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hello Gon! Ohhh my dear! Again snow! I hope the sun will come again! Here it is also very cold and no sun. The winter don' t want to go ... I wish you a nice weekend and please stay at home! With love, Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtige plek heb je hier, ik zal dan ook zeker rondkijken en je blogs zoveel mogelijk lezen.
  Mooie sfeervolle foto's heb je er bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier wordt het de hele week boven nul met zon en droog weer, alleen 's nachts kan het een beetje vriezen. De sneeuwlaag wordt alleen iets dunner, maar het is toch nog 20 centimeter hoor, wat er ligt! En ondanks de kou en de sneeuw, is het toch voorjaarsachtig: dat komt door het licht! Succes met jullie sneeuwstorm, alles is dan weer zo sprookjesachtig mooi daarna.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha Gon,

  Hoe is de situatie bij jullie, sneeuwt en stormt het nog??? Wij hadden vandaag wel een harde wind, geen sneeuw en de temperatuur ca. 5 graden boven nul! Vanmiddag zelfs nog even heerlijk buiten gezeten, wel in de luwte.
  Gezellige foto met je haakwerk en een lekker bakkie erbij, leuk!
  En die Chili gaan we zeker eens maken!
  Fijne zondag gewenst,
  groetjes Richt

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mmmums, dat klinkt goed, die Chili. Heerlijk weekendje gehad? Achter het raam?
  Groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Richt en Josien
  Ja, lekker weekendje gehad. Veel sneeuw gehad, zo'n 20 cm zeker, maar in tegenstelling tot de berichten was het vandaag heerlijk weer met zon! Lekker om buiten te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Gon
  Voor jou de sneeuw, hier is het de warmste 5 maart ooit.
  Groeten bets

  BeantwoordenVerwijderen