A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
donderdag 21 maart 2013

Nog even over...


De winkel in Svanabyn in paasstemming.
In Zweden doen ze allemaal gekleurde veertjes in de nog kale struiken en bomen.
Je ziet ze overal al volop verschijnen. Het staat heel vrolijk.
Klik maar op de foto als je de reclames wilt lezen :-). 

We zijn dus naar de winkel in Svanabyn geweest en Peter had zijn houthakkersworst. Zelf geef ik er niet om. Als we in NL zijn lonken voor Peter ook de Groningse, Friese en Drentse worsten. Aangezien we daar bijna op het drielandenpunt verblijven wat dat betreft, worden alle drie de soorten in bijna alle winkels aangeboden. Toch valt het heel erg mee hoe vaak hij ze koopt. Gewoon een enkele keer.
Schreef ik een jaar geleden nog heel uitgebreid over het leuke winkeltje in Svanabyn (dat je hier nog kunt lezen), in de loop van de zomer veranderde het drastisch. We kwamen er en Ulla was er niet. Ulla stond al in deze winkel van jongs af aan (ze is nu in de vijftig), toen het nog ICA was en haar vader de winkel had. Ik weet niet exact hoe het verder allemaal ging, maar sinds wij hier wonen was het geen ICA meer, maar HANDLAR'N en de zaak was van een man uit Dorotea die ook een electriciteitszaak had, Ulla was bij hem in loondienst. Ook stond er wel eens iemand anders dan Ulla in de winkel. Ulla was er op een gegeven moment dus niet afgelopen zomer en de eigenaar stond er in. De winkel was anders ingericht en we vonden de man niet leuk. De winkel niet meer leuk. Toen we vroegen waar Ulla was, zei hij dat we dan maar naar haar huis moesten gaan verderop. De winkel en Ulla zijn voor ons onlosmakelijk aan elkaar verbonden, Ulla hoort daar en is mede bepalend voor de sfeer. Althans naar ons toe, zo beleven we dat. We zijn dus nooit meer naar Svanabyn gereden. Per slot van rekening is het niet naast de deur en deden we het omdat we het leuk vonden. De supermarkt in Hoting is twintig kilometer dichterbij. Tot wij in januari in 'Dorotea aktuellt' lazen dat er een nieuwe eigenaar was gekomen. De winkel heet nu 'Catarinas livs'. Het was een leuke advertentie die was ondertekend door Catarina en Ulla! En sindsdien gaan we af en toe weer naar Svanabyn. Toen we er in januari kwamen, kregen we van Ulla zelfs een 'stor kram' (dikke knuffel), zo hartelijk!  Er is nu ook een tafel en daar staat een thermoskan met koffie en koekjes. Ja, het is weer echt lekker kneuterig!

Ik heb het ook nog niet gehad over het Noorderlicht van 17 maart. Ik begon al wanhopig te worden, zag het Noorderlicht voor het laatst in november. Zouden we dan naar NL gaan zonder dat ik het verder gezien had deze winter? Er kwam een alert, omdat ik me daar ooit voor heb aangemeld en de hele avond keek ik met regelmaat uit het raam, tot het om een uur of elf daar was.
Ik weet inmiddels wel dat het een toevalstreffer is, het is niet de hele tijd door. Vaak een kwartier of een half uur en dan weer niet, later soms weer wel. Steeds is het wel zo'n beetje tussen 22.00 en 01.00 uur. Dat valt me op. De volgende dag was het hier op het journaal, het was zelfs tot in Denemarken te zien geweest! Gisteren, 20 maart, was er weer Noorderlicht en ik had niet eens een alert gekregen. Een verrassing dus. Ik liet de hond nog even naar buiten voor het naar bed gaan en ik vond het toch zo licht in het noorden. Een beetje groenachtig. Toch maar warm aankleden en even buiten wachten besloot ik. Dat werd beloond en weer stond ik met mijn hoofd naar achteren en met open mond (:-0 te genieten. Geweldig vind ik het. Het was spectaculairder dan vorig jaar. Het flitste nu veel meer.
Ik weet dat ik er al eerder over schreef, maar er zijn nogal wat lezers bij gekomen. Daarom hieronder nogmaals het filmpje van Jerry Porsbjer met de mooie muziek erbij. De muziek is geschreven en gespeeld door een van zijn beste vrienden Ronald Vikström. Jerry woont in Moskosel nabij Arvidsjaur in Lapland. Er staan nog meer filmpjes van het Noorderlicht van Jerry op YouTube, maar daar vind ik de muziek minder van. In ieder geval minder geschikt als achtergrondmuziek als je aan het lezen bent :-).
Neem ook eens een kijkje bij Google afbeeldingen na als zoekwoord Noorderlicht te hebben opgegeven, mooi! Meer uitleg over het Noorderlicht vind je HIER.15 opmerkingen:

 1. Het noorderlicht... ik heb het nooit echt gezien alleen maar op televisie en op de computer maar het lijkt me echt een geweldige ervaring. Zo sprookjes achtig, onwerkelijk maar ook sereen !!

  Liefs, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ken het wel van naam noorderlicht het lijkt me echt reusachtig

  en wat leuk dat ulla weer in de winkel staat een dame met een hoog knuffelgehalte
  '
  lieve groet jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat we Peter wel een worst kunnen voorhouden had ik wel gedacht maar wat leuk dat dat winkeltje er toch nog steeds is.
  groet Arnoud

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goh, hoor je niet vaak dat het toch weer goed komt met een winkel als die van eigenaar negatief veranderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat lijkt mij dat mooi, het Noorderlicht. Dat zou ik graag in levende lijve willen zien. Er was laatst een programma met Joanna Lumley op de Nederlandse televisie, met haar zoektocht naar het Noorderlicht. Wat een mens, misschien is het nog op te zoeken.

  Prettig weekend,

  Antoinette

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Antoinette
  Ik ken het programma van Joanna Lumley. In de winter van 2011-2012 is het ook uitgezonden. Ja, mooi mens :-).
  Ook een mooi weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze http://films.vara.nl/Joanna-Lumley-en-het-Noorderli.11848.0.html

  Of anders Youtube http://www.youtube.com/watch?v=FBF-mv1YcAg

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij gaan zeker worst kopen in Svanabyn dit jaar! Het noorderlicht.... mooi. We hopen het ooit nog eens te zien. Mooi filmje en muziek. Groet Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hello dear Gon!
  The northern lights are so beautiful and dreamy!
  I know them from Finland!
  Thanks for your lovely post and the beautiful photos of the magasin!
  I see that you have even now a lot of snow!
  I wish you a happy weekend and a lot of sun!
  With love, Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hej Gon,
  Fijn dat Ulla terug is. Mooie muziek en filmpje. Wat mooi dat je het noorderlicht weer zag, ja echt genieten. Wat zijn er toch een hoop geweldige natuurwonders. Ja daar wordt een mens blij van...

  Groetjes, Marlies

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Pracht verhaal, pracht muziekje, pracht noorderlicht!
  En nog bedankt namens mijn dochtertje voor de complimenten mbt haar schilderij!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. gonny, je verhaal over het winkeltje riep de verhalen over het 50 jaren cafe bij mij boven.bestaat dat nog steeds?
  of is stien niet meer in zweden?

  groet mien

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Mien
  Ja Mien, Stien woont nog steeds in Zweden, ze woont boven het café met een andere man. Je kunt haar vinden op Facebook, ze heeft nog dezelfde achternaam. O.a. hier schreef ik eens over het café: http://lappland-aventyret.blogspot.se/2011/07/rondje-van-360-km.html

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Gon
  Leuk om zo het een en ander over Zweden te lezen.
  Prachtig de foto van het noorderlicht.
  Groeten en een goede zondag
  Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Lovely northern lights and music, and love the little shop. Great photos.

  BeantwoordenVerwijderen