A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
dinsdag 5 maart 2013

Zintuigen en herinneringen


Sering in onze tuin in Jämtland

Iedereen ervaart het met regelmaat... beelden, geluiden en geuren zijn dé hulpmiddelen bij het naar boven brengen van herinneringen. Vaak heb ik het met geuren, bijvoorbeeld eens met een douchegel die ik meenam op een vakantie naar Griekenland en daarna jaren niet meer gebruikte. Toen ik deze douchegel weer eens gekocht had, totaal niet met de gedachte aan Griekenland, was ik tijdens het badderen met dit heerlijke schuim weer helemaal op die prachtige vakantie in Griekenland! Ongelooflijk wat geuren kunnen oproepen, want dit is maar een voorbeeld en het gebeurt me veel vaker. Maar zo ook met geluiden of muziek. Hoe vaak gebeurt het niet dat je teruggaat in de tijd bij het horen van muziek, naar je schooltijd, naar mooie belevenissen of naar droevige gebeurtenissen...

Zo ben ik bij het horen van dit nummer Albatross van Fleetwood Mac, weer op de middelbare school. Een van de ontzettend vele nummers die me terug kunnen brengen in die tijd.Ik schreef al vaak over de vele vogels hier en het is niet mijn bedoeling ze in dit bericht allemaal weer te gaan opsommen. Alhoewel ik nog steeds weg ben van die prachtige noordse goudvinken. Ze zijn beduidend groter dan bijvoorbeeld de mezen.
Laatst hadden we hier mensen op bezoek uit NL en die hadden nog nooit een noordse goudvink gezien. De berken voor het huis zitten er 's winters vol mee en ze vonden ze ook zo prachtig. Ik had ze ook nooit gezien tot we hier kwamen. Toch komt hij ook in NL voor, maar waar wij  woonden of wandelden zagen we ze nooit.

Noordse goudvink man

Ze zijn hier altijd met vele, leven echt in een groep en zijn wel een beetje schuw. Afgelopen augustus zaten ze hele dagen met hun grote jongen in de seringenhaag hier naast het huis. Daar aten en voerden ze de zaden. Ja, seringen bloeien op deze hoogte nog ternauwernood. D.w.z. dat de bloemen kleiner zijn en minder vol dan in het zuiden van Zweden en in Nederland. 
Hele dagen dus die mooie vinken in de seringenhaag. Maar dan het geluid dat ze maken. Zo saai! Zo'n prachtige vogel en dan zo'n saai geluid dat je denkt: "Kunnen jullie niet eens even een uurtje ergens anders gaan eten?" :-) Ze roepen ook geen herinneringen bij me op. De seringen wel, de geur, mijn vader teelde seringen, dus 's winters waren de kassen bezwangerd met de geur van seringen!

Matkopmees

Maar dan hebben we de matkopmezen. Ik ben helemaal gek op deze kleine vogels. Ongeveer zo groot als een pimpelmees en heel erg mak. Als ik aan kom lopen met vogelvoer, komen ze heel vrolijk naar me toe gevlogen en maken daarbij een bepaald geluid, het is niet hun zang, maar een geluid. Ik praat tegen ze en ze blijven op een meter afstand gewoon zitten en kijken me met een schuin koppie aan. Dat geluid brengt me ver terug in de tijd. De tijd dat ik nog een klein meisje was en mijn vader een kleine volière had.

Het is lang geleden dat mijn broertje en ik
voor de volière mochten poseren :-)
Het gekke is dat ik nog weet dat het plooirokje
grijs was en het truitje korenbloemen blauw.

Er zaten verschillende soorten vogels in, maar het waren de zebravinken. Het geluid van de matkopmezen lijkt sprekend op het geluid (dus ook niet de zang) dat zebravinken maken! Ik zou waarschijnlijk niet snel meer terug hebben gedacht aan de volière van vroeger, het komt echt door de matkopmezen.

Tja, en zo kun je nog wel een poosje doorgaan. Hebben jullie ook speciale herinneringen aan geluiden of geuren?

De foto's van de noordse goudvink en de matkopmees komen van het internet.

12 opmerkingen:

 1. Good morning dear Gon! It' s such a pleasure to read your post and I love the photos of your birds! I know what you mean with scents and music .... And what' s a garden without birds! The photo with you and your little brother is dreamy. I love photos in black and white. I hope you' re well and the sun is shining! Have a lovely day! With love, Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige vogeltjes laat je hier zien. Wat dat betreft is de huismus en spreeuw maar saai om te zien. Toch ben ik iedere keer weer blij als ik een vogel in de tuin heb. We wonen in een nieuwbouwwijk en daar hebben ze bijna allemaal de tuin helemaal bestraat of een groot grasveld. Jammer, want daar houden vogeltjes niet van. Gelukkig hebben we een moeras tegenover ons huis waar verschillende vogels in zitten.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Allereerst wat bijzonder die foto met je broertje! Ik heb het als ik een bloemenwinkel binnenloop. Daar hangen zoveel geuren door elkaar dat ik altijd moet denken aan de begravenis van mijn oma. Ik was toen 8 of 9 denk ik. Zat in ieder geval nog op de basisschool. Oma's kist was bedekt onder een bloemenzee, haar hele kamer lag vol en die bloemen gaven zo'n volle geur af, dat ik nog steeds misselijk word als ik die geur weer ruik. De geur van de dood uit prachtige bloeiende bloemen. Raar he? Verder word ik misselijk van de geur van spruitjes.

  En vogels hebben wij ook in grote aantallen vanwege de aanwezigheid van het vogelmeer Tåkern. Gezellig!

  Kram, Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gon, Je zwijmelt graag he? 
  Een greep uit de vele herinneringen tussen mijn oren, de meeste daarvan deel ik met Marlies:
  Het horen van Fleetwood mac -> Het slechte geluid bij een concert in Utrecht eind jaren 80?
  De goudvink (die bij ons Gimpel heet), de matkop en pestvogels -> Noorwegen.
  Het geluid van kraanvogels en of zwanen -> o.a. de meren in Zweden.
  Het geluid van opstijgende leeuwerikjes -> Als kind op een akker liggend naar de hemel starend.
  Een bepaalde combinatie van vochtige aarde, zwoele lucht en strijklicht -> Argentinië.
  Een zeer specifieke kruideige lucht -> Lapland in de zomer.
  Een zilvergrijze vrouw met bruin gezicht en rode jas -> mijn moeder.
  De steeds duidelijker wordende wiebertjes-rimpels in mijn nek -> mijn opa.
  ...
  Arnoud

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hej Gon, wat een leuke blog.
  Ik voeg er nog een paar toe aan A's lijstje:
  Het geluid van kraaien in scandinavie. De koekoek die ons op reis door heel Europa begeleide. 3 uiltjes die heel lang naar elkaar riepen (OEHOE, OEhoe, oehoe) in Canada. Bloemetjes in Patagonie die naar wc verfrisser geurden.
  groetjes Marlies.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Gon
  Ja geuren en geluiden kunnen mooie maar ook vervelende herinneringen oproepen. We moeten maar genieten van de goede.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb weinig met het verleden. Muziek luister ik af en toe op Youtube. Wat ik me wel herinner was het allereerste concert van Slayer in Nederland bij ons in de buurt (Luttenberg). Dat was in 1985. Op Youtube is het concert nog te horen (http://www.youtube.com/watch?v=xteSlajvj-Q). Verder luister ik graag naar andere muziek dan vroeger. Dat is wel te horen op mijn blog :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja tuurlijk, ik snuif nog regelmatig aan mijn Lonely Planet Iceland & Greenland boek om terug gekatapulteerd te worden naar de hevige zandstormen die ik heb meegemaakt op de Myrdalssandur.

  Het U2 nummer "I still haven't found what i'm looking for" tijdens mijn road trips overal op deze aarbol.

  En natuurlijk de scandinavische geuren die ik voor het eerst intens heb mogen ervaren tijdens een 6 weekse trektocht dwars door Noorwegen.

  Het nummer "What about the forests" van Carbon Based Lifeforms. Een dubbelstrijd tussen een waanzinnig mooi nummer en de gedachte over het verdwijnen van de bossen.  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. IJsland! Hete bronnen, zwavellucht. Mmm lekker rotte eierenlucht die nog maanden in het badpak bleef hangen.
   groeten Marlies en Arnoud.

   Verwijderen
 9. Geluiden die een periode inluiden zoals de koekoek in het voorjaar, het burlen van de edelherten als de herfst in aantocht is en de nachtzwaluw in de zomer. Ieder jaar weer een herkenning... weer een jaar voorbij. Het geluid van de kievit, terug naar mijn jeugd in Fryslan, eieren zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuke blogpost.

  Ik heb geregeld dat ik terugdenk aan de autoreizen naar onze vakantiebestemmingen, iedere keer als we door Duitsland reisden. De radio staat dan altijd aan en ook hier thuis zet mijn moeder de radio altijd op WDR ofzo. Genoeg liedjes uit de oude doos die in Duitsland volgens mij nog hartstikke populair zijn. Bij een aantal van die nummers ben ik weer rond de acht tot tien jaar oud en zit ik weer in de auto in Duitsland.
  Bij het liedje "Sun of Jamaica," mateloos populair op de Duitse/Oosterijkse radio, vooral in de zomer, weet ik me ook nog de autobaan en de bergen te herinneren waar we langsreden, ook al is het vaag.
  Vaak genoeg ruik ik geuren welke ik eerder heb geroken en probeer ik er achter te komen waar ik die toch al eens eerder heb geroken. Meestal kom ik er helaas niet achter. Ook na geregeld te hebben geroken niet. Dan komen er dus geen herinneringen op...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zie ik het goed, een voliére met van dat vierkante gaas? Hadden wij vroeger ook, en takken vol met zebravinken. "mipmop" was het geluid dat ze maakten (als ik het me goed herinner), net een stel ouwewijven!

  BeantwoordenVerwijderen