Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

dinsdag 5 maart 2013

Zintuigen en herinneringen


Sering in onze tuin in Jämtland

Iedereen ervaart het met regelmaat... beelden, geluiden en geuren zijn dé hulpmiddelen bij het naar boven brengen van herinneringen. Vaak heb ik het met geuren, bijvoorbeeld eens met een douchegel die ik meenam op een vakantie naar Griekenland en daarna jaren niet meer gebruikte. Toen ik deze douchegel weer eens gekocht had, totaal niet met de gedachte aan Griekenland, was ik tijdens het badderen met dit heerlijke schuim weer helemaal op die prachtige vakantie in Griekenland! Ongelooflijk wat geuren kunnen oproepen, want dit is maar een voorbeeld en het gebeurt me veel vaker. Maar zo ook met geluiden of muziek. Hoe vaak gebeurt het niet dat je teruggaat in de tijd bij het horen van muziek, naar je schooltijd, naar mooie belevenissen of naar droevige gebeurtenissen...

Zo ben ik bij het horen van dit nummer Albatross van Fleetwood Mac, weer op de middelbare school. Een van de ontzettend vele nummers die me terug kunnen brengen in die tijd.Ik schreef al vaak over de vele vogels hier en het is niet mijn bedoeling ze in dit bericht allemaal weer te gaan opsommen. Alhoewel ik nog steeds weg ben van die prachtige noordse goudvinken. Ze zijn beduidend groter dan bijvoorbeeld de mezen.
Laatst hadden we hier mensen op bezoek uit NL en die hadden nog nooit een noordse goudvink gezien. De berken voor het huis zitten er 's winters vol mee en ze vonden ze ook zo prachtig. Ik had ze ook nooit gezien tot we hier kwamen. Toch komt hij ook in NL voor, maar waar wij  woonden of wandelden zagen we ze nooit.

Noordse goudvink man

Ze zijn hier altijd met vele, leven echt in een groep en zijn wel een beetje schuw. Afgelopen augustus zaten ze hele dagen met hun grote jongen in de seringenhaag hier naast het huis. Daar aten en voerden ze de zaden. Ja, seringen bloeien op deze hoogte nog ternauwernood. D.w.z. dat de bloemen kleiner zijn en minder vol dan in het zuiden van Zweden en in Nederland. 
Hele dagen dus die mooie vinken in de seringenhaag. Maar dan het geluid dat ze maken. Zo saai! Zo'n prachtige vogel en dan zo'n saai geluid dat je denkt: "Kunnen jullie niet eens even een uurtje ergens anders gaan eten?" :-) Ze roepen ook geen herinneringen bij me op. De seringen wel, de geur, mijn vader teelde seringen, dus 's winters waren de kassen bezwangerd met de geur van seringen!

Matkopmees

Maar dan hebben we de matkopmezen. Ik ben helemaal gek op deze kleine vogels. Ongeveer zo groot als een pimpelmees en heel erg mak. Als ik aan kom lopen met vogelvoer, komen ze heel vrolijk naar me toe gevlogen en maken daarbij een bepaald geluid, het is niet hun zang, maar een geluid. Ik praat tegen ze en ze blijven op een meter afstand gewoon zitten en kijken me met een schuin koppie aan. Dat geluid brengt me ver terug in de tijd. De tijd dat ik nog een klein meisje was en mijn vader een kleine volière had.

Het is lang geleden dat mijn broertje en ik
voor de volière mochten poseren :-)
Het gekke is dat ik nog weet dat het plooirokje
grijs was en het truitje korenbloemen blauw.

Er zaten verschillende soorten vogels in, maar het waren de zebravinken. Het geluid van de matkopmezen lijkt sprekend op het geluid (dus ook niet de zang) dat zebravinken maken! Ik zou waarschijnlijk niet snel meer terug hebben gedacht aan de volière van vroeger, het komt echt door de matkopmezen.

Tja, en zo kun je nog wel een poosje doorgaan. Hebben jullie ook speciale herinneringen aan geluiden of geuren?

De foto's van de noordse goudvink en de matkopmees komen van het internet.