Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

zondag 24 maart 2013

In m'n bol!


Voorjaar! Hadden we nog een sneeuwstorm op 2 maart, daarna hebben we geen vlokje meer zien vallen. Het is daarna alleen nog maar geweldig mooi en zonnig weer geweest. Erg droog weer, de sneeuw verdwijnt gewoon zonder te smelten. 
Het vriesdroogt als het ware. Behalve de sneeuw op de daken, de daken die hier altijd van metaal zijn (bijna altijd). Metaal geleidt en zodra de zon er op schijnt begint het te druppelen en te schuiven. 

Al drie weken mooi weer. Deze foto maakte ik op 17 maart.
Inmiddels zijn de ijspegels en de sneeuw al even van het dak.
Je ziet aan de schuur de verdroogde resten van de "hop" van vorig jaar.
Het zal nog even duren eer hij er weer zo uitziet.

Het is dus al een week of twee à drie zo en in die tijd drinken we elke dag onze koffie op het bankje in de zon. Het bankje dat voor "gäststugan" staat. Het is een heerlijk plekje waar je bijna altijd kunt zitten, lekker luw ook. Als we daar dan zitten in de zon en ik doe m'n ogen dicht (zodat ik de sneeuw niet zie) dan is het werkelijk voorjaar. 
En niet alleen ik heb het voorjaar in m'n bol, de dieren ook. De vogels zingen en tjilpen dat het een lieve lust is. 
Ze maken ook al ruzie om de nestkastjes die al druk geïnspecteerd worden. 
"Ik wil deze reserveren!" "Nee, ikke!" "Neem jij die hiernaast maar!" en dat gaat als maar zo door. 
Eksters wonen hier ook. Familie ekster broedt altijd in de dennen tussen het huis van Åke & Wiveka en ons huis. Er zit dan ook nog veel oud nestmateriaal in de dennen.
Grote donkere plekken. Vorig jaar viel er een heel stuk uit met een smak en we waren blij dat de jongen al uitgevlogen waren. Ook al wisten we niet of het het laatste nest was of een oud nest. Het is een beetje lastig te zien. Maar nu zijn ze in een andere boom in dezelfde bomengroep begonnen met een nieuw nest. Grote slordige nesten zijn het en het is geen wonder als je ziet wat een grote takken ze meenemen door de lucht. Er liggen zat takken op de sneeuw, die zijn afgebroken tijdens die sneeuwstorm. Maar ook in de seringenhaag ligt zat dood materiaal. Als wij aan de koffie zitten zien we de eksters dus komen met de takken.In feite maakt het geen verschil lente hier of lente in Nederland. Ja toch, hier ligt nog een laag sneeuw die even tijd nodig heeft om op te lossen. 
Komen we weer terug in mei dan is echt alles weg. Dan zien we het alweer groen worden. Het gras is na de winter altijd geel, het heeft dan immers minimaal vijf maanden geen licht gezien door de sneeuw. Maar dan wordt het snel weer groen en voor je het weet moeten we weer 3x in de twee weken maaien en rond midsommar soms wel 2x per week. Ja, dat heb je als het 24 uur licht is, het groeit dan gewoon alsmaar door. 
Maar nu is er dus nog de sneeuw en is het overdag heerlijk en zacht, maar zijn de nachten nog behoorlijk koud.