A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
zondag 24 maart 2013

In m'n bol!


Voorjaar! Hadden we nog een sneeuwstorm op 2 maart, daarna hebben we geen vlokje meer zien vallen. Het is daarna alleen nog maar geweldig mooi en zonnig weer geweest. Erg droog weer, de sneeuw verdwijnt gewoon zonder te smelten. 
Het vriesdroogt als het ware. Behalve de sneeuw op de daken, de daken die hier altijd van metaal zijn (bijna altijd). Metaal geleidt en zodra de zon er op schijnt begint het te druppelen en te schuiven. 

Al drie weken mooi weer. Deze foto maakte ik op 17 maart.
Inmiddels zijn de ijspegels en de sneeuw al even van het dak.
Je ziet aan de schuur de verdroogde resten van de "hop" van vorig jaar.
Het zal nog even duren eer hij er weer zo uitziet.

Het is dus al een week of twee à drie zo en in die tijd drinken we elke dag onze koffie op het bankje in de zon. Het bankje dat voor "gäststugan" staat. Het is een heerlijk plekje waar je bijna altijd kunt zitten, lekker luw ook. Als we daar dan zitten in de zon en ik doe m'n ogen dicht (zodat ik de sneeuw niet zie) dan is het werkelijk voorjaar. 
En niet alleen ik heb het voorjaar in m'n bol, de dieren ook. De vogels zingen en tjilpen dat het een lieve lust is. 
Ze maken ook al ruzie om de nestkastjes die al druk geïnspecteerd worden. 
"Ik wil deze reserveren!" "Nee, ikke!" "Neem jij die hiernaast maar!" en dat gaat als maar zo door. 
Eksters wonen hier ook. Familie ekster broedt altijd in de dennen tussen het huis van Åke & Wiveka en ons huis. Er zit dan ook nog veel oud nestmateriaal in de dennen.
Grote donkere plekken. Vorig jaar viel er een heel stuk uit met een smak en we waren blij dat de jongen al uitgevlogen waren. Ook al wisten we niet of het het laatste nest was of een oud nest. Het is een beetje lastig te zien. Maar nu zijn ze in een andere boom in dezelfde bomengroep begonnen met een nieuw nest. Grote slordige nesten zijn het en het is geen wonder als je ziet wat een grote takken ze meenemen door de lucht. Er liggen zat takken op de sneeuw, die zijn afgebroken tijdens die sneeuwstorm. Maar ook in de seringenhaag ligt zat dood materiaal. Als wij aan de koffie zitten zien we de eksters dus komen met de takken.In feite maakt het geen verschil lente hier of lente in Nederland. Ja toch, hier ligt nog een laag sneeuw die even tijd nodig heeft om op te lossen. 
Komen we weer terug in mei dan is echt alles weg. Dan zien we het alweer groen worden. Het gras is na de winter altijd geel, het heeft dan immers minimaal vijf maanden geen licht gezien door de sneeuw. Maar dan wordt het snel weer groen en voor je het weet moeten we weer 3x in de twee weken maaien en rond midsommar soms wel 2x per week. Ja, dat heb je als het 24 uur licht is, het groeit dan gewoon alsmaar door. 
Maar nu is er dus nog de sneeuw en is het overdag heerlijk en zacht, maar zijn de nachten nog behoorlijk koud.

20 opmerkingen:

 1. Dear Gon!
  Spring is in your garden!
  How beautiful!
  I love the photo with the bird!
  Really beautiful dear Gon!
  I have no snow but the nights are also very cold (but not so cold like in Sweden),
  I wish you a wonderful week!
  With love, Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 2. owww heerlijk om even buiten te kunnen zitten en te genieten van de vogels

  prachtige lange ijspegel zeg

  lieve groet jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk buiten zitten. Hier is het lekker waaierig. Gisteren over de berg gelopen. Even alles van je af laten waaien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties


  1. Ja, dat is heerlijk om dan even uit te waaien. Ik denk dat ik weet welke berg je bedoelt. Ik ben ooit eens met de trein (omdat ik dat leuk vond) naar Holten gereisd en ben over de berg gelopen naar Nijverdal. Daar de trein weer genomen naar de Randstad. Was een heel leuke dag!
   Is het die berg? :-)

   Verwijderen
 4. Wat lijkt het me heerlijk om buiten te kunnen zitten. Hier schijnt momenteel de zon ook wel maar het waait zo vreselijk hard uit het noord-oosten. En het voelt aan als -10. Misschien dat het vanmiddag lukt achter de bijkeuken. Hoop dat de zon nog even blijft.
  De vogeltjes willen ook wel aan hun nestjes beginnen maar voorlopig zitten ze liever aan de appeltjes en de vetbolletjes.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties


  1. De vogeltjes zijn hier beduidend minder gaan eten, ondanks de toch behoorlijk koude nachten. Misschien door het lengen van de dagen. Ze hebben veel meer tijd om verspreid over de dag te eten. Rond kerst hebben ze daar hier maar zo'n 6 uur tijd voor qua licht. Ik hoop dat NL ook snel buiten kan zitten, desnoods met een dik vest!

   Verwijderen
 5. Goedemorgen Gon, hoe lang blijf je dan in Nederland ? de zomer in Zweden lijkt me ook ERG mooi !. De bedrijvigheid van vogels is leuk om te zien. Apart geluid maken die eksters hey ? :-) en ik lees metalen daken... ik vraag me dan af of dat gevaarlijk is met onweer ?

  fijne dag, liefs, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties


  1. Hallo Ellen,
   Een beetje een laat antwoord, dus ik hoop dat je het nog leest... Ik (we) blijf ongeveer vijf tot zes weken in Nederland. Over de metalen daken heb ik nog nooit iets negatiefs gehoord m.b.t. onweer. En onweer kan hier 's zomers heel hevig zijn, eng gewoon. Had ik in NL nooit zo'n last van. Vorig jaar zagen de buren de vlam in hun pc slaan tijdens onweer. Je begrijpt dat hij kapot was. Ik trek altijd overal de stekkers uit tijdens onweer. Maar goed, de metalen daken hier zijn niet zo heel mooi, maar wel erg praktisch in verband met de sneeuw. De strenge vorst en vele sneeuw zou veel te belastend zijn voor dakpannen. Bovendien glijdt de sneeuw veel makkelijker van metalen platen.

   Verwijderen
 6. Wat fantastisch hoe jullie daar om gaan met de koude en hopen sneeuw. Heel mooie foto's ook. Geniet nog op jullie bankje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties


  1. Hej Geert,
   De hopen sneeuw zijn daar door Clas gedeponeerd, het is de sneeuw die in februari van de daken kwam. Het is al aardig geslonken juist :-).

   Verwijderen
 7. De lente in Zweden is dit jaar wel heel anders begonnen dan hier in Nederland hoor! Het lijkt hier wel herfst met die kou en storm. De vogels beginnen hier ook met takjes te sjouwen. Erg leuk om te zien. Wij moeten nog een maand wachten voor we weer naar huis kunnen, maar dan gaan ook wij weer lekker genieten op een stoel voor het huis. Lekker vooruitzicht. Een hele goede en veilige reis naar Nederland!

  Kram Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties


  1. Dank je Anna Marie (voor de goede reis wensen). Wat heerlijk dat jullie over een maand ook naar Zweden kunnen. Genieten!

   Verwijderen
 8. hi gon,
  beautiful photos!!!! love the bird photo.
  wish you a nice week,
  regina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties


  1. Thank you for visiting my blog Regina!
   Have a nice week too!

   Verwijderen
 9. Je hebt je boom, in de header, leuk versiert. ;)
  Wij drinken ook koffie op de bank. Maar dan wel binnen hoor. Gatver wat een guur weer is het hier. De eieren gaan we ook maar binnen verstoppen. Wat is dat leuk hè die actieve vogels.
  groetjes, Marlies en Arnoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De kleintjes luisteren vol verbazing naar de mooie vogelgeluiden die uit de computer komen.
  Wij zien vandaag voor het eerst in weken de zon weer. Heerlijk. Al blijft het koud. Vanmiddag gaan de kinderen hier en daar wolletjes ophangen in de bomen voor de vogels en hun nestjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties


  1. Leuk, ik zie het helemaal voor me, de verbaasde kinderen. Ontzettend leuk dat ze vanmiddag wolletjes zijn gaan ophangen voor de vogels als ze gaan nestelen. Het doet me denken aan de schoonmaak van de nestkastjes in de zomer en wat je dan in zo'n kastje aan nestmateriaal vindt. Bij ons in elk geval behalve berkenblaadjes, dor gras en mos vooral ook haren van onze hond! Onmiskenbaar. Zo leuk dat het wordt hergebruikt :-).

   Verwijderen
 11. Hier wel een zonnetje, maar geen koffietijd buiten.
  Wat heb je de boom mooi versierd met veertjes. Leuke traditie.
  Kram,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties


  1. Ja, leuk hè Willy zo'n Zweedse "Påskris"!

   Verwijderen