Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

vrijdag 19 juni 2015

Midsommar 2015


En dan is het midzomer. Vandaag de festiviteiten hier in Zweden. Geen postbezorging bijvoorbeeld op deze dag. Nee, midsommar (midzomer) en jul (kerst) zijn hier dé twee grootste feesten van het jaar en ook mooi verdeeld over het jaar. Voor deze twee feesten mag al het andere wijken.

De dag voor 'midsommardagen' wordt de midsommarstång opgezet (op midsommarafton) en is het groot feest. Vandaag 19 juni is het dus midsommarafton.Van klein...tot grooten na het dansen om de 'midzomerstang' is er natuurlijk jordgubbstårta (aardbeientaart).


Een van de meest gespeelde en gezongen liedjes (er is meestal een accordeonist bij) tijdens het dansen om de boom is Små grodarna. Hele volksstammen doen dan een kikker na. Hieronder de Zweedse tekst, daaronder een willekeurig filmpje van YouTube met dit liedje en daaronder de vertaling. Kou ack ack enz. heb ik maar niet vertaald.


Små grodorna

Små grodorna, små grodorna är lustiga att se
Små grodorna, små grodorna är lustiga att se
Ej öron, ej öron, ej svansar hava de
Ej öron, ej öron, ej svansar hava de
Kou ack ack ack, kou ack ack ack
kou ack ack ack ack kaa
Kou ack ack ack, kou ack ack ack
kou ack ack ack ack kaa

Kleine kikkers

Kleine kikkers, kleine kikkers zijn grappig om te zien
Kleine kikkers, kleine kikkers zijn grappig om te zien
Geen oren, geen oren, geen staarten hebben ze
Geen oren, geen oren, geen staarten hebben ze
Kou ack ack ack, kou ack ack ack
kou ack ack ack ack kaa
Kou ack ack ack, kou ack ack ack
kou ack ack ack ack kaaWij genoten vandaag van heerlijk weer, de laatste dagen is het eigenlijk al goed. Eindelijk! De zuidelijke helft van Zweden had vandaag helemaal geen mooi weer, maar regen. Sneu voor alle festiviteiten.
Vanwege het mooie weer komen nu ook de knutten en muggen een beetje los. Daarom deze vitrage maar weer voor de slaapkamerdeur die uitkomt in de altan (die met mooi weer altijd open staat) gehangen. Mocht het heel warm weer worden dan hang ik de hordeur erin zodat de slaapkamerdeur de hele nacht open kan blijven. Voor de vogels met jongen hard nodig dat dit ongedierte nu los komt, dat ze er maar veel van mogen eten.
Ook het bed mocht fleurig, echt een midsommarsäng (säng = bed). Het gesmokte jurkje droeg ik trouwens toen ik anderhalf jaar was.
De kleuren komen niet zo goed uit omdat ik moest flitsten. I.v.m. de zomerse lichte nachten (24 uur licht), is de slaapkamer vrij donker en daardoor slapen wij prima.
In de tuin staan de papavertjes en viooltjes nog prachtig. Elk jaar komen ze her en der op, zomaar gratis en voor niks. Witte, gele en oranje papavertjes. De viooltjes bloeien bijna de hele zomer.
Het zaaigoed is nog niet echt een succes geworden door dit ongewoon koude voorjaar.

Ook konden de tafels en tuinstoelen nu naar buiten. Eerder had het nog geen zin, je kon toch niet of nauwelijks buiten zitten en als het even kon volstond het tuinbankje wel. Dus heerlijk lunchen in de zon vanmiddag! 

Ik heb de pagina voor de midzomernacht foto's op de fotoblog gemaakt. Ik maak er niet steeds melding van als ik iets plaats. De liefhebbers kunnen zelf nu en dan kijken. Net als bij berichten op een willekeurige blog komen de jongste foto's steeds bovenaan.
Je komt er door HIER te klikken en ook via de knop in de balk bovenin (tweede knop).

Ik wens jullie allemaal een heel fijn midzomerweekend!

Gon

M'n berkenkrans (buiten)