A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
maandag 22 juni 2015

De tulpen!!!
In DIT (klik) bericht, dat ik ergens in mei schreef, vertelde ik over de tulpentuin in Västernorrland en dat die geopend zou zijn t/m 13 juni. Ook dat tulpen hier veel later bloeien omdat eerst alle sneeuw moet smelten en alles hier nu eenmaal later begint. 
Ik vertelde ook dat het klimaat in Västernorrland milder is dan hier in Jämtland. 
Het scheelt wel gauw twee weken met de natuur en het scheelt ook wel in de klimaatzone. 
Bij vaste planten in een tuincentrum staat hier altijd aangegeven tot in welke klimaatzone een plant winterhard is. In Jämtland zijn dat niet zo heel veel gecultiveerde vaste planten. Wel wilde planten die hier van nature voorkomen.
In het bericht stond ook dat wij afgelopen najaar als probeersel een paar tulpenbollen in de groentetuin hebben gepoot, net als mini narcissen. Als het goed zou zijn zouden die dus later gaan bloeien dan in de tulpentuin in Västernorrland die zou openen op 24 mei. 
De opening van die tulpentuin is met een week verlengd zag ik op internet, dus wellicht zijn ze ook later gaan bloeien dan verwacht, ik houd het voor mezelf dus even op 1 juni. Ik moet een streefdatum maken om te kunnen vergelijken. 
Het voorjaar was zo koud, het koudste voorjaar hier sinds 1857. Ik hoop niet dat de zomer, die nu net begonnen is, ook de koudste wordt sinds 1857!
Wel, deze foto's van onze 'test' tulpen en mini narcissen heb ik gemaakt op de midzomerdag! Dus... bloeien ze ca. drie weken later dan bij onze oosterburen in Västernorrland. Het is wel vreemd hoor, tulpen in juni. Maar ze zijn prachtig en we vinden het zo leuk dat we er meer gaan kopen en planten. We zetten ze dan dichter bij het huis en natuurlijk niet meer in de groentetuin. Om het huis is het ook nog ietsje warmer. 

We hebben een paar heel mooie dagen gehad, heerlijk! Eindelijk, 22 graden in de schaduw en overwegend zonnig, hoe was dat ook alweer, wel nu weten we het.
Nu komt er vooral woensdag regen en zal ik daarvoor maar even rabarber oogsten. Hoogste tijd om er e.e.a. mee te gaan doen! Ook niet erg op een verregende dag.
Ik heb nog steeds diverse onderwerpen waar ik over wil schrijven, maar de eerstvolgende keer zal het dan hoogstwaarschijnlijk over de waterschade in het gastenhuisje zijn. 
Niet eerder had ik eigenlijk zin om er over te praten of te schrijven. Er komt best veel op je af, maar nu alles wel een beetje bekend is en op z'n plaats gevallen is, zal het er nu dan van komen.
De eerste container met troep is al opgehaald. Gelukkig, want hij stond behoorlijk in de weg omdat onze eettafel in de zon (we hebben ook een eettafel in de schaduw) daar altijd staat. 
Nu moest hij eerst zijn nieuwe container kwijt alvorens de volle op te kunnen pakken, dus staat de eettafel in de zon nu op z'n plaats. 
Het enige minpuntje is het uitzicht :-) maar, so what?Gon

11 opmerkingen:

 1. Prachtig, je tulpen!!
  Geniet er lekker van en wat heerlijk dat het zulk lekker weer is. Hier is het zo nu en dan net herfst en best fris en dan te bedenken dat de langste dag al geweest is.
  Sterkte met je gastenverblijf.
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat de tulpen nu bloeien Gon!

  Je hebt heel wat rabarber om te verwerken, kan je straks lekker rabarbertaart eten ;-)

  Wel ontzettend vervelend hoor, die waterschade in jullie gastenverblijf.
  Sterkte met het herstellen van alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gisteren,uiteindelijk al zomer, heb ik 's-avonds maar even mijn houtkachel aangemaakt, het is niet fijn dit weer, kil vochtig, somber helemaal geen zomer en ik wil nog vlierbloesem plukken maar met dit nat weer schiet het niet op. Gek eigenlijk dat je tulpen nu pas bloeien. Is de vlier en andere dingen dus ook later.
  Jammer voor jullie de waterschade en het niet zo mooie uitzicht maar de foto boven aan je blog is wel een heel mooi uitzicht. PS waar is je muziek?

  groet mien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig plan om meer tulpen neer te zetten. Alleen maar leuk, dat ze het zo mooi doen, hindert niets dat het dan wat later is. Heeft vast ook een beetje te maken met het koude voorjaar...
  Haal snel de rabarber binnen en maak er iets lekkers van, want als de regen, die hier nu valt naar jullie toekomt, dat wordt het woensdag een flinke natte dag!
  Succes met het opknappen, zo naar dat er schade ontstaan is. En goed opletten, of je weer even van de zon kunt genieten, je zou zomaar een warm moment kunnen missen ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hej Gonny,

  Leuk dat je tulpen toch opgekomen zijn, en ook in de zomer zijn ze mooi hoor.
  Het gastenhuisje zal wel een gigantisch karwei zijn. Ik kan me voorstellen dat er zoveel gedaan moet worden dat je er je hoofd over breekt hoe en wat. Maar het zal vast in orde komen, zo denk ik in ieder geval over mijn badkamer (waar nog geen begin mee is gemaakt maar waarvan wel alles in mijn kleine huisje gepropt staat. Zoiets als jullie container, met een toiletpot wastafel en badkamermeubeltjes in de huiskamer) even doorbijten en dan wordt het straks nog wat ;)

  Kram Els

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, dat klinkt niet goed van je gastenverblijf.. Ik wist niet dat je dit had, en het lijkt me zomaar leuk om daar t.z.t. eens gebruik van te maken... Verhuur je het ook? Wie weet of we ooit nog eens die kant opgaan...
  Fijn dat jullie zulke heerlijke dagen hebben op dit moment. Wij moeten het doen met kou en regelmatig regen en wind...
  Je tulpen staan er mooi bij, Gonny!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig zien ze eruit die tulpen, prachtige kleur rood ook.
  Groot gelijk dat je er meer gaat poten.
  Geniet er maar lekker van, liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Marga en hetiszoalshetis (heet ook Marga, dus Marga en Marga :-).
  Bedankt voor jullie sterkte wens!

  @Mien
  Ja, alles is hier later, als je nagaat dat de waterleiding op 2 meter diepte ligt t.o.v. ca. 70 cm in Nederland dan weet je wel hoe diep de vorst hier in de grond kan gaan 's winters. In januari kan het tot -40 graden worden. Logisch dat de bloembollen hier wat later ontwaken en ook al het andere. We wonen niet eens zo ver van gebieden met permafrost en zo'n 450 km van de poolcirkel!
  De muziek Mien, ja zo dom, ik vergat het! Zag dat, toen ik het ontdekte, al veel mensen gelezen hadden en besloot het dan bij het volgende bericht maar weer op te pakken. Sorry!

  @Irene
  Dank voor je leuke enthousiaste reactie! Ja, genieten van elke zonnige dag Irene, hier is het nu ook weer even afgelopen. Dus in NL ook veel te koud telkens. Voor je het weet is de 'zomer' om.

  @Els
  Het verhaal van de stuga nam nog een goede wending Els! Je leest het in het volgende bericht. Maar het blijft toch balen.
  Ik hoop dat je badkamer heel mooi wordt Els, een pleister op de wonde!!!

  @Elizabeth
  Ja, we verhuren het wel Elizabeth. Niet echt commercieel, ik had gewoon een link op mijn blog staan naar een blog over de stuga met info. Gewoon leuk voor volgers en zo. Nu heb ik die link in mei weggehaald omdat het dus niet verhuurd kan worden deze zomer. Het komt weer goed en dan plaats ik de link weer met nieuwe foto's, want het zal er dan wel ietsje anders uitzien.


  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat fijn dat je tulpen het doen.
  Hier in Friesland is ook altijd alles later dan in Utrecht. Vind het altijd een gek idee zover zit dat ook niet van elkaar af. Maar als bij mijn broer iets uitgebloeid is zitten wij er net van te genieten.
  Balen van de waterschade. Hier is het nu eindelijk droog. Hoop dat het ook even zo blijft. Er staan allemaal leuke dingen in de agenda die buiten moeten gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nu hier zijn ze alweer lang gelden uitgebloeid, maar door het koude weer hebben ze deze keer lange gestaan
  Sterkte met het zomerhuis
  Hier nog steeds geen zomer veel regen, maar tussen de buien door volop zon,
  Groetjes uit Söderhamn

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh nee, waterschade. Dat is super ellendig :-( Dat zelfs het huisje er anders uit komt te zien, dat betekent dat jullie heel veel ellende hebben gehad...

  Wat gezellig dat je tulpen en narcissen zijn uitgekomen. Ziet er gezellig uit!
  xxx
  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen