A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
zaterdag 21 februari 2015

Veel voorjaar in m'n bol... en ik niet alleen

Het regende donderdag tegen middernacht. Man wat baalde ik van die regen op de bevroren ondergrond van ijs en sneeuw. Wat zou het glad worden! Ik ging nog even met de honden naar buiten en het werd al aardig link. Toen ik later gedoucht had zag ik in ene iets heel anders in het schijnsel van de lantaarnpaal. Sneeuw! En wat voor sneeuw. Zulke grote vlokken heb ik echt nog nooit gezien. Als pingpongballen zo groot maar dan i.p.v. rond enorm rafelig. Even de buitendeur open gedaan. Flop, flop, flop, klonken de vlokken en binnen de kortste tijd lag er een centimeter en ging het vriezen. De vlokken smolten niet en plakten lekker vast op de net niet bevroren ondergrond van een dun laagje regen op ijs. Het resultaat is dat we sindsdien een perfect erf hebben. "Klinkt als..." beschuit, alsof je over beschuiten loopt. We kunnen dus heerlijk buiten zijn met het prachtige weer dat we nu hebben. 's Nachts vorst en overdag rond of net boven nul. Wonderlijk toch wat zon met je doet. Met mens en dier. 
De eksters zijn alweer begonnen met de bouw van een nieuw nest. Ze broeden hier altijd in de tuin. Ze doen vrij lang over de bouw, hoewel het beslist geen mooi bouwwerk is, maar echt een slordig geheel van grove takken. Soms verbaas ik me erover dat het er niet uit valt met harde wind en moet dan wel eens denken aan de jongen hoog in zo'n zwiepende den en zo'n nest van takken. Misschien bekleden ze de binnenkant nog, dat weet ik niet.


Onze Sim

"Wow," dacht onze punky Simmy girl, "het is alweer zoveel langer licht en de zon schijnt zo vaak nu, het is vast voorjaar, laat ik maar eens even loops worden!"

Vanmorgen stond Clas (lieve buurman) in ene voor de deur. Of hij de boom die Rolf had geveld op 19 november zou gaan kloven en wij stapelen. Normaal kloven we zelf met een zeer zware klover, maar deze boom was zo dik dat het met die van Clas moest die wordt aangedreven door zijn tractor en daardoor nog veel meer power heeft dan die op elektra. Clas heeft het in november zelf aangeboden, zo is hij nu eenmaal. Nu is het hout nog licht bevroren en dat klooft het best. Peter was nog met Sim buiten dus ik begon te helpen met stapelen al had ik andere plannen, maar die konden wel wachten. Later nam Peter het stapelen over en kon ik toch lekker aan de gang met het voorjaar in mijn bol. De slaapkamer! Meubeltjes even naar een naastgelegen vertrek. Beddengoed in de machine, dekbedden lekker op de schone sneeuw gelegd. Even lekker fris zo in de zon en net onder nul. Matrassen eruit en bed van z'n plaats. Overal lekker gestoft en gezogen en spiralen e.d. ook. Dekentjes van de hondenmanden, er staan er vier in huis voor twee honden, daarna in de machine en ook lekker naar buiten. Deur lekker open (de slaapkamer heeft een deur naar de altan en die buitendeur stond ook open) en veel frisse lucht in huis. Heerlijk! Altan gestofzuigd. 


De altan, het werd er al lekker met het zonnetje erop.En toen kwamen de mannen voor koffie. Clas zou later vanmiddag skiën gaan kijken op tv en ik vroeg of ik even een pizza voor hem zou warmen, dan kon hij die eten tijdens het kijken. Dat vond hij een super idee en ik liet hem er een uitzoeken (ik had er nog drie, altijd in huis voor noodgevallen). Het werd een bolognese. Clas vond het, net als wij en net als vorig jaar een slechte winter. Te warm, te weinig sneeuw, te snel afgelopen. Clas houdt erg van de winter en wij ook. Vooral als de zon dan ook nog schijnt.

Hebben jullie ook het voorjaar in je bol en heb je dan ook van die neigingen?
Ik ben ook al zo aan het opruimen geweest de laatste weken.
Oh ja, ik heb nog weer wat spulletjes in de LOPPIS gezet vanavond.

Een tijdje geleden kreeg ik van iemand een natuurfilmpje over de noordelijke helft van Zweden. Ik was er zo weg van dat ik het direct op m'n blog wilde plaatsen om jullie te laten zien waar we wonen, waar ik woon. Dat heb ik toen ook gedaan en velen zullen het zich nog wel herinneren misschien. 
Maar nu, met het voorjaar in mijn bol en nieuwe lezers erbij, vind ik dat ik het best nog een keer kan laten zien. Hier mogen wij wonen, hier wonen wij, GEWELDIG!
Het is weekend, dus vast wel even een keer een moment om dit filmpje van ruim negen minuten te kijken. Ik kan je verzekeren dat je geen spijt zult krijgen, integendeel!
Je ziet de natuur, de vos, laplanduil, eland, otter, het noorderlicht, zeehonden, een veelvraat, muggen :-), bruine beer, parelduiker en de wilde zwaan! Een kleine greep uit de vele wilde dieren hier. Jammer dat bijvoorbeeld de lynx en de mårhund er niet op staan, maar je kunt niet alles hebben. 
Klik vooral op volledig scherm en zet ook het geluid erbij aan. Je zult zelfs helemaal relaxen en een voorjaarsgevoel krijgen! :-) Geniet!En, vond jij het ook zo mooi?
Ben benieuwd...
Fijne zondag!

Gon

14 opmerkingen:

 1. Gelukkig dat er nog sneeuw viel na de regen!
  Wat gezellig ingericht, jullie altan.

  Sim loops, is iedat echt 2 keer per jaar of minder of vaker?
  Onze Ziva is meestal maar 1 keer per jaar en je merkt er weinig van.

  Filmpje bekijk ik later vandaag even, tis nog te vroeg om het geluid aan te zetten.

  Fijne zondag....


  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie beschrijving hoe het beschuiten erf is ontstaan.
  Een altan om bij weg te dromen.
  Je woont werkelijk prachtig, een stuk van de film bekeken. De dieren prachtig in beeld gebracht. De natuur en de lucht, je kunt de frisheid ervan bijna inademen. Gelukkig kan jij het waarderen dat is de meest waardevolle eigenschap. Fijne zondag. Kus van Katrien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtig filmpje van een schitterende natuur. Je bent een bevoorrecht mens om daar te wonen.! IK heb ook al last van voorjaarskriebels, heerlijk die zon! Daar word ik vrolijk van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou dat was echt een prachtig filmpje! Leuk hoe je de sneeuw beschrijft als krakende beschuiten, zie het direct voor me hihi...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi filmpje!
  Heb genoten van je blog en voorjaarsachtige foto's in de sneeuw.
  Groetjes, Dieneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hej Gonny,
  Zo, dat noem ik nog eens voorjaarskriebels, alles van z'n plek en stoffen, zuigen, boenen en schrobben maar! Helaas heb ik daar (te) weinig last van.
  Och die foto van Sim, zo schattig met die pluishaartjes op d'r koppie, en die oogjes, je zou toch zo verliefd worden?
  Gelukkig dat het erf weer begaanbaar is, kun je van het zonnetje genieten.
  Zou het wat zijn om van mijn balkonnetje een altan te maken? 😉 Die van jullie is zo gezellig !

  Kram ,Els

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dear Gon!
  I can smell spring in your country ...
  What a beautiful photo of the bird!
  Here spring is also coming but very very slowly!
  Thanks for your kind visit on my little blog.
  I' m glad to know you and your dreamy blog!
  Happy evening and a dreamy next week!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Genoten van het prachtige filmpje ,mooi de dieren ook ,en het noorderlicht zag je dit in het echt al ? moet prachtig zijn ,wat een leuke altan ,ik kende dit woord niet ,nu wel : ) ik leer bij ,ik zie ook zograag de rode gerbera bloemen op de vensterbank ,wat mopet dit zalig zijn daar tezitten en tezien als het sneeuwt ,je woont daar heel mooi ,geniet !! een fijne avond groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @allemaal
  Bedankt voor jullie gezellige reacties, ik zou heel graag bij iedereen even onder het betreffende bericht reageren, maar op deze blog is dat bijna onleesbaar. Witte ondergrond met lichte letters. Helaas kan ik dit in het sjabloon niet veranderen.
  Er waren ook een paar vragen bij, die beantwoord ik dan hier eventjes:

  @hetiszoalshetis
  Sim twee keer per jaar, vorige keer was in september. Ook niet zoveel last, maar ze is wel veel nadrukkelijker aanwezig, vraagt veel meer aandacht en wil heel dicht bij je zijn.

  @Els
  Als je balkon op de zonkant is zul je er 's winters veel plezier van hebben, maar 's zomers natuurlijk te warm. Dan zou je er schuiframen in moeten laten zetten.

  @Rita
  Ja, noorderlicht al vaak gezien. Vooral met kerst was het laatst spectaculair. Jammer dat het op filmpjes altijd versneld (time lapse) wordt weergegeven, in werkelijkheid beweegt het traag. Maar het is altijd genieten en ik ga altijd naar buiten als ik het opmerk. Al is het nog zo koud :-) verveelt nooit, althans mij niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een heerlijkheid om daar te mogen wonen! En jij hebt het voorjaar in je bol! Zo aan het poetsen. Goed bezig! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gonny,

  Your photos are very beautiful!!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gisteren hebben manlief en ik samen naar je filmpje gekeken; en wat vonden we het mooi! Niet gewoon mooi, maar supermooi!! De drang om eens naar Zweden te gaan wordt alleen maar sterker...
  Je schrijft zo leuk Gonny, ik zie de taferelen gewoon voor me afspelen als ik je berichtjes lees... Heerlijk als alles weer naar buiten kan en deur open kan staan. Maar toch houd ik ook erg van de winter; sneeuw en ijs, maar dan met zon en een koude droge lucht!
  Je huis lijkt me nu wel spic en span, dus lekker gaan handwerken...

  groetjes, elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Blijkbaar zit het in de genen om lekker te gaan poetsen als de zon schijnt en het voorjaar eraan zit te komen :-) Mooie film!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. WOWWW, COOLLL zo vonden Kristian & Rosali het filmpje!
  En ik: geweldig, mooi. En die slowmotion en dat het soms sneller was afgespeeld. Heel indrukwekkend!
  De zomer in je bol. Fijn dat het niet glad ik geworden en dat er van die mooie grote vlokken vielen. En dan zon erbij, dat is zoveel fijner dan regen.

  Wij denken aan jullie!
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen