A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
zaterdag 28 februari 2015

Nederland had vakantie


Klik maar op de foto voor groter en veel mooier beeld!


En dat merkten we hier. 
Niet dat het merkbaar drukker was hier in de omgeving hoor J Nee, op die manier merkten we er niets van. Maar we hebben wel mensen gezien, bezocht en op bezoek gehad. Erg leuk dat volgers van m'n blog het dan leuk vinden elkaar even te treffen. 
Per slot van rekening hebben ze maar een week vakantie, dan vind ik het toch speciaal. Er moest wel even iets anders voor wijken, maar dat steekt niet op die ene week. 

Er lag gelukkig nog een deken van sneeuw en er kwam weer een laagje verse sneeuw bij. Ook komende week komt er weer wat sneeuw. Natuurlijk, het is pas begin maart nu in Jämtland, dus iets anders kunnen en mogen we niet verwachten. Vaak volgen er dan weer prachtige dagen met zon, dus dat hoop ik ook nu. Het was leuk voor de vakantiegangers dat er toch nog zat sneeuw was na de lange dooi aanval laatst, al had het veel mooier gekund. Daar komen ze immers voor, voor de Zweedse winter! 
Gisteren zijn de bomen pas weer wit geworden door de sneeuw en dat is gelijk veel fraaier. Ze konden er nog net even van genieten. De temperaturen zijn erg mild. 
Morgen komt er weer sneeuw.
Tussendoor maakte ik deze week een grote pan erwtensoep en breng dan altijd een flinke portie naar Clas. Nu stond de auto van Bosse er ook, dus hop, twee porties dan maar. Toen ik het bracht zei Clas dat hij de volgende dag zou komen om de rest van de boom die Rolf had geveld in november te kloven. Het was vorige week niet afgekomen omdat hij ten eerste skiën wilde kijken 's middags en ten tweede omdat de enorm dikke stukken van de onderkant van de boom door dooi en vorst erg vastgevroren zaten. 
Daar moest ook de tractor aan te pas komen. Clas heeft er drie, dus wat dat aangaat.
Tot mijn verrassing kwam Clas de volgende ochtend met Bosse en nadat ze beiden hadden gezegd dat de Hollandse erwtensoep toch echt super lekker was en dat ze zich aanbevolen houden voor een volgende keer, gingen ze samen aan het werk. Een tractor met de klover en een andere tractor om de vastgevroren stukken van elk een halve meter lengte los te trekken. Die klus eerst, zodat hij die ene tractor alvast weer naar huis kon brengen. 
Toen gingen ze samen aan het tillen en kloven en Peter kon in het hok gaan staan om te stapelen. Ze hadden de klover zo gezet dat hij het er zo af kon pakken.
Vanaf tien uur waren ze zo druk bezig met z'n 3-en dat ik me bedacht pannenkoeken te gaan bakken. Ik had nog heel lekker spek uit Ramsele in de vriezer (ze zijn gek op spekpannenkoeken) en haalde het er snel uit. Het zijn vrij dikke plakken, een beetje te vergelijken met katenspek maar toch weer even anders, lekkerder. Het is een klein bedrijfje in Ramsele dat vleesspecialiteiten maakt. Je kunt het in veel supermarkten in de wijde omgeving kopen. 
Afijn, het ontdooide vrij snel, vette dingen ontdooien altijd snel, ze bevriezen immers moeilijk echt goed. Grote kom beslag gemaakt en gaan bakken. Om twaalf uur (ja, ze zijn hier van klokslag eten) was ik nagenoeg klaar en had een mooie stapel. Ook een paar zonder spek, ik hoef er bijv. geen drie met spek. Deze keer had ik lingonsylt (jam van vossenbessen) en dat vond ik leuk voor Clas, want dat is wat hij erop wil. 
Mijn röda vinbärssylt (aalbessenjam) vindt hij maar behelpen. Ik hoef niks op een spekpannenkoek en op een gewone vind ik stroop lekker. 
In elk  geval ligt de boom nu gekloofd in een houthok en kan nu lekker drogen!
Door het pannenkoeken bakken ben ik vergeten foto's te maken. Jammer, dat wel...
Verder ben ik tussendoor gewoon doorgegaan met mijn opruimwoede en ben praktisch door het hele huis gegaan, dus eigenlijk bijna klaar. Wat heerlijk! 
Er ging naar de stort, in de vuilnisbak, naar de Rode Kruis winkel in Dorotea (kleding) en in de kachel (paperassen die je niet bij het oud papier doet). 
Nu zijn er nog spullen die ik de komende weken op de loppis blog zal zetten en de rest nemen we in juli mee naar Helgum als daar het weekend loppis is rond het meer. Dat is heel leuk, iedereen die maar wil zet dat weekend spullen te koop. Afhankelijk van het weer in de tuin of in een schuur of in een tent. Loppisar Helgumssjön runt heet het. 
Wat dan nog niet weg is breng ik naar een andere loppis en dan is het klaar.

Toch bleef er zelfs nog even tijd over om tijdens een zonnig moment een mooie trip te maken en daar zijn de foto's in dit bericht van. Of een mooie wandeling in de zon met groene bomen. Nu zijn ze weer even wit.


Peter met Sim uit en ik met Rushy, heerlijk weer!

Een mooie zondag wens ik jullie!

Gon

9 opmerkingen:

 1. Dear Gon!
  It's so beautiful near you ...
  Thanks for all these dreamy photos!
  I wish I could be there and take a walk and enjoy this landscape.
  Like you I clean the house for spring.
  Always a good feeling!
  Spring will come ....here today also a little snow again but spring is not far away!
  I wish you and Peter a happy sunday!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmmm spek pannenkoeken zoals jij het omschrijft krijg ik er nu al zin in ondanks dat ik nog in bed lig.
  Wat een gezellige omschrijving van de afgelopen week, het is alsof ik erbij was.
  Hier ook opruimwoede, lekker hè, weggooien, weggeven en ordenen.
  Leuke lichte foto's van een fijn uitje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Enig om te lezen, hoe de harde werkers genieten van de Nederlandse kost! Zo is het heel fijn om met elkaar een klus te klaren. Bedankt voor de mooie foto's, ook in je vorige blogberichtje over het schoorsteenvegen. Hoewel ik hier geniet van de tekenen van het voorjaar, ziet de sneeuw er bij jullie prachtig uit. En dan een mooie wandeling maken met de honden, ja - dat trekt toch wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jullie zijn behoorlijk in de weer geweest zeg. Lekker dat het hout nu gekloven en gestapeld klaar ligt in het houthok. Kan het mooi drogen, volgens mij gewoon voor de komende winter dan toch? Spekpannekoeken zijn ook wel het allerlekkerste! Hoewel de kinderen het ook een feest vinden om ze met snoepgezichtjes te eten.

  Kram,
  Anna Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Drukdruk dus weer, maar wel gezellig zo te lezen :-)
  Oh lijkt me leuk zeg daar in Helgum in juli!

  Dankje, jullie ook een fijne zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn dat je die mannen zo goed verzorgt met stevige kost. Het is ook heerlijk. Mooie winterse foto's nog uit jullie omgeving. Fijne week, kram!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weer leuk om te lezen deze post. Weet je ook wanneer de Loppisar Helgumssjön runt is? Ik kan het op internet niet vinden. We willen dat natuurlijk niet missen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Jan
  Marissa vroeg het langs een andere weg ook al, maar ik weet het ook nog niet. Het staat nog nergens wanneer het is. Als het niet snel verschijnt kan ik er wel eens een e-mail aan wagen. Wanneer ik het lees of hoor laat ik het meteen weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat weer een heerlijk verhaal! Van Nederlandse pannenkoeken tot prachtige Zweedse plaatjes! Ben je niet bang dat als je op een Zweedse Loppismarkt gaat staan dat je dan met nog meer spullen thuis komt? (Zo zou het mij vergaan denk ik! ;-) XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen