A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
vrijdag 13 februari 2015

Het was weer tijd om de schaatsen onder te binden en dat met het voorjaar in je hoofd...


Niet echt erg als het dak even opgelucht kan ademhalen :-)
Het is er inmiddels vanaf gedooid!
In drie à vier dagen...
Hier glijdt het namelijk niet door die hoek.


Deze week verliep zoals ik vorige week al zag in de voorspellingen en wat ik hier ook schreef. Een blijmakertje, net of het voorjaar wordt. Daarna gaat de winter gewoon weer verder.
De zon gaf inderdaad geregeld een voorjaarsgevoel, maar wanneer je buiten kwam bij +5 graden viel het toch tegen door de harde wind. Dagen lang stormachtig, bah! Geeft ook zo'n bende. Zo'n mooi sneeuwtapijt verandert dan in een vies geheel. 
Eind 2013 drie zware stormen, dan denk je toch dat alle dode troep wel uit de bomen gewaaid is. Maar nee, elk voorjaar harken wij het gras zodra de sneeuw weg is om alles uit de nu eenmaal heel veel bomen op te ruimen. Waar je ook woont in Zweden zul je hier wel last van hebben. Er zijn erger dingen.

Bovenaan bij de garages na een paar dagen dooi.
Geen prut, maar ijs door de vorst in de grond.

Afijn, het prachtige sprookjesachtige landschap veranderde heel rap. Het dooide heel snel door de harde wind. Het hoofdpad op het erf leek wel een snelstromende rivier en de dikke pakken sneeuw van wel een halve meter gleden van de daken. Een halve meter ingeklonken sneeuw die enorm zwaar is geworden doordat het verwaterd is, loodzwaar. Heel best voor de daken als dat eraf is. 
Peter kon een aantal dagen nog wel naar buiten (beenprothese), maar de laatste twee dagen niet meer. Veel te link. Voor de honden en mij ging het nog wel. Gewoon oppassen. 

Ik ga altijd zo graag naar de berg hier achter en daar zag het er na een paar dagen echt wel heel voorjaarsachtig uit...

Alle sneeuw van de bomen, zon, voorjaarsgevoel!
Maar de sneeuw werd zelfs glad om op te lopen, leek ook op te vriezen.

Zo was het erf van achter af gezien (als je van de berg komt) voor de dooi inviel.
Smetteloos wit :-)

En gisteravond kwam hij weer, die ontzettend aardige man op de strooiwagen van de gemeente. Vorig jaar heb ik het één keer gevraagd en sindsdien doet hij het uit zichzelf. Grus (zeer fijn grind) strooien op ons erf als het spekglad is. Gisteren vroor het weer en het erf was een ijsbaan. Je zou kunnen schaatsen bij wijze van spreken. Pas dan komt hij met zijn zwaar materieel het erf op (anders zou hij de boel verrot rijden) en strooit het grus. 
Nu kan ik weer gewoon lopen of er niets aan de hand is en Peter kan ook weer lekker naar buiten. De wind is gaan liggen, het is helder, ik zag sterren er komt weer wat sneeuw, het is weer helemaal mijn winterweer! Heerlijk! Ook fijn voor de mensen die deze kant nog op komen om van de Zweedse winter te genieten. Je zult het toch zo treffen als afgelopen week. 

Ja, zo'n week komt werkelijk elk jaar voor in februari. Heel typisch. Maar goed, het is doorgaans toch zeker al april eer alle sneeuw echt weg is.

Nu nog even winter en tijd om te schrijven. Peter schreef het tweede deel van het verhaal waar hij vorige week mee begon. De liefhebbers kunnen het lezen door HIER te klikken.

En het is ook vrijdag, dus de loppis is weer aangevuld. Daar kom je door HIER te klikken.

Een heel fijn weekend!

Gon

4 opmerkingen:

 1. Heel fijn dat Peter ook weer naar buiten kan! En ja, uit ervaring kan ik spreken dat het spekglad daar kan zijn, als er niet gestrooid is ;-). Heel lief dat er nu gestrooid wordt op jullie erf!
  Wat mooi, die eerste foto. Je ziet echt lagen sneeuw. Je kan ze tellen.
  Ik hoop dat jullie binnenkort wel op het bankje kunnen genieten van een kop koffie. Zo fijn als het dan weer lente wordt. Hier achter in de tuin, komt de zon ook al bijna over de schutting. De eerste keer daar zitten, met jas aan in de zon. Wij kijken er nu al naar uit!
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wel naar hoor als het zo glad is dat je man niet naar buiten kan.
  Fijn dat er grus gestrooid is dan nu!

  Sjonge, echt wel een flinke laag sneeuw lag er!
  Is wel een heel mooi plaatje van het besneeuwde erf.

  Jullie ook een fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi connie, wow zo te zien is in zweden altijd sneeuw? ik ben de laatste week niet zo op blogland..nieuw blog , ik moet weer op gang komen...en tijd nemen om jullie echt te gaan bezoeken...leuke fotos ...Nog een fijne weekend...ik ben thuis...tot maandag....groetjes soraya

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier aankomen voelt aan alsof we op reis zijn :) een stukje Zweden zien ,mooie foto's het zijn alsof er "dikke witte plaids " op de daken liggen ,zo mooi ,goed dat de strooiman grint kom gooien ,wat een gezonde lucht moet het daar zijn ,idd beter voor je man binnen teblijven als het zo spekglad is ,ons oudste is gisteren aangekomen in Italie op skiereis ,ik zou ook zo genieten van de landschappen ,het skieèn zegt me niks ,ik zou ook meer de persoon zijn geef me een terrasje en een warm drankje en hopen foto's nemen :) in de zomer of de winter ,het levert bij jullie altijd mooie plaatjes op geniet ervan , groetjes

  BeantwoordenVerwijderen