A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
woensdag 25 februari 2015

Sotar'n


Sotar'n  oftewel de schoorsteenveger

Fijn, hij is ook weer geweest afgelopen vrijdag, de schoorsteenveger. Altijd weer een veilig gevoel. We stoken het hele jaar en de schoorsteen moet twee keer per jaar geveegd worden.
"Vedpannan" = houtgestookte cv. Deze ketel wordt dan ook helemaal schoongemaakt.
's Zomers zouden we niet hoeven stoken natuurlijk, er hangt ook een boiler voor warm water. Maar onze badkamer is, in tegenstelling tot de meeste hier in Zweden die met een soort Novilon bekleed zijn, betegeld en er zit vloerverwarming in.
Als ik 's zomers een half uurtje stook hebben we 24 uur warm water en een warme badkamervloer want die is anders best kil. Zo blijft de badkamer ook lekker droog en de voegen fris. En het kost bijna niets, alleen een beetje hout. De boiler gebruiken we dus nooit.
Het werd dus tijd dat hij kwam. Twee keer per jaar moest het van de "chef" :-). En hij heeft gelijk, als je ziet wat er toch wel uit komt. Tien tot vijftien liter roet per keer toch wel schat ik, uit de schoorsteen en de ketel.
Ook wordt het hele systeem, dus de ketel, de schoorsteen binnen en buiten, de trap die vast op het dak ligt, kortom alles, eens in de twee jaar gekeurd.
Dit is de zgn. brandskyddskontroll. Wanneer het wordt afgekeurd moet je het zo snel mogelijk in orde laten brengen i.v.m. de verzekering, die keert anders niet uit bij schade door brand. 

Vorig jaar nadat Daniël uit Dorotea het dak van de sneeuwlast heeft ontdaan.

Om bij de verzekering te blijven... we hebben ook al twee keer de sneeuw van het dak moeten laten halen. Begin 2012 en begin 2014. In je verzekeringspapieren vind je gegevens over wat sneeuw weegt bij een bepaalde dikte per m2. Daar schrik je van. Aanbouwtjes, zoals ook vaak bij de voordeur of een altan, kunnen zelfs door enigszins glijdende sneeuwmassa's van het huis af gedrukt worden. In 2012 hebben we dat zelfs vaak gezien hier in de omgeving! Ook dan keert de verzekering niet uit, je bent er zelf verantwoordelijk voor te zorgen dat té dikke lagen sneeuw van je dak geruimd worden. Of je dat nu zelf doet of laat doen.

En dan de sneeuw en de schoorsteenveger...


Foto van een vorige winter

Als het er dus zo uitziet, maakt de schoorsteenveger gelijk rechtsomkeert. De vaste trap op het dak die naar de schoorsteen leidt dient geheel vrij van sneeuw te zijn. Er moet een trap klaar staan om überhaupt op het dak te kunnen komen en natuurlijk moet er een pad geveegd zijn.
Het pad ligt er nu al, Rushy gaat altijd via de altan naar binnen en naar buiten, omdat ze dan maar een paar treden hoeft te nemen. Ze wil niet gedragen worden. Ze heeft immers slechte gewrichten in de voorpoten. Tja, als je vijftien bent...
Deze keer hoefden we geen actie te ondernemen op het dak, want de vaste trap aldaar was vorige week helemaal bloot komen te liggen door de dooi en de zon.


Ook een foto uit een vorige winter toen we de vaste trap op het dak hebben laten
vervangen, hier moesten er nog een paar treden op gemaakt worden, dus bijna klaar. 

Deze keer dus een nagenoeg schoon dak.
Ook een andere schoorsteenveger, wat een genot! Dit is de vierde in de loop der jaren. De eerste was perfect. Als de baas zelf komt gaat het ook perfect. Maar de derde, die de meeste keren kwam was een ramp. Onvriendelijk. Oké, als hij z'n werk dan maar goed doet, daar komt hij voor. Maar hij leek ook nog eens ongeïnteresseerd en had de kleppen van de ketel open laten staan en de deur van het stookhok toen hij het dak op ging. Het gevolg was dat ik een halve dag bezig ben geweest om het stookhok en de garage beneden te ontdoen van een roetlaag. Ik kan je zeggen 'dat is niet leuk!!!'
Sindsdien doe ik zelf de kleppen dicht voor hij komt, ze komen nl. altijd aangekondigd en ik blijf erbij om te zien of de deur van het stookhok wel dicht gaat.
Deze man plakte zelfs het luikje waar ook roet uitkomt af met tape! 'Dit zit goed!' dacht ik en toen hij weg was, was alles spic en span.

Peter heeft ook weer een berichtje geplaatst op z'n blog. Nu het eerste deel, een klein voorproefje en volgende week het tweede en laatste deel.
Geïnteresseerden komen er door HIER te klikken.

Gon

10 opmerkingen:

 1. Gelukkig hoefde Angus dit jaar het dak niet op

  Wat een leuke huisje hebben jullie

  Groetjes uit Ina, waar het wel voorjaar lijkt

  Liefs Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dear Gon!
  A little bit of snow is so beautiful but a lot of snow is much work.
  I know this well.
  But now all is getting better.
  Spring is coming, snow is melting. I hope in your country also.
  I love your house. It' s very beautiful though it has not this dark red which is typical for Sweden.
  My uncle in Finland has a little land in Karelien near Russia where he painted his little house in this red!!!!
  Hope you and Peter are well!
  Happy rest of the week!!!!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je bent er maar druk mee :-). Hopen dat deze veger vaker komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goh dat is nog best veel roet dan wat er uit komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan me voorstellen dat dat een veilig gevoel is als de schoorsteenveger is geweest, zoveel roet ook! Enne wat heb je toch een geweldig huis! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eindelijk weer eens een berichtje van mij. Ik lees je blogs hoofdzakelijk op de ipad en op een of andere manier lukt het plaatsen van een reactie vrijwel nooit. Hoewel ik me dan voorneem later nog te reageren als ik de laptop aanheb, komt er meestal niets van. Helaas.

  Fijn dat de schoorsteen weer geveegd is en ik geef de ´chef´ groot gelijk. Beter wat vaker om problemen te voorkomen. Altijd prettig als er vaklui over de vloer komen die de boel netjes achterlaten.
  Bij ons staat het opknappen van de trappen op het program. Ik benieuwd hoe groot de zooi wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja dat is natuurlijk weer de andere kant van een huis in Zweden!! Een dik pak sneeuw op het dak en roet in de schoorsteen Goed om denken dus. Wel een prachtig huis hebben jullie!!!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hej Gonny,

  Het is maar goed dat er veel controle is op het onderhoud van schoorstenen en daken, je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als je niet goed onderhoud pleegt. Ongelooflijk wat veel roet zo'n poetsbeurt oplevert en nee, het lijkt me geen pretje als je die vieze boel moet opruimen. Daar ben je wel even mee bezig. Inderdaad een fijn gevoel dat je weer veilig kunt stoken.
  Ik heb een paar jaar geleden problemen gehad met de verwarmingsketel. Monteur erbij en die had het al vlug gezien: er was iets niet goed gemonteerd. Dat hij dat zelf had gedaan heb ik hem maar niet verteld. Gelukkig komt er nu steeds een andere monteur waar ik meer vertrouwen in heb.

  Kram Els

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tsja, schoonmaken als de schoorsteenveger is geweest. Is bij ons altijd wel nodig twee keer per jaar. Het is een bijzondere man. Zwart, zwart en nog eens zwart. Hij is weliswaar blank maar zwarte kleding, dat lijkt mij nog wel logisch, maar ook zwart in zijn gezicht en zwarte handen (al voor hij begint...). En een gitzwarte bos haar dat alle kanten op staat. Je zou zo zeggen dat hij door iedere te vegen schoorsteen is gekropen. Bijzonder, een belevenis om te zien. Ik proberen om hem eens te fotograferen....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Jan
  Ja, dat zwart is bij zo iemand dan tot de derde graad :-))) Gaat er nooit meer af. Volgens mij zal hij wel naar schoorsteen ruiken. Zou hij witte lakens op bed hebben?

  BeantwoordenVerwijderen