Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

woensdag 9 januari 2013

Keuring


Toen we dit huis gekocht hadden, hebben we zo snel mogelijk een verzekering afgesloten. Omdat nog niet helemaal duidelijk was hoeveel maanden per jaar we hier zouden wonen, namen we een 'Fritidshusförsäkring', oftewel een verzekering voor een vakantiehuis. Wel, al snel woonden we hier wel 9 à 10 maanden per jaar en is het huis inmiddels het hele jaar wel bewoond, zelfs tijdens onze afwezigheid. Maar... nog steeds hadden we die verzekering. Vorig jaar kregen we SCHADE AAN HET DAK (klikklik) en Stefan zei toen dat de verzekering het misschien zou dekken. Maar helaas, de verzekering dekte de schade van omgerekend zo'n duizend euro niet. Nee, dan hadden we 'husextra' moeten hebben. Afgelopen november ben ik er dan eens ingedoken en hebben we een normale verzekering afgesloten, dus gewoon voor een huis waar je het hele jaar in woont, een verzekering met alles erop en eraan, ook met 'husextra'.


Een week of twee later kwam er een brief van Anticimex Zweden. Ik kende het bedrijf niet, maar het blijkt dat het ook in Nederland bestaat, kijk maar eens HIER. Ze zouden langskomen voor een bezichtiging, of liever gezegd, het huis moest eerst gekeurd worden voor die verzekering door Anticimex. Er moest gecheckt worden op zwammen/schimmels, ongedierte (of je huis niet opgegeten wordt), afvoeren, vocht, zolder e.d.
Pffffff. Nou ja, ik zat er eigenlijk niet over in. Het huis is degelijk, prettig, comfortabel en heeft geen van die problemen in onze beleving. Er stond ook in de brief dat ze overal bij moesten kunnen. Dat er een goedgekeurde trap moest staan naar de zolder, dit omdat de zolders hier veelal van buitenaf bereikbaar zijn en niet bewoonbaar. Zo ook hier. Het dak is schuin, zodat de sneeuw eraf kan glijden. Er liggen stalen platen op. Op ons plafond ligt ongeveer een halve meter isolatiemateriaal, glas- of steenwol. Op die zolder, tussen de isolatielaag op het plafond en de 'stalen-platen-dakbedekking', moet het goed ventileren.
Ook stond er in de brief dat de afvoerputjes schoon moesten zijn. Nou, beneden (het hele huis is onderkelderd) zijn vijf putjes. Eén voor de wasmachine. Een voor het bad, een voor de douche, een in de stookruimte (stel dat er een accumulator- tank gaat lekken) en een in de garage (stel dat je je besneeuwde auto er in zou zetten). Nou, de putjes van de badkamer en tvättstugan (is was(-machine-)ruimte) maak ik met regelmaat schoon. 
Toen we dit huis kochten was het om door een ringetje te halen, werkelijk zo ontzettend schoon! Maar toen ik de putjes schoon wilde maken, schrok ik erg.
Het was een gezin met drie dochters met lange donkere haren, en je wil niet weten hoeveel er in het putje zaten, het was een wonder dat het nog doorliep. Sommige mensen staan er totaal niet bij stil dat je die dingen af en toe eens open moet maken :-). De putjes verschillen hier overigens wel van de Nederlandse putjes, ze zijn groter en nadat je het putdekseltje er af hebt gehaald, kun je het hele gevalletje er uit halen en elders schoonmaken.
De man kwam, was aardig, dronk koffie, ging het huis helemaal door en keek overal in. Ook buitenom op de zolder, die volgens hem het beste gecheckt kon worden in de winter. De zolder was perfect zei hij. De stalen platen waren droog aan de onderkant. Als het niet goed ventileert zit er rijp aan de onderkant van de platen volgens zijn zeggen. Hij vroeg ook nog of er een brandblusser is. Ah, mooi, vorig jaar een aangeschaft  en die staat in de stookruimte. Zit er buiten een metalen kap op de schoorsteen? Ah, alweer gescoord :-), drie jaar geleden laten doen. Het huis werd goedgekeurd. Er waren twee kleine dingetjes. Een expansievat op zolder is niet verzekerd, dus heb je evt. wateroverlast door zo'n tank, dan heb je pech. Dat is een regel voor elk huis.
Ten tweede moest er een extra slot op de voordeur. Het hoeft niet, maar dan heb je bij inbraak 3000 SEK eigen risico (iets meer dan 300 euro).
Nu is het huis dus goedgekeurd. Voor verzekering van een vakantiewoning hoeft een huis niet te worden gekeurd.
Nu mogen we Anticimex ook altijd bellen voor GRATIS bestrijding van bijvoorbeeld ongedierte, als bijv. ratten, muizen, wespen e.d.