A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
dinsdag 22 januari 2013

Daar is ie dan, de zon!


December was dus nogal zacht te noemen, met veel sneeuw. Zoveel sneeuw dat we ergens begin januari iemand hebben laten komen om de meeste sneeuw van het dak te halen. Dit om niet weer problemen te krijgen, zoals vorig jaar. Tja, en nu zitten we dus met een mismaakt dak, want het heeft daarna niet of nauwelijks meer gesneeuwd :-). Het is alleen veel kouder geworden. Echt weer voor januari, normaal dus. Behalve afgelopen zaterdag, is het al een poosje rond de -25 graden. Weinig schommelingen. Als je buiten loopt klinkt het alsof je door een laag beschuiten loopt die paneermeel moeten worden. Bij deze kou, kraakt de sneeuw enorm. Omdat het dus al een poos niet gesneeuwd heeft, is de sneeuw enorm ingeklonken. Veel sneeuw verdampt gewoon bij deze kou. Of het verdroogt, in ieder geval verdwijnt het.
Was het rond kerst al om drie uur donker, nu is het om vier uur nog niet donker. De dagen lengen enorm snel. Eén maand verder en zeker al twee uur langer licht, 's morgens ook zeker al wel een uur eerder. Enorm fijn voor de vogels die dus twee uur langer kunnen eten hier. Alhoewel de zaden nu zo koud zijn dat de koolmezen de zonnepitten eerst tussen hun borstveren doen om ze te laten smelten. Zo'n aandoenlijk gezicht! Wel slim!
Hoe noordelijker je komt na de kortste dag in december, hoe sneller de dagen lengen. Wij keken uit naar een dag rond 21 januari waarop de zon zou schijnen, zodat we zouden kunnen zien dat de zon rond de middag weer boven de berg uit is.Houthok achterzijde
En dat de zon weer zo'n uur tot anderhalf uur in huis schijnt en dat het bankje voor het gastenhuisje weer in de zon staat. Voor je het weer zit je daar weer met een kop koffie of warme chocolademelk.


De zon heeft nu al zo'n kracht dat sneeuw in een metalen dakgoot bij -25 smelt! En ook de sneeuw op de dakranden. Ik kijk er erg naar uit om weer lange wandelingen te gaan maken met Rushy, nu de temperatuur nog een beetje omhoog. Dat gebeurt meestal al in februari. 
Net was ik nog even buiten met de hond. Kraakhelder, de maan schijnt zo fel op de sneeuw, dat je zelfs in het bos de weg kunt vinden zonder (zak)lantaarn. Fantastisch mooi, vooral ook al die fonkelende diamanten! Soms kun je zelfs de Melkweg zien. Nu wil ik het noorderlicht ook wel weer eens zien. Vorige week kreeg ik een alert, maar toen was het jammer genoeg bewolkt. De laatste keer zag ik het in november.

13 opmerkingen:

 1. Ja, ik heb ook net een logje geschreven over hoe prachtig de zon schijnt op de witte bomen....
  Het is hier zo prachtig hè? Dat is gewoon niet uit te leggen aan de buitenwacht denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De wereld ziet er meteen zo anders uit in het zonnetje. Prachtig hoe de sneeuw de zon weerkaatst!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel bijzonder verhaal dat koolmezen de zaden eerst opwarmen. Ik ga eens zoeken of dat onder de vogelonderzoekers bekend is anders kun je het publiceren in de vakliteratuur :-) Wat een adembenemend mooie plaatjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat met dat opwarmen van de zaadjes heb je nu een paar keer vermeld. Ik vind het net als Marijke ook heel bijzonder. Ik ben dan ook benieuwd of dat bekend is.

  Wat een mooie fotos weer.
  groet Arnoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi om te lezen en erg bijzonder de waarneming met de koolmezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @baasbraal
  Nee Janneke, dat is echt niet uit te leggen, dat moet je zelf beleven! Ik ga zo even bij jou lezen...

  @MarijkeO
  Hej Marijke, op Blogpraat schreef je "Ik was alleen nog nooit midden in de winter in het echte Noorden en ik was nog nooit in Stockholm..... Daar moet echt verandering in komen." Ik weet dat je Stockholm inmiddels hebt gedaan, dus je kunt dan een keer in het midden van de winter naar het echte Noorden komen en het de koolmezen zelf zien doen en filmen. Ik zal eens kijken of het mij een keer lukt. Het moet wel -20 of kouder zijn dan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk, ik ben benieuwd of het lukt!!

   Verwijderen
 7. Hello Gon!
  Your blog is very beautiful. Unfortunately I don´t find a google translator in your blog ... So I can´t read ... I wish you a nice week! With love, Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Geli
  Well, I added a google translator just now, so you'll understand a little bit more about what I wrote :-). Your blog is very very beautiful too!
  Kindest regards,
  Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gon,

  Wat heb je alles weer mooi omschreven.Ja heerlijk nu de dagen weer langer worden.Hier ook al te merken.Zo leuk van die vogels met dat opwarmen van die zaadjes.Mail volgt.

  Fijne dag,

  Liefs Marlies

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een prachtig verhaal. Dan hebben de vogeltjes het hier in Nederland wel makkelijk. Hier in de tuin helemaal, want ik blijf appeltjes, druiven en vetbolletjes geven.
  Wat moet dat genieten zijn zoveel sneeuw. Kan ik me bijna niet voorstellen. Wij zijn hier al blij als er 5cm ligt en vinden 10cm heeeeeel veel sneeuw.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gon,

  Wat heerlijk dat de zon weer over de bergen tevoorschijn komt! Dat is meer dan genieten! Hoe lang is de periode dat jullie in en rondom je huis de zon niet zien??

  Wat zijn die koolmeesjes toch slim! `k Heb ze het hier nog nooit zien doen maar bij ons is het overdag ook niet zo koud als bij jullie!
  Fijne dag,
  groetjes icht

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lieve Gon,
  Mooie foto's, mooi verhaal, wat een belevenissen!
  xxx
  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen