Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

donderdag 15 maart 2012

Hier bestaan ze nog...

Deze foto is van december 2010 bij -30.
Als je op deze foto klikt, zie je alle foto's vergroot.

...van die heerlijk kneuterige gezellige ouderwetse dorpswinkeltjes.
Hier in de wat grotere plaatsen, zoals Dorotea, Vilhelmina en Strömsund zijn het gewoon grote supermarkten, zulke plaatsen hebben er meestal minimaal twee. Hoting is iets kleiner en had tot januari ook twee supermarkten. Iets kleinere, maar ze hebben alles wat je nodig hebt. Helaas is Coöp nära sinds januari gesloten, wat ik enorm jammer vind. Heel veel mensen hier vinden dat. Ik kom graag bij ICA, maar in Hoting was Coöp nära veel beter gesorteerd. Maar goed, ik ben nu al afgedwaald.

Het lijkt als even terug in de tijd.


Je zit hier al aardig noordelijk en in een gebied met veel bosbouw. Veel dorpjes in de bossen zijn in de loop der tijd leeggelopen, dat schreef ik HIER al eens. Als je hier naar het oosten denkt, wonen er in de bossen toch nog heel veel mensen. Afgelegen dus. Plaatsjes met twee of drie huizen.
Svanabyn echter is nog een redelijk plaatsje en het ligt 26 km van Hoting en 26 km van Dorotea. Een soort driehoek dus. Je kunt zo een rondje rijden. Svanabyn heeft, behalve een verenigingsgebouw en mini kerkje, niets behalve een heerlijk kneuterig gezellig ouderwets dorpswinkeltje. De vrouw die er de scepter zwaait heet Ulla en haar mogen we erg graag. Dat lijkt wederzijds. Een zeer spontane hartelijke vrouw van mijn leeftijd.
Toch komen er mensen van heinde en verre, omdat Ulla delicatessen verkoopt. In Nederland zou het niet zo veel voorstellen, maar hier kun je haast nergens vers gesneden vleeswaren kopen. Ulla verkoopt dus verse vleeswaren en bijzondere kazen en worsten. Een klein assortiment dat wisselt. Je begrijpt het al, wij gaan ook met enige regelmaat en slaan dan verse vleeswaren in, die ik goed verpak en in de vriezer doe.

Als je wilt bakken, vind je hier alles!
 

En hier wordt het gesneden :-)

Het is er erg gemoedelijk en men heeft alle tijd van de wereld. Nog nooit van stress of haast gehoord. Soms werken ze met z'n tweeën, maar meestal is er maar één. Die moet dan dus bij de kassa weg om bijv. vleeswaren te snijden. Iedereen wacht dan heel geduldig. Ik herinner me nog dat we er waren vlak voor Kerstmis 2010, dus ruim een jaar geleden. Ulla had hyacinten en als zoiets er is en je wilt het graag, moet je het gelijk kopen. Ik wilde dus dolgraag zo'n bakje met hyacinten met in gedachten de heerlijke geuren al door het hele huis. Maar ja, toen we van huis gingen was het -10 graden, maar onderweg reden we een zeer koude plek in en bij Ulla was het -30 graden!!! Dan zouden de hyacinten snel bevriezen als je ermee naar de auto loopt.
Ik vroeg of ze verpakkingsmateriaal voor me had, oude kranten of zo, zodat ik het zelf even kon inpakken. Maar natuurlijk! Ze kwam achter de kassa vandaan en liep naar achteren met het bakje. Achter ons stonden nog wel drie of vier mensen met een karretje of mandje. Ulla bleef minuten lang weg en had het bakje super goed verpakt. Niks geen lelijke gezichten, het was de gewoonste zaak van de wereld en het leek meer een gezellige koffiehoek, waarmee ik bedoel dat men gezellig aan het keuvelen was. Dat vonden wij toen heel bijzonder, maar vooral een verademing om niet weggekeken te worden. In Nederland kijkt men vaak al lelijk als je een keer vergeten bent om de broccoli te wegen.

Ook groenten en fruit.
Ik maakte van de week dus wat foto's in het winkeltje van Ulla. Jammer genoeg was ze er zelf niet, anders had ik gevraagd of ze achter de kassa op de foto wilde. De man die er was kennen we niet zo goed, dus dat heb ik maar achterwege gelaten. In de Zweedse film 'As it is in heaven' komt ook zo'n leuk winkeltje voor. Misschien hebben jullie dat wel gezien. Wij gaan in ieder geval altijd met veel plezier naar het winkeltje van Ulla in Svanabyn (het zwanendorp)! Je bent er zo, gewoon de bosweg volgen.


In een groot deel van de winkel staan op de bovenste planken elektrische huishoudelijke apparaten en glaswerk, bloempotten, kerstspullen. Peter en ik denken wel eens dat, wanneer je zo'n huishoudelijk apparaat koopt en je zou aanspraak willen maken op de garantie omdat het stuk gaat, de fabrikant zal zeggen dat het een overjarig model is van een paar jaar geleden. Het is maar een vermoeden, zeker weten doen we het niet. De levensmiddelen zijn in ieder geval wel altijd vers en daar gaat het om.