A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
zondag 3 januari 2016

Smetteloos wit


Ik schreef het vorig jaar ook al, ik voel altijd een leegte na de jaarwisseling. 
De feestdagen en daarna... gewoon even niets. 
Ik besloot om vanaf vier januari mijn plan om net als vorig jaar het huis helemaal door te gaan lopen uit te gaan voeren. Alle kasten door, het hele huis. Elke dag wat. 
Vorig jaar flink geruimd en me voorgenomen dat een jaar later weer te gaan doen en alles wat een jaar niet gebruikt is (denk aan keukenspullen, kleding die toch nog bewaard is, andere zaken) nog eens heel kritisch te bekijken en toch weer veel weg te doen. 


Klik maar op de foto voor veel mooier beeld.
Dit is achter ons huis op een paar minuutjes lopen via het sneeuwscooterpad.
Het sneeuwscooterpad dat alleen onze buurman elk jaar maakt en gebruikt heel af en toe.


Ik hoop daar nu dus mee te beginnen en hoop dat ik me goed zal voelen. Vandaag ging het wel weer. De eerste kerstdag werd helaas verknald doordat ik in de loop van de middag ontzettende buikpijn kreeg. Ik kon amper lopen en het zweet brak me uit. 
Het enige wat draaglijk was, was liggen op mijn linkerzij. Vier uur duurde het en het verdween weer net zo plots als het op kwam zetten. 
Maar het eten wat wij voor 's avonds in ons hoofd hadden aten we niet en besloten dat dan maar te verzetten. Het werd een crackertje met kaas en een bakje Griekse yoghurt.
Helaas herhaalde dit zich op 2 januari, alleen duurde het geen vier uur, maar negentien uur! We waren allebei best ongerust. Maar ja, weekend. 
'Zal wel weer over gaan,' dacht ik. Weer was het alleen draaglijk op mijn linkerzij. Niet op mijn rug, niet rechts. Staan en lopen al helemaal niet.
Ik eet altijd gezond en verstopping is dan ook uitgesloten. Ook heb ik niet teveel gegeten, een paar oliebollen op oudejaarsdag en wat salade waren de enige uitzonderingen op mijn normale eetpatroon. Ik hoop dat het nu wegblijft.

Verder begon het jaar met verse sneeuw! Het kon niet mooier want de sneeuw die er lag en wat oorspronkelijk zo'n 30 cm was, was aardig ingeklonken. Eerst kwam er ijzel overheen, toen strenge kou waardoor het een soort van vriesdroogt en dus slinkt. Daarna kregen we storm Staffan en dus veel troep uit de bomen op de harde sneeuwlaag. Werkelijk het begon tijdens de jaarwisseling te sneeuwen, een mooi nieuw laagje van zo'n 7 cm! Een schone lei als het ware.

Meende ik het mooie, overwegend donkerblauwe truitje dat ik aan had tijdens kerst in de wasmachine te moeten wassen op wol. Nog een zwart shirt erbij en draaien maar. 
Ja, dan zou het mooi blijven!
Een paar dagen eerder had ik de nagels van Rushy geknipt, dat moet bij haar 's winters elke maand omdat ze niet slijten in de sneeuw. Gek genoeg hoeft het bij Sim niet, maar die is veel jonger (nou ja negen, tegen Rushy zestien) en loopt veel en veel meer. 
Het knippen gaat altijd goed, maar nu knipte ik bij een nagel een klein beetje in het leven. Shit! Ja, bloeden natuurlijk en dat stopt niet zomaar even snel. 
Gelukkig gladde vloeren die gedweild kunnen worden. Maar het fleecedekentje in haar mand moest toch echt even gewassen. Er staan hier vier manden (twee voor  Rushy en twee voor Sim) dus alle dekentjes dan maar wassen. 
Jullie weten hoe Rushy eruit ziet toch? 
Inderdaad kortharig. Veel wit! Normaal laat ik de wasmachine nog eens leeg (dus zonder was) spoelen als ik hondendekentjes heb gewassen, maar nu gewoon vergeten. 
Je kunt wel raden hoe mijn truitjes uit de machine kwamen. 
Echt... niet te filmen zo erg! Het is net zoiets als dennennaalden in een vloerkleed.
Ik probeerde e.e.a. en met een droge spons ging het toch nog redelijk snel. 

Vanavond sneeuwt het licht. Het stelt niets voor omdat het poolsneeuw is. 
Bij rustig weer en lage temperaturen van meer dan 8 graden onder nul kan er zelfs bij een wolkenloze of vrijwel onbewolkte hemel sneeuw vallen, poolsneeuw genaamd. 
De ijsnaaldjes of ijsplaatjes schitteren zilverkleurig in het zonlicht en kunnen bijzondere haloverschijnselen vertonen. Deze vorm van neerslag komt in de poolstreken veelvuldig voor, in Nederland zelden en alleen bij extreme kou.  
Hier bij ons echter best vaak. Vermoedelijk ontstaat poolsneeuw als waterdamp uit hogere warme lagen door luchtstromingen dichter bij het aardoppervlak komt. 
De kristalletjes zijn naaldjes of plaatjes en nooit sterretjes, meestal slechts enkele tienden van een millimeter groot, zuiver symetrisch en sierlijk opgebouwd.
Maar eenmaal op de grond schitteren ze prachtig, net diamanten! Zo mooi!


Nogmaals mijn allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar voor jullie allemaal!

Gon
10 opmerkingen:

 1. Hej Gonny,

  Ik schrik ervan dat je zo'n buikpijn hebt gehad. Misschien toch even langs de dokter als het weer gebeurt.
  Wat een mooie foto weer! Bij ons wil de winter helaas maar niet beginnen.
  Goed idee om in deze tijd met opruimen te beginnen, als het voorjaar wordt wil je immers weer naar buiten. Als ik er de tijd voor kan vinden ga ik je voorbeeld volgen.

  Kram Els

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Gonny

  Hoop dat je je wat beter voelt!

  Ook hier is de winter in getreden, en we hebben af en toe sneeuw en het is koud,

  Ik zal je vertellen opruimen geeft een heerlijk gevoel,nu na de verbouwing heb ik alles weg gedaan, wat ik niet meer nodig had, en nu heb ik zo veel kaste ruimte over, dat ik van de zomer veel loppisar af kan lopen! (grapje)

  Liefs vanuit Ina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Laat je toch echt maar even nakijken Gonnie! Het kunnen nierstenen zijn of galstenen.. maar ook een ontsteking van je eierstokken of zo. Ik ben ook aan het opruimen. We willen toch echt aan het einde van het jaar terug naar Nederland, dus het is zaak om alles met de stofkam te bewerken. Neem ik het mee of niet? Wat ik nog wilde zeggen: alletwee jeclivia'sdoen het nog! Vorig jaar is er helaas geen bloem in gekomen. Ik hoop dat het dit jaar beter gaat..... Hier ligt oook een vers laagje sneeuw, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gonny, lees net over je buikpijn, blinde darm?
  Ga ff langs dokter, want als je een ontsteking hebt en die gaat niet goed kun je darmperforatie krijgen, is absoluut geen lolletje, wees voorzichtig.
  Misschien denk je wat een bemoeial, maar ik heb dus ook te lang gelopen.
  Nog de beste wensen en bedankt voor je verhaal van de kerst.
  Hoop gauw goed bericht van je (jullie) te krijgen
  groet
  Mien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeetje dat je je zo ziek voelde. Ik hoop voor je dat het weg blijft. En dan je truitje daar word eens mens niet blij van zeg. Ik wens je in ieder geval een heel gezond en opgeruimd jaar! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Gonny, allereerst de beste wensen voor 2016! Wat naar dat je zo'n ontzettende buikpijn had. Maar ik zou zeker alsnog langs de dokter gaan! Je weet maar nooit...
  Poolsneeuw... bijzonder! Wij hebben hier voorlopig nog geen winter in het westen van Nederland, helaas.
  Balen van je mooie truitje, is het nog een beetje goed gekomen?
  Succes met je opruim-actie, ik ben er ook al een beetje mee besmet en het is best lekker op z'n tijd!

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zie de vorige opmerkingen: toch maar even bij de dokter langs!
  Heerlijk die sneeuw, hier is het "ineens" spekglad in het noorden van het land. Geef mij dan maar een pakket sneeuw, daar kun je mee schuiven....
  En je truitje - hoe is het daar mee? Valt het in de categorie "hopeloos"? Of kun je met geduldig plukken er weer mee te voorschijn komen?
  Pas goed op jezelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. tja, ik denk toch ook aan je blindedarm, herken de klacht dat het alleen te verdragen is als je op je linkerzij ligt.
  Sterkte ermee!
  En ik ben jaloers op het mooie witte sneeuwlandschap, hier zitten we zo;n beetje verplicht aan huis gekluisterd omdat je letterlijk op de wegen kan schaatsen a.g.v. sneeuw.
  Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hei Gon, ik hoop dat het bij die twee keer blijft.
  Morgen is het Driekoningen dan sluiten we hier de kerst af. Boom eruit, decoraties eruit. Klaar voor het nieuwe jaar. Ik vind het wel een goed idee om de rest van de maand te gebruiken om mijn thuis is onder handen te nemen. Ik woon hier nu een maandje of vier en nog niet alles wat ik heb verhuisd heeft een definitieve plek en er zijn zeker genoeg overbodige zaken te vinden. Goed idee van je ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. O jaaa een hondendeken-wasje, daar wil je echt geen resten van terug vinden in je volgende was. :-D

  BeantwoordenVerwijderen