A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
woensdag 25 maart 2015

Sneeuwhoogten

Morgen even een dagje weg. Nog goed weer, droog vooral en dat is de week erna wel anders. Ik heb twee verschillende weerberichten bekeken (10 dagen) en in de eerste dagen na morgen zal er bij elkaar 23 tot 30 cm sneeuw vallen! Neeeeeeeeeeee! :-).

Het gebeurde nog wel eens dat iemand mij wilde corrigeren... "Nee Gon, ik heb ook jullie weerbericht bekeken en er valt maar 23 - 30 mm hoor!" Dat zou iemand in het geval van komende week dus kunnen zeggen. 
In landen waar sneeuw veel minder normaal is dan hier staat niet iedereen erbij stil dat de neerslag in de weerberichten altijd wordt weergegeven als zou het vallen in de vorm van water, regen dus. 


Slechts een greep uit de vele vormen ijskristallen.
Mooi hé?!!!

Als er 1 liter water valt op 1 vierkante meter en het verdampt niet en zakt of loopt niet weg, dan staat dat water 1 mm hoog. Dan is er 1 mm neerslag gevallen. 
Maar sneeuw bestaat vooral uit lucht. De verhouding tussen water en ijs en daaraan verbonden de dichtheid van de sneeuw, plus de temperatuur en de windsnelheid maken enig verschil, maar als je daar geen rekening mee houdt is een globale eenvoudige rekensom dat 1 mm neerslag ongeveer overeenkomt met een sneeuwdikte / sneeuwlaag van 1 cm.
Maar er kunnen dus verschillen zijn al naar gelang de sneeuwvariant. Droge of natte sneeuw, jachtsneeuw, poolsneeuw. De temperaturen zullen komende week overdag boven en 's nachts onder nul zijn, dus we zullen zien of het droge of natte sneeuw wordt of een combinatie daarvan.

Om het nog enigszins beter te kunnen voorstellen nemen we een 10 liter emmer en vullen hem met sneeuw. Losjes, niet aanstampen, gewoon zoals het ook op de grond ligt. Wanneer je hem binnen zet zal er na een poos ongeveer een liter water in de emmer zitten. Mensen die in Zweden wel eens een bevroren waterleiding aantroffen, bijvoorbeeld in een vakantiehuis wat niet goed bij verwarmd is, of niet goed afgetapt en zich in eerste instantie even met sneeuw willen redden weten er alles van. Het schiet niet op eer je wat water bij elkaar hebt gesmolten. Voor een bakkie koffie misschien :-).

Dus er gaat 23 - 30 mm neerslag vallen in de vorm van sneeuw. Als de sneeuw droog is en blijft liggen zal dat resulteren in een laag sneeuw van 23 tot 30 cm ongeveer. Als het natte sneeuw is dan zal de laag wat dunner zijn en als het boven nul raakt natuurlijk deels smelten. We zullen zien...

Gon

J

12 opmerkingen:

 1. Goh zeg, daar heb ik nog nooit over nagedacht, interessant!
  Wat een mooie foto en plaatje vd sneeuwkristallen heb je er bij gezet Gon.

  Fijne dag vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, je kunt je latten weer uit de kast halen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie foto's van de sneeuwkristallen??
  Ik hoop voor je dat er niet te veel meer valt. Sterkte!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zag net dat het nog erger lijkt Gon met de sneeuw die komt. Volgens mij krijgen jullie dan wel een halve meter! Je zult er nu wel geen zin meer in hebben denk ik. Nu maar voorjaar?
  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Ineke
  Ja, als ik de dagen met sneeuw nu bij elkaar optel lijkt het inderdaad wel een halve meter sneeuw! Nee, had van ons niet meer gehoeven nu, het begon net lekker weg te gaan. Zoveel zon gehad, we hebben nu het voorjaar in ons hoofd en geen zin meer in sneeuw(ruimen). Maar we gaan de goede tijd tegemoet, lekker lang licht al!
  Die handel smelt wel voor we een maand verder zijn.
  Liefs van Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nu ook hier sneeuwt het, maar niet zo erg als bij jullie!

  Maar het gaat langzamerhand over in regen.

  Van de week voorjaar, nu weer terug naar winter,

  we leven toch in een raar land! maar we werden te vroeg vertroeteld.

  Fijn weekeinden liefs joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En werd het een dik pak sneeuw? Eergisteren was het hier een zonnige dag en dwarrelde sneeuw neer die zo fijn was dat onze eerste indruk was dat het pollen waren. Het blijft een bijzonder fenomeen, sneeuw.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, een dik pak sneeuw... Ik moet bekennen een beetje jaloers te zijn!
  En ja inderdaad; sneeuw is veel luchtiger dan regen... Nooit zo bij nagedacht.
  Mooie ijskristallen ... Zo zijn er ook veel soorten wolken, ook heel mooi om je eens in te verdiepen...

  Fijn weekend, groetjes v. Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 9. mooi de uitleg ,wat sneeuw doet ,we leren bij : ) mooi hoe ijskristallen er uitzien ,er is in de natuur zoveel moois tezien ,hoeven niet een dure catalogus in teduiken gewoon goed rondzien wat er allemaal in de natuur gratis en voor niks tezien is ,ik hou zo van de wolken ook ...ja letterlijk met men hoofd in de wolken :) de vormen de kleurschakeringen ..mooi allemaal voor degenen die het opmerken ...fijn weekend ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Gonny
  Prachtig die verschillende ijskristallen. Ja bij jullie wel sneeuw, maar ik denk dat je ook wel naar de lente verlangt.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jeetje wat een voorspelling. En mooi uitgelegd!

  En wat een mooie ijskristallen! In het echie ziet het er ook altijd mooi uit!
  De wonderen van de natuur :-)
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ben benieuwd hoeveel sneeuw er gaat vallen. En hoeveel soorten ❄ ijs kristallen je kan zien ūüėė

  BeantwoordenVerwijderen