A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
vrijdag 20 maart 2015

Hornborgasjöns fältstation en een verrassing


Hornborgasjön met kraanvogels.
Klik vooral op deze mooie foto van de Facebookpagina van
Hornborgasjöns fältstation voor een veel beter beeld!

Een jaarlijks terugkerend moment van grote blijdschap...
er kwamen alweer grote aantallen kraanvogels aan bij Hornborgasjön, daar waar dus enorme aantallen neerstrijken voor ze zich verder over het land verspreiden. Hornborgasjön ligt tussen de grote meren Vättern en Vänern. 
Dank je wel Eva, dat je het vandaag deelde op Facebook en ik vanmiddag even een vreugdedansje kon maken :-). De kraanvogels worden nabij Hornborgasjöns fältstation geteld en vandaag kwamen er rond de 7700 kraanvogels aan!

"Nou beste kraanvogels, blijf nog maar even daar voor jullie naar moerasgebieden hier in het noorden komen. Na een zachte maand en twee weken schitterend zonnig weer komt er weer een weekje winter aan, zelfs een sneeuwlaag van een centimeter of tien op zondag/maandag. Ik kan jullie zeggen kraanvogels, van ons had dat nu ook niet meer gehoeven! Smelten met die handel nu. Als jullie er zijn is het immers voorjaar!"


Hornborgasjön vandaag.
Ook deze foto komt van de Facebookpagina van Hornborgasjöns fältstation.


Later in de middag maakte ik nog een klein vreugdedansje toen in naar de brievenbus was geweest. Een bubbeltjes enveloppe uit Nederland. Als afzender alleen een postcode en huisnummer, ik herkende het niet, wel als ergens uit de provincie Groningen. 
Groningen? Wat zou daar nu in zitten?

Tada...

Klik vooral op de foto om de inhoud te kunnen zien.
Zaadjes van viooltjes, madeliefjes en zonnebloemen.
Ook van stokrozen, vast en zeker uit eigen tuin.Nogmaals erg bedankt Marga, echt zo leuk!
Marga ken ik van haar blog Blauw en zo (klik). Het leuke is ook nog dat wij vorige jaren in het voorjaar altijd naar NL gingen en ik niet kon voor zaaien. Maar deze keer gaan we niet en komt een dezer dagen een zak potgrond te voorschijn van achter, plus zaaipotjes e.d.
Ik heb ook nog wat andere zaden, weer andere dan die Marga stuurde en kan nu eindelijk eens vroeg beginnen. Ik denk dat ik van de stokrozen de helft voor zaai en de andere helft in de zomer op natuurlijke wijze. Zal er altijd iets het gaan doen lijkt me. Stokrozen zijn twee- of meerderjarig meen ik, dus ik hoop dat ze in deze klimaatzone overleven. We gaan het gewoon proberen.


Klik op de afbeelding om goed te kunnen zien.

We wonen daar waar ik de rode 'prikker' heb gezet. Zone 7, bijna 8. Dat is om te telen niet erg gunstig. Toch bloeit hier van alles, maar lang niet alles wat in Nederland groeit en bloeit.
Het leuke is dat violen hier de hele zomer bloeien. Ze blijven echt heel mooi en prachtig tot de herfst! Vaste planten als ridderspoor, monnikskap, guldenroede e.d. doen het hier prima. Dus de stokrozen worden echt een heel leuk probeersel. Ik ben gek op stokrozen!

Zoals elk jaar plaats ik ook nu het mooie filmpje over de kraanvogels bij aankomst in Zweden in het voorjaar. Dit voor degenen die het nog niet kennen en wel graag willen zien.

Ook kun je kijken op de webcamera's bij Hornborgasjön. Zie ze live door HIER te klikken.
Ik wens iedereen een heel mooi weekend!

Gon

12 opmerkingen:

 1. Als je de zaden van de stokroos een paar dagen in de vriezer legt dan kiemen ze sneller.
  Groetjes, Harma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Harma
  Bedankt voor de tip Harma, ik ga dat dan beslist doen!
  Groetjes, Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. prachtige post gonny! je blog wordt steeds leuker...druk geweest maar is altijd een plezier om bij jou te lezen...nog een fijne weekend..liefs soraya

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vorig jaar waren wij bij Hornborgasjön en toen waren deze kraanvogels al gevlogen. Er was een klein groepje achterblijvers. Het lijkt mij een indrukwekkend schouwspel om zo'n grote groep in het echt te zien.
  Veel plezier met het zaaigoed. We zien het wel weer op je blog. Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is lief van Marga! Ik hoop dat alles gaat groeien en bloeien! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtig gezicht al die kraanvogels! Het is erg leuk om via jouw blog alle jaargetijden bij jullie mee te maken.
  Veel succes met het zaaien. Hopelijk slaat alles aan en komen er vrolijk gekleurde bloemen tevoorschijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig zo'n grote groep kraanvogels!
  En wat leuk zo'n pakketje uit Nederland, veel plezier ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij jou geen moestuintjes gekte van lands grootste kruidenier. Mooi dat je zo ook aan je zaadjes bent gekomen. Zal duimen dat ze uitkomen. De kraanvogels vind ik prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gelijk even bij het blog van Marga gekeken en Scandinavië :-). Leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Gonny
  Super mooi zo'n grote groep kraanvogels. Succes met je tuintje, wel leuk om zo aan de slag te gaan.
  Groeten en een goede zondag.
  Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dear Gon!
  I love these birds!
  And they will bring you and Peter luck!!!!!
  Hope the flowers will grow in your garden.
  Perhaps you can help them with little nests of stones around to protect them from wind. And perhaps you have a sunny place for them.
  Happy sunday!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Kraanvogels! Iedere keer als wij ze zagen lopen werden we gelukkig. Het zijn echt hele bijzondere dieren. Wij zaten vlak bij het Tåkern, en dat is ook een opsteekplek voor ze. Een deel vloog daarna door, maar gelukkig bleven er ook koppeltjes achter bij ons in de omgeving. Het doet wel zeer als ik dit zo opschrijf, we zullen ze dit jaar niet gaan zien.

  Wat een leuk idee om zaden naar je toe te sturen! Had ik ook wel kunnen doen. Dus als je nog graag zaden van een bepaalde plant/bloem/kruid of groente wil hebben, stuur ik die met alle liefde naar jullie op.

  Kram, Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen