A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
zaterdag 28 maart 2015

Natuurlijke mest


Vanmorgen vroeg.
Een paar uur later was de sneeuw weer uit de bomen door de zon.

Tja, we waren al wel erg verwend met heel veel zon, dus die sneeuw die verwacht werd voor afgelopen vrijdag en in één dag al een laag van zo'n 25 cm bracht, daar zaten we niet meer op te wachten eigenlijk. In gedachten waren we al verder in het seizoen. Maar je verandert er niets aan, dus... 
Omdat het ging sneeuwen toen het vroor kwam die enorme laag te liggen op de spiegelgladde ijsbaan. Omdat het niet hard vroor was het helaas plaksneeuw die gelijk enorme kluiten onder je schoeisel veroorzaakte, maar jammer genoeg dus niet aan het ijs plakte. Kun je het je voorstellen, spekglad en lopen met kluiten onder je schoenen omdat je toch op een of andere manier sneeuw moet ruimen. Honden uitlaten met een sneeuwschuiver voor me uit, zodat ik niet op sneeuwkluiten zou lopen. 
Maar het onvermijdelijke gebeurde gisteren dan toch. Mijn bijgeloof in het voorlaatste bericht bleek niet eens onterecht. Ik viel op mijn rechterkant en dat op zich is niet zo erg, alles deed het naderhand nog. Maar dat ik zo ontzettend hard met mijn hoofd op het ijs ben gevallen, ja daar ben ik erg van geschrokken en daar was ik van streek van. Heeft me ook aan het denken gezet, want wat ben ik er goed vanaf gekomen. 
Zelf denk ik aan het gaan dragen van bijvoorbeeld een (fiets-)helm als ik naar buiten moet bij extreme gladheid. Als er iemand een serieus beter idee heeft hoor ik het graag!
Ik hoorde Geert ook over CRAMPONS (klik), tja, ziet er wel beter uit dan 'broddar'.
Gelukkig viel er vandaag weer goed te lopen overal.


Donderdag gingen we nog even weg en hier reden we zo'n beetje 100 km
van huis in zuid-oostelijke richting. Het is in de provincie Västernorrland.
Hier was de sneeuw al bijna weg, het is dan ook een mildere zone.
Wat opvalt is dat de grens altijd wel bij Ramsele lijkt te liggen...
Eén ding is zeker, ook hier zal weer veel sneeuw liggen nu.

Gelukkig is het niet altijd glad en loop ik vaak naar en dan door het bos hierachter. Ga er vaak met de honden heen, vooral met Sim. 
Rushy wil niet meer zo heel ver, ze loopt altijd los dus mag het met haar 15+ (1 juni wordt ze 16 jaar) zelf aangeven. Vaak nog even in voor een sprintje, maar ze wil geen lange wandelingen meer over en door berg en dal. Dan zou ik haar aan moeten lijnen, maar als ze er geen plezier meer in heeft ga ik het haar zeker niet opdringen. Dus wel de nodige beweging, maar geen lange wandelingen meer. Een ommetje door het bos, daar is ze altijd voor in. Je moet wel over geduld beschikken want alles wordt nog steeds uitvoerig besnuffeld, ook de keutels van de rendieren. 

Met Sim ga ik veel verder, inmiddels ook los (komende zomer niet wanneer de hoge voor haar belemmerende sneeuwlaag weg is) en dan over harde scooterpaden, een laag harde sneeuw van minimaal een halve meter. Er gaat natuurlijk ook een mooie stok mee en als die zoek is, dan vinden we wel weer een nieuwe. 

Laatst liet ik deze foto zien van een deel van de kudde rendieren die zich hier een paar weken ophield. Iets van rond de dertig rendieren.
Foto uit het keukenraam. Ook op het erf kon je zien dat ze regelmatig aanwezig waren...


Toen ik vorige week weer als elke dag in het bos kwam wist ik niet wat ik zag. Daar moest de kudde zich wel een aardig poosje hebben opgehouden. Tja, onder de bomen ligt altijd minder sneeuw en is het ook veel eerder weg. Verspreid lag er nog wel sneeuw, maar de bosbessenstruiken waren er al op veel plaatsen weer bovenuit en ook waren er veel plekken met mos alweer helemaal sneeuwvrij. Ze hebben daar wel een poosje lekker lopen eten. En geen stank voor dank want ons bos is geheel natuurlijk bemest :-). Ongelooflijk, zo mooi regelmatig verdeeld, echt overal. Kringloop ook. Zouden de bosbessen, dennen en sparren er iets aan hebben? Omdat ik het van de positieve kant wil zien denk ik zeker van wel...Wat denken jullie?

Hebben jullie wel eens keutels van rendieren gezien? Nee? Dan kun je altijd nog naar het winkelcentrum gaan en kijken of ze deze hebben...Gon


Deze schattige afdrukken zien we elke dag op het erf.
Ze zijn van de eekhoorntjes.
Als de sneeuwlaag dunner is, zie je zelfs de nageltjes :-)11 opmerkingen:

 1. Potverdikkeme Gon! Kan me voorstellen dat je erg geschrokken bent van het vallen met je hoofd op het ijs! Ik zou zeker een helm aanschaffen. Weet je wat, ik ga je mailen...
  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lijkt mij prachtig bij jullie, had er graag eens op vakantie gegaan, maar voor mij is het geen optie meer daar. Ik zou de hele winter binnen moeten blijven, omdat ik met een kruk loopt en in scootmobiel rijdt.
  Die rendier keutels in zak zijn zeker rozijnen met chocolade? Hahaha
  Ik geniet iedere keer weer van je boogjes :D
  Trouwens onze hond is 18,5 jaar en nog actief , dus hopelijk wordt die van jullie ook zo oud.
  Groetjes van Marianne
  http://geefeenbeetjeliefdedoor.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties  1. Voor Peter is het hier de laatste winter ook niet leuk, hij loopt met een prothese en heeft veel problemen daarmee het laatste jaar. Als het dan ook nog zo spekglad is als deze twee maanden, abnormaal in vergelijking met andere jaren, ja dan zit hij ook heel veel binnen en ben ik juist altijd degene die buiten is. Jammer dat je hier niet op vakantie kunt komen Marianne.
   Ja, rozijnen met chocolade, erruggggg lekker :-)
   Onze vorige hond werd ook 18, dus ik hoop ook dat Rushy dat haalt. Het is best wel uitzonderlijk hé, honden van 18 jaar!
   Ik ga ook even bij jou buurten... Groetjes, Gonny

   Verwijderen
 3. Jeetje wat een schrik! Gelukkig is het goed afgelopen maar ik snap dat je er even van moet bijkomen! En dan 25 cm sneeuw. Pff daar moet ik hier toch niet meer aan denken om deze tijd.
  XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat was schrikken natuurlijk, ik zou een helm toch overwegen geloof ik.
  Wat een sneeuw nog weer (hier regent t nu, wordt je ook niet blij van)
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dan zit de schrik er zeker in. Die camprons lijken me geen overbodige luxe bij jullie. Wat dragen jullie dorpsgenoten dan tijdens deze weersomstandigheden?
  Die rendierkeutels zien er smakelijk uit.
  Kram!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties


  1. Veel Zweden lopen gewoon op alleen maar schoenen! Je zult je erover verbazen hoe die zich over spiegelglad ijs begeven. Tja, als je het met de paplepel ingegoten krijgt... Maar er zijn er ook veel, evenals ik, die broddar onder hun schoenen dragen. We hebben hier zelfs vier soorten in huis, van licht tot heftig. Op spekglad ijs voldoen ze niet. Ik weet niet of je echt op camprons kunt lopen, ze zijn voor ijsklimmen.
   Allerlei soorten broddar kun je hier zien op Google afbeeldingen:
   https://www.google.se/search?q=broddar&espv=2&biw=1600&bih=775&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=d0YYVdePA8zYarXQgsgD&ved=0CDQQsAQ
   Groetjes!

   Verwijderen
 6. Dear Gon!
  I' m glad that you are well ....
  And I always admire your beautiful nature you live in ....what a luck ...
  And YOU have reindeers in your garden!
  The last picture made me laugh ......very sweet and original ....
  Hope the spring is on his way back to you!
  Happy Easter my Dear!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sjonge Gon, dat zal zeker schrikken zijn geweest met je hoofd op het ijs vallen!!
  Gaat het weer inmiddels of heb je er nog last van?
  Sterkte hoor!

  Haha, moest wel lachen om de rendierkeutels...die van chocola...

  Liefs,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lieve Gon,
  Gevallen... auwww. Hoe gaat het er nu mee? Nog last?
  Wat grappig, 'rendier keutels' die je kan eten. Klinkt Nederlands... Zijn ze te koop in Zweden??
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen