A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
donderdag 11 december 2014

Een Zweed op Hollandse klompen, zo leuk!


Tåsjön, onderweg naar Lövvik

Eerst even iets rechtzetten voor de nieuwe lezers, omdat uit reacties op het vorige bericht over Rolf bleek dat men dacht dat Rolf mijn man is. Rolf is een man die wij een maand geleden hebben leren kennen omdat we een bekwaam iemand nodig hadden om een grote boom te vellen op ons erf. 
Mijn man heet Peter, is dus geen 70 jaar en ik ben geen 'u', maar liever 'jij'.

Ik was gebleven bij Rolf en dat hij met Peter naar ons huis liep voor koffie en toen de klompen aan het gastenhuisje zag en die zo leuk vond. 
Eenmaal binnen en gezellig aan de koffie mét, vroegen we aan Rolf wat hij van ons kreeg, hoeveel het kostte. Hij stak drie vingers omhoog omdat hij net een hap (zelfgebakken) rozijnenbrood in zijn mond had. 
"Drie wat? Drieduizend kronen?" 
Dat zou omgerekend zo'n driehonderd euro zijn. Ik zou er niet raar van opkijken. 
We betaalden in NL ooit eens 175,- euro voor een berk en dat was veel minder werk. 
"Nee, geen drieduizend, driehonderd kronen!" 
We zeiden dat we dat wel erg weinig vonden. Ja, echt, die man had zo gewerkt (tweeënhalf uur) en was ook twee keer naar Hoting gekomen. Hij woont een kleine vijfentwintig kilometer bij ons vandaan, dus dat is dan al honderd kilometer. 
"Driehonderd!" zei hij nogmaals, "Ik heb maar drie vingers!" waarbij hij breeduit lachte. 
Toen zagen we dat er inderdaad e.e.a. miste aan zijn rechterhand. Dertig euro, zo weinig! We deden er maar wat bij. Ook kreeg hij een Hollandse gerookte makreel mee. 
Jullie weten dat wij die hier altijd op voorraad hebben omdat ze hier gek zijn op die gerookte makrelen uit IJmuiden, altijd voor ons verzorgd door Frans en Bea.

Toen hij weg was had Peter een idee. Hij vond het zo leuk om Rolf een paar Nederlandse klompen te geven. Nieuwe om op te lopen dan natuurlijk. Maar ja, wij gaan voorlopig niet naar NL, dus vertelde hij me dat hij er over dacht om het aan Hendrik Jan en Joke in Drenthe te vragen. Ik ben altijd wel voor zoiets te porren, dus ja, leuk! 
Een minuutje later had hij Joke al aan de telefoon. Joke wilde wel een paar kopen en opsturen. Super, dat was in werking.

Een paar dagen later kwam Rolf weer langs, hij had iets laten liggen ergens bij de boom. Ik had niets gevonden, dus zei dat hij zelf maar even moest kijken dan. Toen kwam zijn vrouw ook uit de auto, stelde zich aan me voor als Yvonne en gaf me een stuk vacuüm verpakt vlees. Ze vertelde dat het elandenvlees was, ze had de eland zelf geschoten. 
Ik moet zeggen dat ik er nog altijd aan moet wennen. Het vlees lust ik wel, lijkt erg op rundvlees. Natuurlijk is dit elandenvlees biologisch dynamisch, zo zie ik dat. 
Geen bio-industrie, een mooi leven gehad in de natuur, niet op roosters of met weet ik hoeveel in een stal. Dus in dank aanvaard.

 

Op 28 november kwam de post aan de deur met het pakje. Nogmaals bedankt Hendrik Jan en Joke! Peter wilde ze dezelfde dag nog brengen. Gauw even een foto van de klompen gemaakt bij ons oude melkbus en daarna Rolf gebeld. Ik vroeg of hij thuis was, hij zei wat vertwijfeld van JA. Vroeg zich natuurlijk af wat er was. Toen ik zei dat we Hollandse klompen voor hem hadden, werd hij enthousiast en ja, we konden komen. 

Onderweg naar Rolf en zijn vrouw Yvonne

Ze stonden al op de uitkijk en aanbellen hoefde niet. De koffie was al klaar en er stond allerlei lekkers op tafel (fika). 
Maar eerst de klompen natuurlijk, maat 45. Gelukkig, ze zitten als gegoten en trots poseert hij voor de foto...


Rolf, 70 jaar en zo aardig!

Wat een prachtig uitzicht op het meer (Tåsjön) vanuit de keuken.

Het was gezellig en al die tijd aan de keukentafel had ik het mooie uitzicht op Tåsjön. Klik maar eens op de foto voor een vergroting! Toen we weg zouden gaan en afscheid wilden nemen in de hal, vroeg Yvonne of we nog even wilden wachten en ze ging naar de kelder. Ze kwam terug met een fles zwarte bessensap en een grote pot jam van vossenbessen. Allebei door haar gemaakt in september 2014. Ze pakte daarna ook nog een zak elandengehakt uit de vriezer.


Svartvinbärssaft och Lingonsylt
(Zwarte bessensap en vossenbessenjam)

Dit zijn zulke leuke dingen!

Gon

12 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig verhaal is dit weer. Wat een leuk idee om klompen voor Rolf te kopen. En wat een verwennerij al die zelfgemaakte spullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een gezellig en mooi verhaal. Ben benieuwd of hij een beetje kan lopen op de klompen! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat geweldig leuk Gonny, zulke mensen mag je koesteren. En trouwens, volgens mij zijn jullie ook zulke mensen. Al ken ik je niet echt en volg ik je nog maar kort, toch durf ik dat wel te zeggen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is toch een kado, wat helemaal goed terecht gekomen is! Kan hij er ook een beetje op lopen heerlijk?
  Zo zie je maar weer, dat er veel hartelijke mensen op de wereld zijn, een geschenk om met zo iemand kennis te maken.
  Prachtige foto's ook, wat een mooie wereld met dat witte laagje...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. " Wie goed doet, goed ontmoet"
  Wat een prachtig verhaal! Een Zweed op Nederlandse klompen, geweldig!
  Mooie foto`s, bij jullie meer winters dan bij ons!
  lieve groet van ons, Richt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat gezellig allemaal! nou dit soort posts vindt ik zo origineel en mooi...ik lees graag hier...bedankt voor het delen...groetjes uit nederland

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hej Gon,

  Dat is nog eens leuke ruilhandel:) Ja wat een leuk idee die klompen, je voeten blijven heerlijk warm,

  Groetjes M&A

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit is weer een blog zoals enkel Gonny het kan brengen! Van iets éénvoudig toch een boeiend verhaal neerpennen. Iedereen blij, zelfs wij met de prachtige foto's van de omgeving. Het voelt aan of we er zelf middenin zitten. Wie komt nou zulke mooie plaatjes tegen enkel om een paar klompen weg te brengen! Only in Höting. Rolf & Yvonne maken samen met Gonny & Peter klein Höting groots!.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk stukje, en wat een aardige mensen!
  We willen jullie gelijk even fijne feestdagen wensen, en een gezond en gelukkig 2015.
  groetjes,
  de makrelen leveranciers hahahaha..............

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hahaha een zweed op klompen! Leuk en lief van jullie!
  En wat zijn Rolf en zijn vrouw toch aardig!
  Geniet van de gastvrijheid in Zweden!

  xxx
  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen